sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Situace kolem SpaceX se mění každou chvíli

S oblibou tvrdím, že fanoušci kosmonautiky zažívají velmi podobné pocity, jako fanoušci sportovních týmů – radují se ze startů, či nových objevů, které jim vynahrazují góly a získané body do tabulky, stejně tak těžko nesou havárie nebo odklady projektů, což je jakýsi ekvivalent prohraných zápasů a sestupů do nižších soutěží. Pokud bych tedy měl současné dění kolem SpaceX pojmenovat pomocí sportovní hantýrky, pak bych řekl, že tohle utkání se hraje stylem nahoru dolů, šance se přelévají ze strany na stranu a fanoušci se rozhodně nenudí. Okamžiky smutku střídají optimistické náznaky. Dnešní článek se pokusí zrekapitulovat události z posledních dní.

Sklopení Falconu 9 s misí Zuma do horizontální polohy.
Sklopení Falconu 9 s misí Zuma do horizontální polohy.
Zdroj: https://forum.nasaspaceflight.com

O co přesně jde? Předevčírem jsme Vám v článku přinesli aktuální informace o stavu, ve kterém se SpaceX nachází z hlediska nejbližších startů. Avizovaná závada na aerodynamickém krytu, která několik hodin před startem zrušila vypuštění tajné mise Zuma totiž značně zamotala hlavu všem, kteří se o SpaceX zajímají. Raketa byla sklopena do horizontální polohy a převezena do hangáru HIF u rampy 39A. Následnou neoficiální informaci o tom, že Zuma už do konce listopadu neodstartuje, si mnoho lidí vyložilo jako definitivní potvrzení toho, že se přípravy na premiérový let Falconu Heavy v letošním roce nestihnou.

Uplynulé hodiny však přinesly nečekaný zvrat – na rampu 39A vyjela konstrukce TEL, která zajišťuje oporu sklopené raketě a která ji podpírá během vztyčování. Zajímavé však bylo, že na TELu nebyla žádná raketa. To znamená, že technici v minulých dnech z TELu demontovali Falcon 9 připravený pro misi Zuma. Můžeme pochopitelně pouze spekulovat nad tím, co k tomu SpaceX vedlo. Jako nejpravděpodobnější (byť stále oficiálně nepotvrzená) možnost se jeví, že firma využívá nečekaně vzniklé pauzy k finálním úpravám TELu pro Falcon Heavy.

Rozhodně o této fotce nemůžeme říct, že by byla kvalitní, ale je na ní vidět TEL na rampě 39A. Možná zde probíhá příprava na kompatibilitu zařízení s Falconem Heavy.
Rozhodně o této fotce nemůžeme říct, že by byla kvalitní, ale je na ní vidět TEL na rampě 39A. Možná zde probíhá příprava na kompatibilitu zařízení s Falconem Heavy.
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Z toho by vyplývalo, že start mise Zuma nás v nejbližší době nečeká a proto je možné přikročit k úpravám, které podle odhadů zaberou 7 – 10 dní (detailně jsme je rozebírali v tomto článku). Nabízí se však otázka, jak chce SpaceX v závěru roku vyřešit logistiku startů, pokud připravuje TEL pro Falcon Heavy. Tato raketa se totiž na rampu před premiérovým startem vydá hned několikrát – na zkoušku tankování, na statický zážeh (možná dva) a pak na start. To znamená, že TEL i rampa 39A budou v plné permanenci a mise Zuma odsud nebude moci odstartovat, ani pokud by se vyřešily problémy s aerodynamickým krytem.

Fandové SpaceX však přišli na možnost, která by dávala smysl. Zuma by totiž mohla letět z opravené rampy 40, která si odbude obnovenou premiéru 4. prosince v rámci startu Falconu 9 s lodí Dragon. Jenže tato myšlenka naráží na několik otazníků. Nevíme, jak náročné by bylo transportovat kompletně sestavený Falcon 9 i s tajným nákladem na jinou rampu. Podle některých starších informací by dokonce muselo při změně rampy pro jakoukoliv misi dojít i k recertifikaci celého startu. Je samozřejmě otázka, jak rychlý by takový proces byl a co vše by obnášel. Na druhou stranu TEL pro rampu 40 je již hotový a momentálně prochází zkouškami před svou premiérou v rámci mise CRS-13.

Letecký pohled na rampu 40 před havárií v září 2016.
Letecký pohled na rampu 40 před havárií v září 2016.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Pokud si tedy během prosince rezervuje rampu 39A Falcon Heavy a mise Zuma by startovala z rampy 40, nedojde k tomuto startu dříve, než v polovině měsíce. SpaceX totiž dokáže stlačit rozestup mezi dvěma starty z jedné rampy těsně pod 14 dní. To však platí pro rampu, která je již zavedená a jsou na ní vychytané mouchy. Rampa 40 se však 4. prosince teprve vrátí do provozu po dlouhodobé opravě. Je tedy pravděpodobné, že její příprava na další start bude trvat trochu déle. Samostatnou kapitolou je pak vypuštění čtvrté desítky družic Iridium NEXT plánované na 23. prosince. Tento Falcon 9 má startovat z Vandenbergovy základny na západním pobřeží USA, takže na něj nebudou mít čachry s floridskými rampami vliv. Ovlivnit jej může pouze situace kolem aerodynamických krytů.

Falcon Heavy na startovní rampě - zatím jen jako vizualizace.
Falcon Heavy na startovní rampě – zatím jen jako vizualizace.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Ve výsledku se tak můžeme v prosinci za ideálních podmínek dočkat hned čtyř startů – ve hře je CRS-13, Zuma, Iridium NEXT – 4 a premiéra Falconu Heavy. Je ale potřeba říct, že takový nářez není moc pravděpodobný a minimálně jeden start nám sklouzne na leden roku 2018. Situace z posledních dnů sice mnoho lidí zklamala, ale nové zprávy ukazují, že naděje stále žije.

Aktuální dění tak přináší mnoho otázek, na které bohužel nejsme schopni přinést odpovědi. Tento článek měl za úkol spíše zrekapitulovat aktuální dění a seznámit čtenáře s možnostmi, které připadají v úvahu. Neměli bychom zapomínat, že nakonec může vše dopadnout úplně jinak. Ze současné situace však můžeme usoudit, že SpaceX neočekává, že by problém s aerodynamickými kryty trval dlouho. Proč by jinak spěchali s úpravou TELu pro Falcon Heavy? Tato těžká raketa totiž při své premiéře musí mít aerodynamický kryt, protože je potřeba tuto konfiguraci certifikovat pro další lety, které již budou pro platící zákazníky. O dalším dění vás pochopitelně budeme rádi informovat.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
http://forum.kosmonautix.cz/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
Foto: Dušan Majer
https://forum.nasaspaceflight.com/…action=dlattach;topic=44175.0;attach=1460815;image
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…b2e375ba5ca8ff0dffd28d0a56e81363&oe=5AD58D9A
https://upload.wikimedia.org/…/commons/d/d4/Launch_pad_40_awaiting_Falcon_9_rocket.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/…/Screen-Shot-2017-04-12-at-11.35.37-350×224.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
44 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vojta
Vojta
6 let před

Mohou využít startu Falconu Heavy jako testu opraveného krytu, když stejně nic důležitého vynášet nebude.
Jako první logicky poletí Dragon, pak bych čekal Falcon Heavy a Zuma s Iridiem nejspíš až v příštím roce po vyhodnocení údajů.

Fantasta
Fantasta
6 let před

Přidám ještě jednu fantasmagorii – co když nemá problém aerodynamický kryt, ale něco je špatně s nákladem Zumy ? Je to zakázka pro vládu, klidně se mohli domluvit a SpaceX to vzala na sebe. Jen vydržme, však on nám EM tak za 5 let pustí video, jak to všchno bylo… -:)

maiden
maiden
6 let před
Odpovědět  Fantasta

Konečně rozumnej názor… Kryt je to posledni, co by melo zlobit. Otazka je, jestli vubec existuje Zuma.?

Ze tahaji tam a zpatky ruzny cajky nemuze nikoho prekvapit – spacex je soukroma firma a Elon to tam honi bičem. Cas jsou love a prostoje jsou cas.

JaGa
JaGa
6 let před
Odpovědět  maiden

Jaká Zuma?

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
6 let před
Odpovědět  JaGa

Ne „Zuma“, ten náklad je mediální konstrukcí „z UMA“ (undefinedmadagency.com).

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  JaGa
JaGa
JaGa
6 let před
Odpovědět  JaGa

pro nechápavé:
Otazka je, jestli vubec existuje Zuma.?
A odpověď:
Jaká Zuma?

Prostě jako, že nikdy žádná nebyla. Sranda to měla být.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  JaGa

Jaj, pardon, to jsem nepochopil. 🙂

casso
casso
6 let před
Odpovědět  JaGa

Ja som to tiez pochopil ako zart 😀 aka zuma? 🙂

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
6 let před
Odpovědět  JaGa

Tak jaká Zuma teda? Vy naznačujete, že něco víte. Pochopil jsem to správně? 🙂

Premek
Premek
6 let před
Odpovědět  Fantasta

Souhlas, celé to je divné… s ohledem na tajný náklad si pořád říkám, že to může být nějaká podivná „hra“, která sleduje cíle o kterých nemáme nejmenší tušení… ale třeba se pletu.

Filip Šrámek
6 let před

Nesmíme zapomenout na to že jestli chce spacex startovat FH na nějaké vyšší oběžné dráze musí dodělat další 2 drone ship na každé straně USA 2 pro Floridu a 2 pro vandenbergovu základnu

Andrej
Andrej
6 let před
Odpovědět  Filip Šrámek

Pokial som cital side boostre na FH maju ist vzdy RTLS. Pre tazke naklady ma zmysel skor znizit tah centralneho stupna, nechat odmakat boostre a potom naplno centralny stupen a pohrat sa s navratovou trajektoriou – napr. bez boostback burn. Takze jediny zmysel dajsieho ASDS vidim pri zvyseni kadencie startov.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  Andrej

niesom expert a tak toto je len moja uvaha:

ale vzhladom na to, ze boostre niesu male motory na pevne palivo, ale su rovnako velke a tazke ako prve stupne, tak pri starte musia bezat vsetky 3 skoro naplno. az ked dostanu raketu do redsieho vzduchu, tak az potom mozu znizit vykon centralneho stupna s cielom predlzit jeho specificky impulz.

Rozmyslal som nad tym, ze ci je ekonomicky vyhodnejsie pri tazsich nakladoch pouzit falcon 9 bez pristania, alebo falcon heavy s pristanim vsetkych 3 troch prvych stupnov.

Pri velmi tazkych nakladoch mozno nebudu zachranovat vsetky 3 stupne ale mozno len 2 bocne.

P.S. sledovat nazivo pristavanie troch stupnov naraz, tak na to sa uz teraz neskutocne tesim.

Petr Šída
Petr Šída
6 let před
Odpovědět  casso

Žádné motory na pevné palivo tam nejsou.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  casso

ved pisem ze tie „boostre“ niesu motory na pevne palivo

Petr Šída
Petr Šída
6 let před
Odpovědět  casso

Aha, pardon, ztraceno v překladu, záměna niesu a nesu

Fantasta 2
Fantasta 2
6 let před

Taky přidám jednu fantasmagorii :
ZUMA = FH

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Fantasta 2

Nereálné. V dokumentu pro komunikační úřad je jasně uvedeno, že jde o Falcon 9.

KKK
KKK
6 let před
Odpovědět  Fantasta 2

ZUMA=Tesla Semi

Bohumil Boruvka
Bohumil Boruvka
6 let před

Takze ted se vlastne vse zmenilo tak ze se nevi o startech ZUMA nebo FH nic ze? 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Bohumil Boruvka

Přesně tak, vznikl zmatek, ve kterém přežívají pouze spekulace a odhady.

casso
casso
6 let před

Treba dodat, ze SpaceX je sice dost specificka, ale stale je to sukromna spolocnost, ktora nie je nutena nic zverejnovat, narozdiel od „statnych“ vesmirnych agentur. Ja sa im necudujem, ze nezverejnili podrobnosti ohladom aktualnych problemov s krytom.

To, ze zverejnuju mnoho inych detailov, je len skvele premysleny marketing. Marketing, vdaka ktoremu sa SpaceX dostava k zakazkam od narodnych/vladnych/ agentur. Vdaka ich P.R. ludia miluju vsetko okolo SpaceX a verejna mienka vytvara silny tlak, ktory sa do spaceX vracia v podobe penazi od takychto zakaziek.

Robert
Robert
6 let před
Odpovědět  casso

Neverim ze PR vobec nejako prispelo k tomu kolko zakaziek spacex dostala, dohodnut vyvesenie nakladu je zlozity proces ktory ma niekolko faz a ziadna z nich nieje ovplyvnenia nejakymi peknymi videami na youtube. Skor mozte pocitat ze z popularity spacex tazi hlavne tesla motors.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  Robert

napriklad aj nasadenie pouziteho stupna pre zasobovaciu misiu NASA je podla mna krok na ktory pristupila hlavne pre tlak verejnosti.
a s teslou, to ano, suhlasim.

RiMr
RiMr
6 let před
Odpovědět  casso

Aha? Takže v tom případě stačí jiným agenturám zlepšit pýár a rázem budou umět přistávat s prvními stupni a opakovaně s nimi vzlétat?
Co všechno dneska ty reklamky nezvládnou!

Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
6 let před

Pro konkurenci je každý problém ve SpX vítaný, i ten titulní snímek evokuje čtenáře kosmonautix.cz že to jde se SpaceX s kopce. Ale jak víme a věříme že všechno dobře dopadne.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Já bych řekl, že naopak titulní fotka ukazuje stoupavou tendenci. 🙂

Lukas
Lukas
6 let před

A co když sundali Falcon 9. Udělají úpravy na TELu. Pak ho tam, po vyřešení problémů s aero krytem vrátí a odstartuje Zuma…

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Lukas

Ano, i to je možnost.

Vláďa
Vláďa
6 let před

Není to přímo dotaz k článku ale ke SpaceX ano. Když vidím v anketě možnost hlasovat pro oblet Dragonu s posádkou kolem měsíce.., jak je to s tou posádkou ? U Apolla z toho byla vždy show, představení kandidátů, bojové zkušenosti pilotů, info z náročného tréningu. Pokud má mít Dragoun příští rok nějakou posádku pro oblet měsíce, musí už teď přece dost poctivě trénovat, musí být i záložní team. Žádné info o možných kandidátech ? Ani nějaké spekulace ?
Díky za každý další článek a držím vašemu webu všechny palce ať informuje dál tak dobře jako dosud.
Váš věrný čtenář Vláďa.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  Vláďa

Ak sa medzitym nic nezmenilo. Budu to ludia z nasa

zdroj:
http://www.collectspace.com/news/news-070915a-commercial-crew-astronauts.html

tonda
tonda
6 let před
Odpovědět  casso

Omyl.K obletu Měsíce poletí dva soukromníci,kteří si let zaplatili ze svého!Astronauti z NASA budou létat jen k ISS na Crew Dragonu a F9.K Měsíci se poletí na F9Heavy.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  tonda

Přesně tak, měli by to být dva majetní lidé, jejichž identitu zatím neznáme. Nedivil bych se však, pokud by došlo k odkladu této mise na rok 2019.

Ľubomír Mlích
Ľubomír Mlích
6 let před

Být na místě SpaceX (Muska) tak si říkám, že je mi jedno jestli tento rok poletí 16 nebo 18 Falconů 9. Nezáleželo by mi na tom tolik. Ten zlatý hřeb, aby byl tento rok ještě úspěšnější, by byl klidný start Falcon Heavy a za tím bych šel. 🙂

Robert
Robert
6 let před

Nemaju najmensi dovod ponahlat sa so startom FH, takze ja uz nedufam ze tento rok odstartuje. Tlaci vobec spacex nieco k tomu aby dokoncila FH co najskor ? Ma uz tento nosic realne zakazky ?

Vítek
Vítek
6 let před
Odpovědět  Robert

No právěže má, pokud se nepletu tak dvě na příští rok. A to už dva jiní zákazníci přešli se svými družicemi na Ariane 5, kvůli skluzu vývoje FH.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  Vítek

A k tomu musi demo mise letet s krytem.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Vítek

ESA také potřebuje nějaké kšefty. Pokud se nepletu, tak si se SpaceX konkurují pouze v létání na GTO.

viktor
viktor
6 let před

..uz si nekdy pripadam jako ufo kdyz jsem jeste neprestal verit,ze FH letos odstartuje..porad nevidim důvod proc neverit..vidim jak se snazi to mi staci..teoreticky tu ta moznost je a nikdy neprestala byt..posledni zavery ze se nestihne staly uz opravdu hodne na spekulacich! ps: vzdy se mi velmi libil optimismus kosmonautixu,tak ho prosim neztracejte..diky:)

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  viktor

Děkujeme, budeme se snažit. 😉

Geo
Geo
6 let před

Když nám neletí ten SpaceX , tak jeden magor ce si sestrojil vlastní raketu na parní pohon , aby dokázal , že Země je placatá chce letět znovu ,
první pokus byl neúspěšný , https://youtu.be/fp2q_dKuc-c
tak mu můžeme něco poslat nyní chce pořádné dělo aby se dostal nad 100 km a k tomu prosí o 2 miliony love 😀 😀

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Geo

Ten pokus vypadá docela úspěšně.

Geo
Geo
6 let před

Jj 450m pak to ukončil , ale prostřelil si padák nějakou pěnou tak si při dopadu dost namlel …

https://kosmonautix.cz/2017/11/24/situace-kolem-spacex-se-meni-kazdou-chvili/