sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Nejen Europa má podpovrchový oceán

Voda – čtyři písmena, jejichž vyslovení v souvislosti s jakýmkoliv vesmírným tělesem zaručeně zvýší puls všem zájemcům o vědu. Právem, protože tahle substance je základním předpokladem existence života, tedy alespoň takového, který známe a se kterým máme největší zkušenosti. Každý objev vody ve Sluneční soustavě spustí vlnu zájmu, protože počet míst, kde by mohl existovat život roste. O tom, že voda ve vesmíru je, už víme dávno – ve formě ledu ji najdeme na Merkuru, Měsíci, Marsu, či jupiterově měsíci Europa. Dokonce i o tom, že se oxid vodný v pevném skupenství nachází na saturnově měsíci Enceladus jsme také už tušili, nicméně nová měření přinesla přesvědčivé důkazy o přítomnosti jeho kapalné formy.

Než k Saturnu přiletěla sonda Cassini, měli jsme jen pár fotek z obou Voyagerů, které kolem Saturnu proletěly cestou do vnějších oblastí Sluneční soustavy. Cassini ale už po několika měsících pořídila detailní snímky ledového měsíce. Vědce zaujala především oblast u jižního pólu, která dostala přízvisko Tygří drápy – ze zvrásněného terénu občas unikal materiál, jehož teplota převyšovala teplotu okolí. Měření iontů ukázala, že se jedná o vodu, s největší pravděpodobností slanou. Tehdy se poprvé začalo spekulovat o tom, že by se pod povrchem tohoto měsíce mohly nacházet vodní rezervoáry.

Výtrysky nad měsícem Enceladus
Výtrysky nad měsícem Enceladus
Zdroj: http://www.esa.int/

Stále jsme ale neznali nic bližšího. Cassini proletěla kolem tohoto měsíce prozatím 19x, ale tři průlety v letech 2010 a 2012 (dva nad jižní a jeden nad severní polokoulí) nám alespoň trochu odkryly roušku tajemství. Sonda Cassini ve všech případech letěla zhruba 100 km nad povrchem měsíce a vědci se zaměřili na sledování, jak gravitace Enceladu družici urychlí. Změna byla nepatrná – od 0,2 do 0,3 milimetru za sekundu, nicméně i tuto mimořádně drobnou odchylku bylo možné zachytit díky měření radiových vln, které sonda posílala na Zemi.

Jen pro zajímavost – antény systému DSN, přes které signál přišel by dokázaly zachytit i změnu rychlosti o 0,08 mm/s! Jednalo se o měření na principu Dopplerova efektu, který kromě jiných zařízení používají třeba policejní radary měřící rychlost aut.

Sonda Cassini
Sonda Cassini
Zdroj: http://saturn.jpl.nasa.gov

Změna rychlosti během průletu může prozradit důležité informace o vnitřní struktuře měsíce. Kupříkladu – pokud by byla změna rychlosti větší než průměrná, znamenalo by to, že pod sondou byla zrovna hmotná část měsíce se skalami. Pokud by naopak byly naměřené hodnoty menší, znamenalo by to, že v těchto místech skála chybí. Díky výše zmíněným průletům vědci naměřili negativní anomálii u povrchu na jižním pólu. Naopak zachytili pozitivní anomálii v hloubce cca. 30 – 40 kilometrů.

Ukazuje se tedy, že Enceladus má nesymetrickou vnitřní strukturu, na jejíž vysvětlení dokonale sedí možnost, že se pod 30 kilometrů silným ledovým příkrovem nachází možná až 10 kilometrů hluboký oceán kapalné vody. Vyloučit sice nemůžeme existenci podpovrchového oceánu pod celým Enceladem, nicméně s přihlédnutím k již zmíněným rozdílům v teplotách u Tygřích pruhů se zdá, že se jedná pouze o lokální podpovrchový oceán, který se rozkládá od jižního pólu někam k 50. jižní rovnoběžce.

Průřez měsícem Enceladus ukazuje podpovrchový oceán u jižního pólu.
Průřez měsícem Enceladus ukazuje podpovrchový oceán u jižního pólu.
Zdroj: http://www.esa.int/

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://upload.wikimedia.org/…/Enceladus_from_Voyager.jpg/480px-Enceladus_from_Voyager.jpg
http://www.esa.int/…/2014/04/enceladus_plumes/14362064-1-eng-GB/Enceladus_plumes.jpg
http://saturn.jpl.nasa.gov/multimedia/images/artwork/images/IMG003405-br500.jpg
http://www.esa.int/…/2014/04/inside_enceladus/14362029-1-eng-GB/Inside_Enceladus.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Tomaník
Petr Tomaník
10 let před

Co je to prosím oxid vodný?

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  Petr Tomaník

Oxid vodný je chemický přesný název vody, tedy H2O. Stejně jako se pro N2O používá chemický název oxid dusný. Nechtěl jsem v tom odstavci neustále opakovat slovo voda a tak jsem si pomohl touhle kličkou.

MaG
MaG
10 let před

To sis Dušane asi trochu naběhl, protože chemici nepoužívají ani název oxid vodný, ani dihydrogen monoxid, dokonce prý ani kyselina hydroxylová. Říkají mu prostě voda a možná taky oxidan 🙂

Ale teď vážně. Líbí se mi, že si se taky pokusil článek pojmout vlastními slovy a to se cení.

Martin

Dušan Majer
Dušan Majer
10 let před
Odpovědět  MaG

Díky :-). Prostě mi vadilo pořád tupě opakovat slovo voda a tak jsem si vzpomněl na vtípek, který pro nás před lety připravila naše chemikářka, když se zeptala jak by se mělo podle chemického názvosloví říkat vodě. 🙂

MaG
MaG
10 let před
Odpovědět  Dušan Majer

No zase podle názvosloví je to prostě oxid vodný, to je fakt asi nejblíž 😀

Petr Tomaník
Petr Tomaník
10 let před

Jsem si chtel – v noci trosek rozjaren – lehce rypnout 😉 voda neni ani oxid, ani kyselina.
Jinac opet vyborny clanek. Jen tak dal!

https://kosmonautix.cz/2014/04/05/nejen-europa-ma-podpovrchovy-ocean/