sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Sojuz MS-02 konečně na startu

Po vyřešení problémů s elektronickou součástkou pod jedním z křesel kosmické lodi Sojuz MS-02, jejíž výměna způsobila téměř měsíční odklad je nyní již vše připraveno. Nosná raketa Sojuz-FG již stojí na rampě kazašského kosmodromu Bajkonur a je připravena vynést tříčlennou posádku ve složení Sergej Ryžikov, Andrej Borisenko a Robert Kimbrough. Také tento start bychom Vám rádi nabídli v rámci našich živě a česky komentovaných přímých přenosů. Svým způsobem tak uzavřeme maraton tří přímých přenosů ve třech dnech.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy ve středu 19. října v 10:05 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 9:50 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Stránku není potřeba obnovovat – nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Soyuz-MS-02-Mission-Patch.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kolemjdoucí
kolemjdoucí
7 let před

„problémů s elektronickou součástkou“ -> poškozený kabel, resp. kabelový svazek, který se musel celý vyměnit (tedy nic jednoduchého)

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  kolemjdoucí

Přesně tak.

jarda
jarda
7 let před
Odpovědět  kolemjdoucí

Pri cteni jsem si zrovna rikal, co to asi za „elektronickou soucastku“ to bylo. V clanku jsem se nedocet, v komentarich ano – diky kolemjdouci

vh
vh
7 let před

Na http://www.roscosmos.ru/317 už běží přímý přenos z předstartovní přípravy. Nic moc není vidět, ale někoho by to mohlo zajímat.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před
Odpovědět  vh

Díky. To množství lidí, kteří se tam motají, mne fascinuje. Zřejmě jsou si už jistí, že osud posledního Falconu nehrozí.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Lidi prostě ztrácejí obezřetnost, když se s tou raketou nikdy nic nestalo, tedy dokud jen stála na rampě a motory ještě nebyly zapáleny. A to nikdy trvá desítky let.

maro
maro
7 let před

Pěkný přenos.
Jen malá připomínka do chatu. V těch vacích za kosmonauty v lodi nejsou padáky. Ty mají své vlastní dutiny, které jsou hermeticky odděleny od prostoru s kosmonauty. Výdutě pro padáky sice zasahují do kabiny právě v těch místech, kde jsou ty vaky, ale mají samozřejmě kovovou stěnu a plátěné vaky jsou zavěšené až na té kovové stěně.
http://www.wired.com/wp-content/uploads/images_blogs/wiredscience/2010/10/mai-capsule-2-russo.jpgcomment image
To nafouklé oranžové v té výduti na obrázku je nafouklý technický vak, který vytlačil hlavní padák ven z padákové komory.
Vaky za kosmonauty tedy nejsou tak objemné, jak by si člověk myslel při pohledu na fotky zevnitř, a jsou v nich osobní věci, oblečení, jídlo, notebooky, ale taky věci pro přežití na zemi (survival kit).
https://www.quora.com/Whats-located-inside-the-overhead-bags-in-a-Soyuz-descent-module

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  maro

Díky za rozvinutí, na takhle dlouhou odpověď bohužel nebyl při přenosu čas a tak jsem to musel trochu zjednodušit. Jsem rád, že jste to rozvinul.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Není zač. A díky za ty stále profesionálnější přenosy. Děláte pro propagaci kosmonautiky opravdu hodně.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  maro

Děkujeme, snažíme se poskytovat divákům co možná nejlepší služby. Vidíme totiž, že je o přenosy zájem a má význam se jim věnovat.

yarda
yarda
7 let před

V tom videu je mezi parametry letu, že s ISS se mají spojit až v pátek. Pokud vím, už tam lítali kratší dobu, spojili se už asi po šesti hodinách od startu? Je nějaký důvod k delší době letu před spojením (nesleduji to pečlivě, možná to tu už proběhlo)?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  yarda

Je to tím, že Sojuz MS-02 je teprve druhým zástupcem modernizované řady a pozemní týmy na novou techniku nechtějí spěchat, chtějí ji ověřit v podmínkách dvoudenního přeletu a teprve až bude dostatek zkušeností se vrátí k šestihodinovému profilu.

Jiří Novotný
Jiří Novotný
7 let před

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat,z jakého důvodu je na záchranné věžičce několik druhů trysek. Na širší části 4 velké a 4malé, na uzší části větší počet maličkých. Trochu mě zarazilo, že celý aerodynamický kryt, včetně celé lodi Sojuz je připevněn „pouze“ 6. šrouby. I když samořejmě věřím že, to mají spočítané dobře.(Pokud se nepletu, tak „na ostro“ byla využita pouze jednou.)

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jiří Novotný

Jeto kvůli tomu, že každá sada trysek má trochu jiný úkol a navíc je lepší udělat více trysek než jednu velkou.

Jiří Novotný
Jiří Novotný
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ano to chápu. Ale jaký jiný úkol?

Ondřej Šamárek
Editor
7 let před
Odpovědět  Jiří Novotný

4 velké jsou určeny pro případ havárie během letu, 4 menší by byly použity spolu s velkými pro případ průšvihu na rampě (pro odlet do větší výšky) a ty malé nahoře jsou tuším určeny pro nominální separaci věžičky od zbytku startovní sestavy v případě, že všechno jde tak, jak to jít má.

Jiří Novotný
Jiří Novotný
7 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Děkuji za odpověď.
Ty maličké trysky na nominální separaci mě napadly také. A hlavní záchranný motor dopadne na zem nevyhořelý, nebo je během sestupu zapálen? První možnost mi připadá nebezpečná a nepravděpodobná.

Karel_x
Karel_x
7 let před

Díky všem za skvělý přenos i kvalifikované komentáře

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Karel_x

Těší nás, že jsme pro všechny zájemce mohli tento přenos realizovat.

janc1c1
janc1c1
7 let před

Vdaka za prenos.
Pozeram to sice teraz opozdene 😉

Kedy a ako nastupia kozmonauti do rakety? vdaka.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  janc1c1

Bývá to několik hodin před startem.

janc1c1
janc1c1
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

to mi bolo jasne.
zaujimalo by ma trosku viac detailov 😉

– predpokladam ze raketa je uz vstycena.
– sajuz je skryty pod ajrodynamicky krytom, su v tom kryte nejake dvere?
– z tych zaberov je vo vnutry malo miesta. pomahaju im tam usadit sa a priputat?

rozmyslal som nad tym ked som pozeral tie videa ako to skladaju …

vdaka

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  janc1c1

Jsem rád, že se ptáte na konkrétní věci, které Vás zajímají. To jsem z původní otázky nevyčetl. Tak tedy:

Ano, raketa je už vztyčená
Ano, v aerodynamickém krytu jsou opravdu dvířka, jejichž umístění odpovídá místu, kde má Sojuz dveře.
S usazováním může kosmonautům pomoci obsluha.

vh
vh
7 let před
Odpovědět  janc1c1

Včera přijeli na rampu asi v 7:30 SELČ, po focení asi v 7:45 vystoupili
k výtahu a jeli ke kabině.
Dost mě překvapilo, že se kolem nich točilo hejno lidí; tak jsem si vzpomněl na obavu z různých chřipek – tady se zdálo, že se nebojí.

yarda
yarda
7 let před

Když jsem viděl kabinu Sojuzu v leteckém muzeu, napadlo mne, jak se tam asi ti kosmonauti cítí. Kdyby někdo udělal model v měřítku 1:1, do kterého by se dalo na chvilku vlézt a posadit se tam (samozřejmě udělaný tak, aby něco vydržel, přístroje by stačilo namalovat), docela rád bych si to vyzkoušel i za cenu zvláštního vstupného.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  yarda

Něco rámcově podobného je ve SpaceExpo vedle ESTECu v Noordwijku. Jsou tam křesla ze Sojuzů, nad vámi jsou přístroje, ale je tam asi o trochu víc místa než ve skutečném Sojuzu – http://www.imagehosting.cz/images/1203865147.jpg

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/10/18/zive-a-cesky-sojuz-ms-02-konecne-na-startu/