ŽIVĚ: 33 Raptorů bude znovu v akci

Na dnešní den je na Texaské základně Starbase plánován statický zážeh prototypu Super Heavy B12. Jde o nezbytný test, který je důležité provést před pátým letovým testem, přičemž je oficiálně potvrzeno, že se při něm SpaceX skutečně poprvé pokusí o zachycení vracející se Super Heavy pomocí mechanických ramen na integrační věži. Na tento test má SpaceX vyhrazenou dvanáctihodinovou uzavírku silnice a pláže poblíž startovní rampy od šesté hodiny ranní místního času, přičemž test může proběhnout kdykoli v tomto rozmezí. Co se týče parametrů zážehu, očekává se, že bude podobný tomu, který provedla Super Heavy B11, tedy zážeh všech třiatřiceti motorů při sníženém tahu po dobu přibližně osmi sekund. V rámci přípravy na statický zážeh provedla B12 ve čtvrtek 11. července zkoušku tankování a 12. července spin-prime test. Přímý přenos z testu můžete sledovat na kanále NASASpaceflight.

Zdroje informací:
https://x.com/
https://www.cameroncountytx.gov/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GSEqqr6bgAAVBJp?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “ŽIVĚ: 33 Raptorů bude znovu v akci”

  1. mikisocka napsal:

    akoze ak sa im podari to zachytenie (kedykolvek najblizsie roky), tak budu generaciu pred ostatnymi. netusim ani len v naznakoch, kto by mohol byt druhy po nich.

    nasa neuvazuje ani len o klasickej znovupouzitelnosti pri artemis, europa a rusi su radi za vlastne rakety, mozno cina alebo sukromnici ako rocket lab, ale ti ani len nemaju raketu, pri ktorej by to davalo zmysel.

    ak sa niekto do toho vyznate viac, potesil by ma nejaky tip (kto zvladne rapid reusable ako druhy, ak sa to podari spacexu). za mna by to bola asi nejaka odstiepena firma od spacex. bez tej sialenej firemnej kultury a know how to asi nerozbeha nikto.

    • Garion napsal:

      No je tady New Shepard, který je taky kompletně znovupoužitelný. Dále má na podzim letět na svůj první test New Glenn, taky znovupoužitelný. Ve vývoji je také už Terran R od Relativity Space. Nebo Neutron od Rocket Lab.

      • Ivo napsal:

        No tak New Shepard je spíše taková hračka, navíc poměrně nedokonalá a hlavně s vesmírem a lety do vesmíru toho moc společného nemá.

        Ty další jmenované rakety však nejsou zcela znovupoužitelné, takže jsou o generaci pozadu oproti F9/Heavy.

    • Ivan napsal:

      SpaceX má určitě velký náskok před konkurencí, nicméně ten nebude trvat věčně a jednou se ze znovupoužitelnosti stane standard. SpaceX dělá v tomto směru průkopníka, kterého to stojí nemalé investice a prošlapává cestu ostatním firmám, které to pak „jen“ zkopírují, což se už stejně děje. Co se týče zachytávání lodi, jedna věc je takto přistávat s prvním stupněm, který letí po balistické křivce směrem dolů, ale naprosto jiný level bude toto předvést se starships s lidmi. Také se může ukázat, že to je moc komplikované a s velkou mírou rizika pro posádku a starship se budou přidělávat přistávací nohy.

      • Vojta napsal:

        Přistávání Starship s lidmi je zatím jen hodně daleký výhled. Nejdřív budou muset zařídit přistávání tankovacích Starship, aby mohli natankovat tu lunární. Pokud bude tohle fungovat spolehlivě, tak možnost stejně přistát i s pilotovanou Starship, je v zásadě záležitost papírování a důvěry všech zúčastněných v lodi i na zemi.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.