sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Gateway (září 2024)

Plánovaná kosmická stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce se má stát vědeckou laboratoří v oborech fyzikálních věd, fyziologie člověka a dalších. Má být také podporou pro lunární landery a astronauty pracující na povrchu Měsíce. Díky komponentům mezinárodních partnerů se Gateway má stát nástupcem Mezinárodní kosmické stanice ISS jako symbol mezinárodní spolupráce ve vesmíru. Kampaň misí Artemis, jejíž součástí Gateway je, však zaostává za plánem a překračuje odhadované náklady. V současnosti ji provází nejistota ohledně tepelného štítu Orionu, nekvalitní práce při výrobě nádrží centrálních stupňů raket SLS, překročení hmotnosti počáteční Gateway, problémy při vývoji a stavbě vypouštěcí plošiny ML-2 a v neposlední řadě také nejistota ohledně nevyzrálé technologie přečerpávání a dlouhodobého skladování kryogenních pohonných hmot v kosmickém prostoru, na které spoléhá architektura lunárních landerů. Nejistoty v harmonogramu misí mohou být dále prohlubovány problémem s financováním s ohledem na zákon o rozpočtové odpovědnosti.

Artemis 3

Motorová sekce centrálního stupně rakety SLS pro Artemis 3 v budově SSPF v KSC, 10. září 2024
Motorová sekce centrálního stupně rakety SLS pro Artemis 3 v budově SSPF v KSC, 10. září 2024
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov

I když cílem mise Artemis 3 v současné době není let ke stanici Gateway, přípravy k misi sledujeme v našem seriálu z hlediska jejího vlivu na časový plán mise Artemis 4.

minulém dílu jsme popsali stav výroby jednotlivých dílů centrálního stupně nosné rakety SLS v továrně MAF v New Orleans s výjimkou motorové sekce. Motorová sekce totiž byla v prosinci 2022 přepravena člunem Pegasus na Kennedyho vesmírné středisko. Její vybavování vnitřními pohonnými systémy probíhá v tamní budově SSPF.

Z fotografie pořízené 10. září je patrné, že motorová sekce je nyní umístěna na pracovním podstavci několik metrů nad úrovní podlahy. Na dvou protilehlých stranách motorové sekce jsou k její vnější stěně připojeny vzpěry. Jejich úkolem bude zřejmě udržet po odstranění pracovního podstavce motorovou sekci v prostoru, aby k ní mohl být zespodu přišroubován spodní díl.

Na konci srpna 2024 podnikl člun Pegasus další cestu z MAF na kosmodrom. Tentokrát vezl díly raket SLS pro Artemis 2, 3 a 4. Dodávka pro Artemis 3 spočívala ve spodním dílu, určeném k přišroubování pod motorovou sekci. Smyslem spodního dílu je ochrana vnitřku motorové sekce během letu rakety. Do přístaviště v KSC doplul Pegasus 5. září. Následující den byl spodní díl převezen kolovým dopravníkem do budovy SSPF.

Spodní díl motorové sekce centrálního stupně rakety SLS pro Artemis 3 v budově SSPF v KSC, 10. září 2024
Spodní díl motorové sekce centrálního stupně rakety SLS pro Artemis 3 v budově SSPF v KSC, 10. září 2024
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov

Boeing stále tvrdí, že zbývající část centrálního stupně bude dodána z MAF na Kennedyho vesmírné středisko v roce 2025. V minulém dílu jsme však po porovnání nutných činností v MAF se skutečnými harmonogramy z výroby centrálních stupňů pro Artemis 1 a Artemis 2 konstatovali, že v optimistickém scénáři by k tomu mohlo dojít nejdříve na přelomu let 2025 a 2026, spíše však až v prvním čtvrtletí 2026.

V sekci HB2 v budově VAB vyrůstá vertikální integrační buňka pro finální montáž centrálních stupňů počínaje CS-3
V sekci HB2 v budově VAB vyrůstá vertikální integrační buňka pro finální montáž centrálních stupňů počínaje CS-3
Zdroj: https://images.socialchorus.com/

Finální montáž centrálního stupně, zahrnující připojení motorové sekce, integraci všech rozvodů a instalaci motorů, bude provedena v nové vertikální integrační buňce v sekci High Bay 2 v budově VAB. Buňku staví společnost Futuramic. Zatím je dokončena malá spodní plošina pro přístup k motorům RS-25 a čtyři úrovně velkých plošin pro přístup k centrálnímu stupni. Očekává se, že buňka bude kompletní na podzim 2024.

V integrační buňce bude v porovnání s horizontální montáží v MAF mnohem lepší přístup k centrálnímu stupni. Přístupové plošiny umožní 360stupňový přístup ke stupni pro souběžnou montáž, integraci a testování. V buňce budou provedeny i finální funkční testy stupně. Dokončení testů snad lze odhadnout na léto 2026. Z toho je zřejmé, že aktuální stav a výhled prací na centrálním stupni nepodporuje současný oficiální termín startu v září 2026. V případě, že centrální stupeň bude připraven dříve než jiné prvky pro misi, může buňka sloužit i pro jeho vertikální uskladnění.

Přípravu mise Artemis 3 stále provází nejistota ohledně tepelného štítu Orionu. Problém s tepelným štítem byl zjištěn po návratu Orionu z mise Artemis 1, během něhož ablativní tepelný ochranný materiál Avcoat místo odtavování začal na více než stovce míst praskat a odtrhávat se po kusech.

Koncem dubna 2024 NASA zřídila nezávislý kontrolní tým složený z odborníků mimo agenturu. Úkolem kontrolního týmu bylo přezkoumat analytickou zprávu NASA obsahující výsledky vyšetřování, analýzu tepelného štítu a doporučení nápravných opatření pro další mise.

Kontrolní tým dokončil přezkum na konci srpna 2024. Dalším krokem by mělo být začlenění zjištění z analýzy do nápravných opatření. Žádný časový rámec pro implementaci těchto opatření však nebyl učiněn. Tepelný štít pro Artemis 3 byl již dokončen, ale je pravděpodobné, že se NASA rozhodne pro nějaký druh utěsnění nebo posílení vrstvy Avcoatu.

Evropský servisní modul Orionu pro Artemis 3 v budově O&C, 4. září 2024
Evropský servisní modul Orionu pro Artemis 3 v budově O&C, 4. září 2024
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Důležitým milníkem prošla příprava evropského servisního modulu Orionu. Airbus Space dokončil v Brémách v Německu jeho výrobu a loď Canopée ho 3. září dopravila do přístavu v Port Canaveral.

Ještě téhož dne byl evropský servisní modul ESM převezen do budovy O&C v Kennedyho vesmírném středisku. V budově byl modul vyložen z přepravního kontejneru a přesunut na pracovní stanoviště. Zde bude nejprve podroben testu funkčnosti, aby se ověřila integrita jeho systémů po přepravě. V příštích týdnech bude na modul shora přišroubován adaptér modulu pro posádku CMA. Servisní modul poté zamíří do čisté místnosti pro integraci kapalinových systémů mezi ESM a CMA, což zahrnuje sérii svarů potrubí. Dalším milníkem bude zapnutí servisního modulu pro zahájení testování.

Další výzvou, které čelí příprava mise Artemis 3, je připravenost lunárního landeru Starship a lunárních skafandrů. Architektura mise spoléhá na přečerpávání kryogenních pohonných hmot v kosmickém prostoru a jejich dlouhodobé skladování, což je dosud nevyzrálá technologie s nízkou technologickou připraveností.

Adaptér LVSA pro Artemis 3 v červenci 2023
Adaptér LVSA pro Artemis 3 v červenci 2023
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

Podle odhadu NASA vypočteného v úrovni pravděpodobnosti 70 % by lunární lander Starship měl být připraven na oběžné dráze Měsíce pro posádku mise Artemis 3 nejpozději v únoru 2028. S tím může souviset text oznámení NASA z 18. srpna 2024 o záměru prodloužit smlouvu se společností Teledyne Brown Engineering na výrobu a údržbu adaptéru LVSA pro Artemis 3, která by jinak vypršela už 30. září 2024. Záměrem je v souladu s aktuálním oficiálním termínem startu smlouvu prodloužit do 30. září 2026.  Text oznámení však obsahuje opce na další prodloužení smlouvy.

Počáteční devítiměsíční opční období by v případě uplatnění opce prodloužilo smlouvu do 30. června 2027. Podle textu oznámení bude smlouva obsahovat pro případ nutnosti dalších revizí startovního manifestu SLS dalších pět opčních období po šesti měsících. V případě uplatnění všech opcí by tedy smlouva mohla být prodloužena až do 31. prosince 2029. To by podle současného odhadu znamenalo dostatečný časový prostor pro připravenost landeru i skafandrů. Zdá se tedy, že NASA stále nevzdává možnost počkat s misí Artemis 3 na jejich připravenost.

Eventuální přesun prvního přistání lidí na Měsíci v landeru Starship z mise Artemis 3 na Artemis 4 by totiž mohl znamenat příliš vysoké riziko skluzu až na příští desetiletí z důvodu nejistého data připravenosti mobilní vypouštěcí plošiny ML-2, která je v přípravě Artemis 4 na primární kritické cestě.

Motorová sekce centrálního stupně SLS pro Artemis 4 byla 6. září 2024 uskladněna v hale VAB v KSC
Motorová sekce centrálního stupně SLS pro Artemis 4 byla 6. září 2024 uskladněna v hale VAB v KSC
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov

Artemis 4

Pro misi Artemis 4 má být poprvé použita nosná raketa SLS ve verzi Block 1B, tedy s výkonným horním stupněm EUS. Ten má umožnit dopravit k počáteční Gateway kromě Orionu i mezinárodní obytný modul Lunar I-Hab.

Jak jsme naznačili v kapitole o Artemis 3, člun Pegasus přivezl 5. září z továrny MAF na Kennedyho vesmírné středisko i jeden díl rakety SLS pro Artemis 4. Tímto dílem je motorová sekce. O den později byla motorová sekce z člunu vyložena. Kolový dopravník však poté nezamířil k budově SSPF jako v případě Artemis 3, nýbrž k budově VAB. Zde byla motorová sekce pro Artemis 4 uskladněna na jižní straně centrální chodby. Do budovy SSPF má být přepravena po dvou až třech týdnech, až bude k motorové sekci pro Artemis 3 připojen spodní díl.

V minulém dílu jsme napsali, že Úřad generálního inspektora NASA (OIG) považuje za primární kritickou cestu k misi Artemis 4, v současnosti plánované na září 2028, stavbu mobilní vypouštěcí plošiny ML-2. Auditní zpráva zveřejněná 27. srpna přinesla vhled do této kritické cesty a doložila, že start v tomto termínu je neproveditelný.

Sestavování spodního dílu motorové sekce centrálního stupně SLS pro Artemis 4 v montážním přípravku v MAF, 13. srpna 2024. Jeho přeprava na KSC zatím není aktuální.
Sestavování spodního dílu motorové sekce centrálního stupně SLS pro Artemis 4 v montážním přípravku v MAF, 13. srpna 2024. Jeho přeprava na KSC zatím není aktuální.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov

Audit rekapituluje, že zpráva Bechtelu z ledna 2024 obsahuje výpočet ceny za dodání plošiny v částce 1,43 miliardy USD a datum dodání v listopadu 2026.

Skluzy v časové ose hlavních milníků projektu ML-2
Skluzy v časové ose hlavních milníků projektu ML-2.
Zdroj: https://oig.nasa.gov

NASA provedla v červnu 2024 na základě aktuálních podkladů vlastní odborný odhad nákladů a harmonogramu. Při spolehlivosti odhadu 70 % došel tým NASA k celkovým nákladům na plošinu ve výši 1,873 miliardy USD a k datu dodání v září 2027. Odhad odráží nejaktuálnější stav projektu ML-2 s ohledem na to, že projekt přešel z fáze návrhu do fáze stavby. Do odhadu byla zahrnuta i rizika spojená s nejistotami.

Tento odhad NASA dodala Kongresu jako závazek, vůči kterému bude poměřováno případné překročení rozpočtu a harmonogramu. NASA zdůrazňuje, že dosavadní podhodnocené odhady, vytvořené ve fázi návrhu ML-2, nebyly závazkem ke Kongresu a postrádaly spolehlivost z důvodu nepochopení celé složitosti mobilní plošiny a potřebného rozsahu prací. Z těchto raných odhadů bylo pro agenturu obtížné přesně identifikovat rozpočtové požadavky ML-2, zodpovídat se Kongresu a dalším zúčastněným stranám a přesně měřit výkon dodavatele. Částka 1,873 miliardy USD zahrnuje kromě plateb pro Bechtel i další projektové náklady na ML-2 mimo smlouvu s Bechtelem. Jde o práci zaměstnanců NASA, návrhy, technickou podporu, testování a zařízení poskytnuté agenturou NASA.

Vývoj smluvních a odhadovaných nákladů a data dodání ML-2, stav k lednu 2024
Vývoj smluvních a odhadovaných nákladů a data dodání ML-2, stav k lednu 2024
Zdroj: https://oig.nasa.gov

NASA nyní bude povinna informovat Kongres, pokud aktualizovaný odhad nákladů na ML-2 překročí základní závazek z června 2024 o 15 % nebo pokud dojde ke zpoždění dodání o šest měsíců. Do šesti měsíců od takového překročení závazku bude administrátor NASA povinen předložit aktualizovaný odhad nákladů a harmonogramu.

Pokrok ve stavbě základny plošiny ML-2 za devět měsíců
Pokrok ve stavbě základny plošiny ML-2 za devět měsíců
Zdroj: https://www.bechtel.com

Pokud odhadované náklady překročí základní závazek o 30 %, bude administrátor NASA povinen předložit Kongresu aktualizované očekávané náklady a harmonogram ke schválení. Nebude-li projekt Kongresem znovu schválen, bude agentuře uplynutím 18 měsíců po datu, kdy informovala Kongres, zakázáno na ML-2 utrácet další peníze.

V odhadu z června 2024 NASA zjistila, že dosavadní odhad dodání plošiny v listopadu 2026 má nulovou pravděpodobnost. Po dodání plošiny bude NASA potřebovat 12 až 14 měsíců na dokončení procesu verifikace a validace, aby zajistila, že ML-2 bude fungovat tak, jak má. NASA odhaduje, že po dokončení tohoto procesu bude potřebovat dalších 7 měsíců pro předstartovní přípravy. OIG upozorňuje, že nový odhad NASA tedy vede k startu mise Artemis 4 nejdříve v květnu 2029.

První patro základny plošiny ML-2 už má pochozí podlahu
První patro základny plošiny ML-2 už má pochozí podlahu
Zdroj: https://www.bechtel.com

Smlouva NASA s Bechtelem obsahuje opci, která v návaznosti na dokončení podrobného přezkumu CDR umožňuje vyžádat si od Bechtelu odhad nákladů při převedení smlouvy na smlouvu s pevnou cenou. Původním záměrem NASA bylo požádat Bechtel o návrh pevné ceny pro porovnání cen mezi oběma typy smlouvy a na začátku realizace ML-2 přejít na smlouvu s pevnou cenou, která poskytuje jistotu nákladů.

Od tohoto úmyslu NASA později ustoupila a rozhodla se zachovat strukturu smlouvy s nákladově určenou cenou. Usoudila totiž, že Bechtel by jí pravděpodobně předal návrh nákladů převyšující rozpočtové možnosti NASA, aby zohlednil riziko růstu nákladů, které by poté přešlo na něj. Navíc by podle NASA celý proces provedení, vyhodnocení a vyjednávání odhadu trval 9 až 12 měsíců. Podle NASA jsou výhody smlouvy s pevnou cenou v současné době menší než předpokládané nevýhody. Také představitelé Bechtelu sdělili, že nechtějí smlouvu převádět kvůli obtížnosti a nákladům na provedení změn designu ML-2 kvůli měnícím se požadavkům NASA.

Auditoři z OIG však naznačili, že náklady by mohly být ještě vyšší. Jejich projekce provedená v lednu 2024 s použitím přímkové extrapolace naznačuje, že celkové platby pro Bechtel by mohly dosáhnout 2,5 miliardy USD, což by znamenalo celkové náklady 2,7 miliardy USD.

Projekce odhadu nákladů na dokončení smlouvy ML-2 s Bechtelem vytvořená úřadem OIG v lednu 2024
Projekce odhadu nákladů na dokončení smlouvy ML-2 s Bechtelem vytvořená úřadem OIG v lednu 2024
Zdroj: https://oig.nasa.gov

Představitelé NASA s projekcí OIG, vytvořené použitím pouhé přímkové extrapolace, nesouhlasí. Argumentují, že projekce je založena na výrazném růstu nákladů, který kontrakt zaznamenal v posledních třech letech, zatímco oni očekávají, že tempo růstu nákladů se bude snižovat. Trvají na vlastním výpočtu 1,873 miliardy USD z června 2024. Odhad OIG podle nich neodráží skutečnost, že projekt ML-2 přešel v srpnu 2023 z fáze návrhu do fáze výroby, ve které je složitost projektu více pochopena. Přímková projekce přehlíží tento klíčový pokrok a nedávná zlepšení výkonu Bechtelu, takže neposkytuje věrohodný odhad toho, co můžeme očekávat v budoucnu.

Plošina ML-2 bude sestávat ze základny, podpěry pro věž, modulů věže č. 4 až 10 a obslužných ramen
Plošina ML-2 bude sestávat ze základny, podpěry pro věž, modulů věže č. 4 až 10 a obslužných ramen
Zdroj: https://www.nwccc.org

NASA argumentuje, že všechny objednávky materiálu a vybavení byly zadány, rám základny ML-2 a první modul věže jsou hotové. Před zveřejněním návrhu auditní zprávy byly uzavřeny smlouvy na 90 % materiálů a subdodávek, dodáno bylo 60 % veškeré oceli, přičemž do 1. října 2024 má být dodáno 70 – 80 %. Projekce OIG předpokládá lineární růst nákladů, zatímco skutečný růst je nelineární povahy, protože rizika zvýšení nákladů souvisejících s výrobou a nákupem oceli, hliníku, elektroinstalace a dalšího stavebního materiálu už byla výrazně snížena.

NASA dále tvrdí, že pokud by OIG provedl svoji projekci těsně před koncem auditu, na základě nedávných zpráv poskytnutých Bechtelem, byla by tato projekce odhadu nákladů na hodnotě o 15 % nižší.

OIG však s argumentací NASA nesouhlasí. Mimo jiné upozorňuje, že sama NASA nechala letos v létě provést odhad nezávislým kontrolním týmem. Tým provedl ve výpočtu NASA několik úprav, aby odrážel pesimističtější předpoklady, a v jeho odhadu vyšly náklady projektu ML-2 na 2,1 miliardy USD a dodání v lednu 2028.

Umisťování šachty pro elektrické a potrubní vybavení do modulu 4 věže plošiny ML-2. V pozadí jsou moduly 5, 6 a 7. Modul 4 má téměř dokončenou horní podlahu, modul 5 středovou podlahu.
Umisťování šachty pro elektrické a potrubní vybavení do modulu 4 věže plošiny ML-2. V pozadí jsou moduly 5, 6 a 7. Modul 4 má téměř dokončenou horní podlahu, modul 5 středovou podlahu.
Zdroj: https://www.bechtel.com

Zdroje informací:
https://onfirstup.com/
https://www.nasa.gov/
https://sam.gov/
https://oig.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/08/jsc2024e044856.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/KSC-20240910-PH-CSH01_0024/KSC-20240910-PH-CSH01_0024~medium.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/KSC-20240910-PH-CSH01_0010/KSC-20240910-PH-CSH01_0010~medium.jpg
https://images.socialchorus.com/…Fimages%2F53b85494-8fd6-499f-a7ac-ae864b2e6ea8.jpeg
https://images-assets.nasa.gov/image/KSC-20240904-PH-FMX01_0005/KSC-20240904-PH-FMX01_0005~medium.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2023/08/LVSA-3-July-2023.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/KSC-20240909-PH-JBS01_0001/KSC-20240909-PH-JBS01_0001~medium.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/MAF_20240813_CS3_BoattailLift05/MAF_20240813_CS3_BoattailLift05~orig.jpg
https://oig.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/08/ig-24-016.pdf
https://www.bechtel.com/getmedia/54e77ce1-a3c8-4d6d-9a21-ae6c8acaef17/Picture1_1.jpg
https://www.bechtel.com/getmedia/802c0323-2dbf-48df-92de-56c3285b3176/Picture11.jpg
https://www.bechtel.com/getmedia/1a189010-7a46-42a4-8c35-610370e2b3ef/Picture13.jpg
https://www.nwccc.org/wp-content/uploads/2024/03/Mobile-Launcher-2-Presentation.pdf

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 13

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Borin
Borin
1 den před

Plošina ML-2. Když si vzpomenu na rychlost opravy probořené křižovatky Center Gai (sentá gai) v Tokiu, měli tuto stavbu zadat Japoncům. Včera by byli hotoví.

Lubo
Lubo
1 den před
Odpovědět  Borin

..alebo ako SpaceX stavia startovacie veze pre Starship

gendibal
gendibal
1 den před
Odpovědět  Jiří Hošek

Díky za průběžné fundované a informačně nesmírně napěchované články o Gateway. Pokud tato (skoro)lunární stanice vznikne – a já už v tomro směru pomalu přestávám čemukoliv věřit – pak by se daleko hůř zdůvodňovalo případné zrušení programu návratu na Měsíc.
Jinak mne ovšem konsternovalo, že NASA pracuje se „spolehlivosti odhadu 70 %“ (pod obrázkem se servisním modulem). Jenom hazardéři akceptují 90% spolehlivost, statistika standardně pracuje s 95% a 99% spolehlivostí. Sedmdesát procent, to už je hodně blízko poměru fifty-fifty, tedy buď to vyjde, anebo ne.

gendibal
gendibal
1 den před
Odpovědět  Jiří Hošek

Pochopitelně, to bylo jasné, že nemůže jít o spolehlivost techniky, ale „spolehlivost spolehlivosti“ dodavatele, nicméně i tak.
Říkám si, jak by se asi tvářil člověk, co si objednal stavbu rodinného domu na klíč, a následně by se dověděl, že termín uvedený ve smlouvě platí jen na 70 % a že s třicetiprocentní pravděpodobností bude bydlet až o dva roky později.

pave69
pave69
1 den před
Odpovědět  gendibal

Ale to mícháte hrušky s jabkama. Spolehlivost funkce je něco úplně jiného, než odhad spolehlivosti nákladů a termínů stavby něčeho, co se staví v prvním (a jediném) exempláři. Nevím o žádném projektu z posledních 20 let s cenou nad 1mld USD, kde by termín a cena udávané v okamžiku nákupu surovin byly dodrženy na úrovni 90% a víc.
Z dávnější historie si vzpomínám na nějaké mosty, tuším stavěné Eiffelem, kde cenu i termín podkročili 🙂 Ale dnes už mají ve všech firmách ekonomické odborníky, tak se to nestává :-))

gendibal
gendibal
1 den před
Odpovědět  pave69

„Nevím o žádném projektu z posledních 20 let s cenou nad 1mld USD, kde by termín a cena udávané v okamžiku nákupu surovin byly dodrženy na úrovni 90% a víc.“
Že by Dragon? Tedy aspoň pokud jde o tu cenu, termín se krapet protáhl.

vilous
vilous
1 den před

Celý znalý svět si utahuje z Muskových časových koeficientů. Myslím, že by NASA měla zavést ještě větší.
Mimo téma – prosil bych přímý proklik na diskuse k daným článkům už z úvodní stránky. Minulá verze to měla. Když se člověk chce podívat, co nového v diskusi, musí stále znovu projíždět již přečtený článek.

Dušan Majer
Administrátor
1 den před
Odpovědět  vilous

Víme o tom a kolegové se to snaží vyřešit, díky ale za připomenutí.

Radim Pretsch
1 den před
Odpovědět  vilous

Nemusí. Proklik na diskuzi je funkční v záhlaví článků po jejich otevření.

Ano, oproti minulosti je to JEDEN klik navíc (bez nutnosti skrolovat!). Je to opravdu tak náročné? Zavzpomínejte na dobu pouze tištěných medií…

Borin
Borin
1 den před
Odpovědět  vilous

Také jsem si hned nevšiml, že odkaz na komentáře je hned za datumem po otevření. Žádný problém, je to správná volba.

Ivo
Ivo
1 den před

Po TMI objevil Bechtel další zlatý důl a snaží se ho vytěžit na maximum a vytřískat z NASA co nejvíce. Jinak ty termíny to je masakr a stejně tak ceny.

https://kosmonautix.cz/2024/09/18/gateway-zari-2024/