sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírné výzvy – listopad 2016

listopad 2016 zdroj: ytimg.com

Listopad nenabídl žádné bombastické události, což je na jednu stranu škoda, protože nás nečekalo žádné vytyčení nových cílů či představení přelomových technologických kousků, ale na druhou to znamená, že také nedošlo k žádné významné havárii, která by uzemnila některé rakety či odsunula mise, na něž se fanoušci kosmonautiky těší.

Přesto se v listopadu stalo několik důležitých událostí, které jsou náplní nového dílu Vesmírných výzev. V první reportáži vás čeká premiérový start doposud nejsilnější čínské rakety Dlouhý pochod 5, která bude vynášet například objemné moduly nové pokročilé kosmické stanice.

V další reportáži se podíváme na první start rakety Ariane 5 s družicemi Galileo. Dosud je vynášela raketa Sojuz a to vždy po dvou. Teď se díky Ariane 5 dostaly na orbitu rovnou 4.

V rámci ŽIVĚ A ČESKY jste mohli sledovat start lodi Sojuz MS-03. Teď si průběh letu ukážeme pěkně přehledně ve třetím příspěvku.

Kosmonautika v kostce ukáže starty meteorologických družic, japonské Himawari-9 a americké GOES, nález kovového meteoritu a obrovského rezervoáru ledu na Marsu, novinky ohledně zásobování ISS i teleskopu JWST. Rovněž si představíme novinky z firmy SpaceX. Podíváme se na nový typ kosmické navigace. Na přípravu nové éry amerického pilotovaného programu pro vzdálenější vesmír rovněž nezapomeneme. Přesné měření gravitace družicemi GRACE-FO je připraveno pro rok 2017, měření vodní masy je zase náplň mise SWAT v roce 2020. Zaspekulujeme si nad možným podpovrchovým oceánem na Plutu. Na závěr rubriky vás čeká příprava lodi Starliner a odklad mise k Merkuru, Bepi-Colombo i příděl zpráv z ESA.

Po rekordně dlouhé misi, alespoň pro čínský pilotovaný program, se vrátila z kosmu loď Šenčou-11. Více ve čtvrté reportáži.

Poslední reportáž nám představí výsledky vyšetřování havárie modulu EDM.

Přes dvacet minut kosmonautiky, zachycené objektivy kamer, je pro vás připraveno, stačí jen kliknout na obrázek videa, případně na odkaz pod ním.


Nezobrazuje-li se vám video správně, klikněte na přímý link na stream.cz

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/-yQ5gNPlqY0/maxresdefault.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
7 let před

Zajímalo by mě proč vesmírné výzvy, noční obloha na stream.cz nemají svojí vlastní sekci. Protože pod dobývání vesmíru je toho velice mnoho a hrozně špatně se v tom orientuje. Děkuju

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před

Já bych řekl, že se v tom orientuje docela dobře. Stačí jít na hlavní stránku pořadu – https://www.stream.cz/porady/dobyvanivesmiru a nad výpisem všech dílů Dobývání vesmíru najdete záložky jednotlivých sérií – Noční obloha, Vesmírné výzvy atd. Po kliknutí se dostanete na výpis všech dílů této série.
A proč je to vše pod Dobýváním vesmíru? Inu svým způsobem je to pozůstatek z dob dřívějších, kdy byla snaha mít všechny pořady s touto tématikou na jednom kanálu.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/12/04/vesmirne-vyzvy-listopad-2016/