sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Švédové možná vyrobí na Marsu první vodu

Když se zmíní čtyřpísmenná zkratka ISRU, měli okamžitě zbystřit všichni fanoušci nových, pokročilých technologií. Tato zkratka pochází z anglického výrazu in-situ resource utilization, což můžeme do češtiny přeložit jako využívání místních zdrojů. Asi není potřeba nějak výraznější zdůrazňovat význam těchto technologií. pokud by lidstvo dokázalo využívat místních zdrojů – ať už se bavíme o Marsu, Měsíci, či asteroidech – nebylo by v první řadě potřeba vozit tolik zdrojů ze Země. V řadě druhé by se pak díky těmto technologiím mohla rozjet mimozemská těžba těchto surovin.

Profesorové Javier Martín-Torres a María-Paz Zorzano z technické univerzity ve švédském městě Luleå navrhli přístroj HABIT (jeho návrh vidíte na úvodním obrázku tohoto článku), což je zkratka z HabitAbility:  Brines, Irradiation, and Temperature, což by se dalo přeložit jako Obyvatelnost: solné roztoky, záření a teplota. Tato zkratka přitom perfektně vyjadřuje tři základní úkoly, které by přístroj měl mít.

Profesor Javier Martín Torres z Technické univerzity v Luleå.
Profesor Javier Martín Torres z Technické univerzity v Luleå.
Zdroj: http://www.ltu.se/

Jde o mimořádně zajímavý program, který zaujal dokonce i Evropskou kosmickou agenturu. Přístroj HABIT by se tak měl objevit na chystané misi ExoMars 2018, která má na Rudou planetu dopravit vozítko. Na něm by se ale experiment nacházet neměl. HABIT by měl najít své místo na přistávací plošině, která zajistí, aby vozítko měkce přistálo na povrchu Marsu.

Samotný přístroj je ve své podstatě multisenzorový snímač, který zkoumá různé vlastnosti okolí přistávací plošiny. Díky těmto senzorům bude schopen kromě jiného upřesnit tři základní veličiny, které jsou nutné pro existenci života tak, jak jej známe ze Země – má zkoumat množství ultrafialového záření, které dopadá na povrch Marsu, prozkoumá i rozmezí teplot, které na čtvrté planetě sluneční soustavy panují a konečně na závěr zjistí možnosti přítomnosti vody. Hlavně v druhém jmenovaném bodě naváže přístroj HABIT na měření, která poskytuje španělský experiment REMS, který na roveru Curosity měří počasí a jehož údaje můžete sledovat na internetu.

Logo experimentu HABIT
Logo experimentu HABIT
Zdroj: http://www.ltu.se/

„Díky našim měřením dokážeme určit velmi přesně množství vody obsažené v atmosféře a pod povrchem, stejně tak dokážeme měřit, jak se ozon, vodní pára a prach chovají v průběhu času v atmosféře“ popisuje profesor Javier Martín-Torres. Stávající odhady hovoří o tom, že by denně mělo zařízení vyprodukovat zhruba 5 mililitrů vody. Během jednoho marsovského roku by tak přístrojem mohlo projít něco kolem 50 litrů naší životodárné tekutiny. Takové množství pochopitelně nestačí pro případnou lidskou posádku, ale jde o první zkoušku, která má ověřit technologie. V dalších letech by samozřejmě bylo potřeba celý systém optimálním způsobem zvětšit, aby by skutečným, pomocníkem pro budoucí (byť zatím teoretickou) lidskou posádku.

HABIT má konstrukční dispozice k tomu, aby prozkoumal podmínky, které na Marsu panují s hlavním důrazem na jeho teoretickou obyvatelnost. Kromě toho jeho podstatným úkolem bude ověření, zda jsme schopni separovat z marsovské atmosféry kapalnou vodu, což se ještě nikdy nikomu nepodařilo. Plány na ISRU na Marsu jsou ale mnohem širší – NASA chce v roce 2020 vyslat k této planetě následovníka roveru Curiosity, který zatím nese jen pracovní označení Mars rover 2020. Tohle vozítko by mělo mít na palubě přístroj pro výrobu, či separaci metanu z atmosféry. Díky tomu by lidstvo získalo možnost vyrábět na Marsu palivo, které by mohlo najít využití u nových typů raketových motorů, které sází právě na metan.

Zdroje informací:
http://www.kosmo.cz/
http://www.ltu.se/
http://phys.org/
http://ekonomika.idnes.cz/

Zdroje obrázků:
http://cdn.phys.org/newman/gfx/news/hires/2015/swedishmarsi.jpg
http://www.ltu.se/…/landscape_800/JavierMart%C3%ADn-Torres-LTU3.JPG
http://www.ltu.se/…/derivatives/landscape_800/HABIT-COLOR-V2.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Malky
Malky
8 let před

Jde to pomalu, ale skutečně se to děje. Jednoho dne se probudíme s vědomím, že na Marsu existuje kompletní chemická továrna a zásobníky, které se plní raketovým palivem… 🙂

Evžen111
Evžen111
8 let před

To zní velice slibně, jasně že nemůžeme čekat zázraky, ale jestli přístroj poběží bez poruchy celý rok a bude fungovat, bude to velký krok kupředu. Jen tak ale na okraj dotaz. Nečekám, že tam bude nějaký barel, do kterého bude voda kapat, to jistě ne, ale bude přístoj obsahovat nějaký měřič, ze kterého bude možné vyčíst jestli to celé funguje??

Nejsem naivní že to je lehce dohledatelná informace a že ne všechny podrobnosti jsou v tuto chvíli známé. To jen tak, kdyby náhodou v textu, ze kterého byl článek vytvořený byly další podrobnosti.
Děkuji a přeji všem pěkný den!
E

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Evžen111

Bohužel bližší detaily zatím neznáme. Věřím ale, že se postupem času objeví. 😉

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Evžen111

Jako že bychom poslali na Mars zařízení na výrobu vody, kterou nepotřebuje rover ani přistávací plošina, takže je to čistě experiment pro potřeby vědců na Zemi a nezajistili způsob, jak zjistit jeho výsledek? Podivná představa. Trochu mi to připomíná Schrödingerovu kočku 🙂 Jsem přesvědčen, že se výsledek buď dozvíme nebo s tím je alespoň počítáno.

gg
gg
8 let před

Rusové je jistě trumfnou tím, že na Marsu vyrobí první vodku. 😀

Petr Čech
8 let před
Odpovědět  gg

To je mírně komplikované 😀

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Petr Čech

S vodou, oxidem uhličitým a energií ani moc ne. A i když by to nejspíš nebylo moc pitelné a snadněji by asi vznikal metanol než etanol, v dostatečné procentáži by to nemuselo být úplně špatné raketové palivo.

Malky
Malky
8 let před
Odpovědět  gg

Tak doufam, ze se jim to brzy podari. Nechci se stehovat na planetu kde neni nic k piti 😀

zdenne
zdenne
8 let před

Jedna z prvních potřebných technologií. Jen tak dál. Držím palce a přeju hodně úspěchů.

Vlastislav Vyprachticky

Je dobrý úmysl, proto podstatné pro následný výzkum by měl být průzkum nerostů pod povrchem Marsu. To znamená instalovat dobré vrtné zařízení s analyzátory. Vodu lze získat reakcí methanu s kyslíkem, takže nerosty, které by mohly uvolnit kyslík by zajistily potřebné zdroje pro další zušlechtění- úpravu.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před

Evropské vozítko na misi Exomars by mělo vrtat až do hloubky dvou metrů. Bude jistě zajímavé sledovat, jaké chemické složení zde objeví.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2015/12/14/svedove-mozna-vyrobi-na-marsu-prvni-vodu/