sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Evropa i Indie vypouští své rakety

Dnešní noc přeje všem milovníkům kosmonautiky. Raketoví inženýři připravili hned dva zajímavé starty, které od sebe dělí pouhých šest a půl hodiny. Nejprve se naše pozornost zaměří do Jižní Ameriky. Na kosmodromu v Kourou čeká na svůj první letošní start nejsilnější evropská raketa Ariane 5. Její cesta povede na dráhu přechodovou ke geostacionární, kde uvolní dvě družice – Intelsat-32e (nazýván též SKY Brasil-1) a Telekom-3S. Zítra ráno pak chce Indie zaútočit na první místo historických tabulek. Její raketa PSLV XL má totiž na oběžnou dráhu vynést rekordní porci nákladu.

Příprava družic SKY Brasil 1 (vlevo) a Telkom-3S (vpravo)
Příprava družic SKY Brasil 1 (vlevo) a Telkom-3S (vpravo)
Zdroj: http://www.arianespace.com/

Družici SKY Brasil 1 postavila firma Airbus Defense and Space a jejím úkolem je šířit do milionů domácností v Latinské Americe televizní vysílání. Šest tun těžká družice má fungovat 19 let a usadí se na pozici 41,3° západní délky. Při startu bude tento satelit uložen na horní pozici. Pod ním najdeme menšího cestujícího – Telkom 3S o hmotnosti tři a půl tuny. Jedná se o výtvor firmy Thales Alenia Space, který patří společnosti Telkom Indonesia. Družice má šířit televizní i mobilní signál, nebo internet pro uživatele v Indonésii, Malajsii a okolních oblastech jihovýchodní Asie. Satelit se usadí nad 118. poledníkem východní délky. Ke startu by mělo dojít dnes ve 22:39 našeho času.

EDIT: Ariane 5 odstartovala přesně podle plánu. Okno s přímým přenosem tedy nahrazujeme záznamem startu.

Na kosmodromu Šríharikota čeká na svůj start nosič PSLV XL. Jeho cesta k obloze má začít zítra ráno v 4:58 našeho času. Tahle raketa má na heliosynchronní dráhu dopravit indickou snímkovací družici Cartosat2D, dva devítikilové satelity INS-1A a INS-1B a kromě nich ještě pár cubesatů … konkrétně jich bude 101! To znamená, že jedna raketa vynese na oběžnou dráhu najednou 104 družic, což je jednoznačný rekord celé kosmické éry. Prvenství zatím drží  raketa Dněpr, která v roce 2014 vynesla najednou 37 satelitů – viz náš tehdejší článek.

Raketa PSLV-XL
Raketa PSLV-XL
Zdroj: https://i.imgur.com

Satelity vynášené raketou PSLV XL pochází ze sedmi různých států, přičemž 88 z nich patří pod jediný typ – Flock 3p, které budou snímkovat Zemi. I tohle bude rekord – ještě nikdy nedošlo k jednorázovému vypuštění tolika satelitů jednoho systému. Dále zde najdeme osm satelitů Lemur-2, které se připojí k již 21 vypuštěným kolegům a budou společně mapovat lodní provoz. Zbývajících pět družic patří různým provozovatelům a mají ověřovat nové technologie.

PEASSS je 3U cubesat z Evropy a ověří stabilizaci družice pomocí piezzoelektrických aktuátorů. DIDO-2 je také 3U cubesat a patří švýcarsko-izrealské firmě SpacePharma. Jeho úkolem je provádět biochemické experimenty v mikrogravitaci.

Zbývající družice jsou veskrze edukační – BGUSat postavili izraelští studenti, kteří chtějí fotit Zemi, Kazaši vybudovali Al-Farabi-1, který má také fotit a poslední družice se jmenuje Nayif-1, což je historicky první nanosatelit ze Spojených arabských emirátů. Na jeho palubě se nachází  radiový vysílač, jehož signál zkusí zachytit radioamatéři

EDIT: I start rakety PSLV-XL se podařil a Indie se ujala vedení v tabulce počtu družic vynesených najednou.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje informací:
https://i2.wp.com/www.clipartbest.com/cliparts/RcG/9aE/RcG9aE4cL.png
http://spaceflight101.com/…/16473640_1337205239651154_1175285061431369928_n.jpg
http://www.arianespace.com/…/cache/2017/01/1-20-2017-VA235-pano/3111736619.jpg
https://i.imgur.com/YYIVLKu.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Fantasta
Fantasta
7 let před

Mnoho informací a moc hezké obrázky o indické družici na http://www.isro.gov.in/launcher/pslv-c37-cartosat-2-series-satellite. Držím palce všem.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Díky za odkaz.

Fantasta
Fantasta
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jestli jsem porozuměl dobře, tak zde bude Indická kosmická agentura vysílat přenos ze startu http://www.isro.gov.in/pslv-c37-cartosat-2-series-satellite/pslv-c37-cartosat-2-series-satellite-live

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Super, moc díky, mrknu na to a zkusím to vložit do článku. Buďto jen jako textový odkaz, nebo jako okno. Každopádně tam uvedu Váš nick s poděkováním!

Fantasta
Fantasta
7 let před
Odpovědět  Fantasta

…. a zde podrobný timing startu rakety http://www.isro.gov.in/pslv-c37-cartosat-2-series-satellite/pslv-c37-brochure-0 . Omlouvám se za doplňovačku, ale nějak čtu pomalu 🙂 Jo a jsou tam taky hezké videa z montáže rakety a prací v obslužné věži. Hezký večer všem 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Díky. 😉

Majkl
Majkl
7 let před

Nevíte někdo, kdy má letět česká družice VZLUSAT-1? Nebo celkově nebylo by někde o ní více informací. Klidně by mi stačil i odkaz na nějaké forum nebo tak 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Majkl

Aktuálně se hovoří o druhém čtvrtletí letošního roku. V první řadě mohu doporučit dobře zpracovaný web celého projektu – http://vzlusat1.cz/cs/

Majkl
Majkl
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji. 🙂 Já se o celém projektu dozvěděl od cvičícího z fyziky, který na tom se studenty dělal a po udělení zápočtů pro moji velkou zvědavost pustil asi půl hodiny dlouhé video a stavbě této družice. Je super že po nevím kolika desítek let vypustí ČR zase vlastní družici a ještě navíc bude testovat v podstatě revoluční technologii. Vždyzky mě zajímalo jak mají cubseaty vyřešenou orientaci protože mi bylo jasné že korekční trisky tam urřitě nebudou. No a k mému překvapení je to docela škovně vymyšlené 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před

Deset tun na GEO, to už je docela mazec. Těším se na přímý přenos.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Pozor, tahle raketa neletí na GEO, ale na GTO. Na GEO se družice přesunou vlastními motory.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To jsem si dodatečně také uvědomil, ale už to opravit nemohu.

Správně, na GTO.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

V pořádku, nikdo není neomylný. 😉

Petr Opatrný
Petr Opatrný
7 let před

Zdravím 🙂 nenašel jste náhodou někdo fotku nebo schéma, jak těch „pár cubesatů“ na tu raketu naskládali? Příp. vizualizaci jak to budou všechno vypouštět? 🙂 Na té stránce od Fantasty jsem našel jenom fotku jak to všechno už zakryli… 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Petr Opatrný

Našel jsem jen tuhle fotku. Myslím, že tam pak ještě nějaké deployery přidali.

Petr Opatrný
Petr Opatrný
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji pane Majere. A děkuji také za info ke všem těm startům. Poslední dobou sleduji jenom na kosmonautix kdy co poletí, protože na Vás je vždycky spolehnutí 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Petr Opatrný

Děkuji za pochvalu, celou redakci to samozřejmě těší, ale i tak se může stát, že nám občas něco proklouzne mezi prsty. Snad to ale není moc často. 🙂

Dan
Dan
7 let před

Dobrý den

Mám dotaz ohledně toho rekordního indického počinu – přenos jsem neshlédl, nevím, jaký měla tato PSLV letový profil. Ty cubesaty se svezly až na GTO nebo byly vypouštěny na LEO před vytažením apoapsidy?
Díky 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Dan

Pozor, aby nedošlo k omylu. Na GTO letěla Ariane 5. PSLV mířila na heliosynchronní polární dráhu.

Dan
Dan
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Vidíte, hezky to mám zkombinované 🙂 Bylo mi divné, že se Indové neukázali s GSLV, teď je to už naprosto jasné. Díky za upozornění.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Dan

Rádo se stalo a k takovému omylu může dojít velmi snadno když se v jednom článku píše o dvou misích. To pak splyne jednoduše.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Dan

Možná by stálo za zvážení, zda by se někdy příště mohly vydat dva samostatné články i v situaci, kdy jsou dvě mise ve stejný den. I diskuze by se tím rozdělila a vzniklo by méně omylů, ke které misi se kdo vyjadřuje.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Nápad zajímavý, realizace by byla lehce horší. Jde hlavně o to, jak články načasovat. Vezměme si aktuální situaci, kdy jedna raketa startovala ve 22:39 a druhá druhý den ve 4:58. Takhle vyšel jeden článek o obou startech v 16:39.
Představme si, že by vyšly dva články. Pokud by vyšly oba před prvním startem, dojde k problému, že by první článek (Ariane) byl najednou zasunutý článkem druhým (PSLV). Kdybychom článek o PSLV vydali až po startu Ariane 5, bylo by už hodně pozdě a málokdo by si ten článek přečetl. Na blog chodí nejvíce lidí kolem sedmé, osmé hodiny. Navíc by článek o PSLV zakrátko přebil hlavní čtvrteční článek o kráteru Jezero. Tím pádem by byl článek o PSLV vidět na prvním místě jen pár desítek minut.
Obecně se snažíme o to, aby mezi dvěma články byly minimálně 4 hodiny, raději více. Načasování článků není snadné. Snažíme se vždy skloubit aktuálnost s přehledností i s tím, abychom oslovili co nejvíce čtenářů. Není tajemstvím, že na internetu jsou někteří lidé pohodlní a dívají se jen na nejnovější články. Články, které jsou níže sbírají méně přečtení. Je to prostě komplexní problematika, která se v podstatě nikdy nedá vyřešit ideálně. Vždy tam bude nějaký kompromis. Pokud by se v budoucnu podobná situace dvou startů opakovala, záležela by forma našeho článku na časovém rozestupu mezi oběma starty i na tom, v jakém čase by k nim mělo dojít. Možná bychom použili stejný formát jako včera, možná dva samostatné články. Nedá se to paušalizovat, záleží na více okolnostech.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Dan

Chápu, že je to problém, který by se snad dal vyřešit dřívějším načasováním článku o startu Ariane, pokud jsou informace již k dispozici. Je to však jen úvaha.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Uvidíme, jak to bude, neříkám, že je ten nápad špatný. Záleží na podmínkách.

Racek
Racek
7 let před

No, dobrý výkon, Indové. Fandím Vám, a obecně všem, co se začínají zvedat a neprosazují se neúměrnou agresivitou na úkor jiných.

Matouš Klugar
Matouš Klugar
7 let před

Máte někdo odkazy na YouTube mise? Někdy by bylo fajn je poté editem doplnit do článku, aby se na ně mohli ostatní podívat i ze záznamu ☺️

Matouš Klugar
Matouš Klugar
7 let před
Odpovědět  Matouš Klugar

Zde to je samozřejmě v pořádku, na telefonu se mě to nechtělo načíst, tak jsem předpokládal, že je tam video ze spaceflightnow ☺️

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Matouš Klugar

V pořádku, nic se neděje. Snažíme se ta videa vkládat, ale někdy zapomeneme, takže klidně upozorňujte i nadále. Raději planý poplach, než neodhalená chyba.

https://kosmonautix.cz/2017/02/14/zive-evropa-i-indie-vypousti-sve-rakety/