sociální sítě

Přímé přenosy

krátké zprávy

O3b mPower

Společnost Boeing dodala společnosti SES další dva širokopásmové družice O3b mPower s hardwarovými opravami. Družice nesou přepracované energetické moduly, které mají řešit elektrické problémy, které se vyskytly u prvních šesti družic.

Atomic-6

Startup Atomic-6, který se zabývá kompozitními materiály, uzavřel s americkými vesmírnými silami dohodu v hodnotě 2 milionů dolarů na vybudování svého solárního pole pro vojenské družicové aplikace.

LeoLabs

Společnost LeoLabs, kalifornský provozovatel pozemních radarů pro sledování objektů na nízké oběžné dráze Země, získala v rámci amerického vojenského programu financování ve výši 4 milionů dolarů na modernizaci svého mobilního sledovacího radaru.

Skynopy

Francouzská kosmická agentura přispěla do kola financování ve výši téměř 18 milionů dolarů pro místní startup Skynopy, čímž podpořila úsilí o rychlý rozvoj sítě pozemních stanic.

NOAA

Ministerstvo obchodu zveřejnilo 30. června dlouho odkládaný dokument Kongresu s odůvodněním návrhu rozpočtu Národního úřadu pro oceán a atmosféru na fiskální rok 2026. Dokument poskytuje více podrobností o návrhu rozpočtu. Ministerstvo obchodu navrhuje ukončit financování programu koordinace vesmírného provozu.

EchoStar

Společnost EchoStar odložila možné podání návrhu na vyhlášení bankrotu, aby měla více času na jednání s regulačními orgány, které přezkoumají, zda americký družicový operátor dodržuje podmínky vázané na jeho licence.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Přehled o každém soustu astronautů

Pokud držíte dietu, nebo jen chcete zdravější životní styl, možná používáte mobilní aplikaci, která pomáhá sledovat vše, co jíte. Aplikaci už používají miliony lidí po celém světě a nyní tento trend dorazil i do vesmíru. Evropští astronauti začali zaznamenávat svá jídla do tabletu, aby měli oni i řídící středisko jistotu, že přijímají správné množství živin. Ve vesmíru je správně vyvážená strava spojená s pravidelným cvičením ještě důležitější než na Zemi – pomáhá totiž bojovat s negativními vlivy mikrogravitace na lidské tělo. Křehnutí kostí, svalová atrofie, vyčerpání zásob proteinů, tuků či vitaminu D – to jsou jen některá negativa letů do vesmíru.

Plechovka s kuřecím masem a citronem na ISS.
Plechovka s kuřecím masem a citronem na ISS.
Zdroj: http://www.esa.int

Výzkum ukazuje, že energetický příjem ve vesmíru je obecně nižší než na Zemi, přičemž někteří odborníci tento fenomén označují jako „kosmická anorexie“. Jídlo udělalo za poslední desítky let velký pokrok – od kaše v tubách se posunulo k plechovkám a dehydrovaným potravinám, které splňují nutriční požadavky a zlepšují i náladu astronautů.

„Jídlo ve vesmíru chutná jinak. Je to podobné, jako když máte rýmu a jíte s omezenou chuťovou odezvou,“ popisuje francouzský astronaut Thomas Pesquet. Historie nezná mnoho případů, kdy by astronaut při pobytu vesmíru přibral na váze, ale letoví lékaři s posádkou vždy probírají složení jejich jídelních lístků. Lékaři chtějí mít jistotu, že astronauty bude pohánět vyvážená strava, která vyhovuje specifickým potřebám pobytu ve vesmíru a následnému pobytu na Zemi.

Aplikace EveryWear
Aplikace EveryWear
Zdroj: http://www.esa.int

EveryWear je aplikace pro tablet iPad, která sbírá fyziologické a lékařsky zajímavé údaje o astronautech na ISS. Je propojena s biokonektory přímo na tělech astronautů, které zaznamenávají projevy těla při cvičení, srdeční frekvenci nebo kvalitu spánku. To je ale jen vedlejší využití této aplikace – hlavně totiž slouží jako seznam jídel. Programátoři se snažili udělat celý proces co nejjednodušší – astronauti tak jen s pomocí kamery na tabletu naskenují čárový kód na balíčku s jídlem, na obrazovce označí, zda jde o snídani, oběd/večeři, či svačinu a přidají i informaci o tom, kolik vody spotřebovali.

„Chtěli jsme se zbavit dříve používaných dotazníků a focení na oběžné dráze. Je to těžkopádné pro obě strany – jak pro astronauty, tak i pro pozemní týmy,“ vysvětluje Brigitte Godard, letová lékařka zodpovědná za stravu astronautů. Nově mají astronauti možnost jednoduše vybrat konkrétní jídlo kliknutím na položku v seznamu. Aplikace je uvnitř naplněna databází všech jídel, které jsou na ISS, přičemž k dispozici jsou informace v angličtině i v ruštině. Teprve až když něco náhodou na seznamu není, mohou astronauti jídlo vyfotit.

Thomas Pesquet a makronky.
Thomas Pesquet a makronky.
Zdroj: http://www.esa.int

Nový systém má navíc přidanou hodnotu díky tomu, že přímo propojuje astronauty s nutričními experty na Zemi. Pozemní týmy přijmou informace a mohou začít plánovat nejvhodnější kombinaci jídel pro zdravý pobyt na oběžné dráze. Jako bonus k tradičnímu týdennímu odbornému poradenství aplikace posílá astronautům automaticky generované výživové reporty. Astronauti tak mohou sledovat svůj denní příjem a kontrolovat doporučené dávky, přičemž důraz se klade hlavně na kalorie, proteiny, vodu, uhlovodíky, tuk, sodík, vápník, železo a draslík.

Thomas Pesquet byl prvním člověkem, který EveryWear vyzkoušel na oběžné dráze. I když po něm pozemní středisko chtělo, aby aplikaci používal jen týden v rámci zkoušek, byl z ní tak nadšený, že ji používal po celou svou půlroční misi – zadal do ní více než 1200 jídel a pití. „Tahle aplikace mi pomohla více si uvědomit, co jím a také zlepšila mou výživu aniž by mi ubírala čas,“ popsal sám astronaut.

Paolo Nespoli při používání aplikace EveryWear.
Paolo Nespoli při používání aplikace EveryWear.
Zdroj: http://www.esa.int

A jaké výhody v novém systému vidí Brigitte Godard, která astronautům sestavuje jídelníčky? „Poskytuje velmi spolehlivá data, protože množství jídla je omezené, cyklus nabídky se opakuje, a velikost porcí i obsah živin jsou přesně dané“. Aplikace EveryWear vznikla ve spolupráci mezi francouzskou kosmickou agenturou CNES a Institutem kosmické fyziologie MEDES pro vesmírnou misi Thomase Pesqueta. Jelikož ale měla velký úspěch, používá ji i Ital Paolo Nespoli, který nyní pobývá na stanici.

O evropský projekt se začíná zajímat i americká NASA, která by tuto aplikaci chtěla použít jako doplněk ke standardním zkouškám krve a moči. Data by navíc měla pomoci optimalizovat množství jídla pro budoucí pilotované výpravy mimo nízkou oběžnou dráhu, kde bude rozhodovat prakticky každý kilogram. A pokud by Vás téma jídla na oběžné dráze zajímalo podrobněji, můžete se podívat třeba na tuto 28stránkovou brožuru.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/
http://esamultimedia.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/dinner_in_space/17151215-1-eng-GB/Dinner_in_space.jpg
http://www.esa.int/…/astronaut_food/17150889-2-eng-GB/Astronaut_food.jpg
http://www.esa.int/…/everywear_app/17150980-1-eng-GB/EveryWear_app.png
http://www.esa.int/…/space_macarons/17150939-1-eng-GB/Space_macarons.jpg
http://www.esa.int/…/17151167-1-eng-GB/Paolo_using_EveryWear_app.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.