Rover Curiosity se chystá opět vrtat

Americké vozítko na Marsu se minulý týden setkalo s kamenem nezvyklého zbarvení a textury, který byl jen o kousek mimo jeho dosah. Aby se experti mohli dozvědět více o geologii v okolí těchto hornin, popojeli s roverem asi o 70 centimetrů, aby se dostali k nedaleké skále, která je dostatečně velká na to, aby se do ní dalo vrtat! Po diskusích, které proběhly v uplynulých dnech s inženýry, geology, chemiky a dalšími odborníky, tým potvrdil, že místo na přiloženém obrázku bude dalším potenciálním cílem pro vrtání. Nový cíl dostal název Mammoth Lakes (v překladu Mamutí jezera), což odkazuje na město v kalifornském pohoří Sierra Nevada s čedičovými sloupy, horkými prameny a vodopády.

11. června se Amelie Roberts, zodpovědná za dodržování plánu pro tematickou skupinu Geologie a mineralogie, věnovala zapisování všech potřebných pozorování do plánu, protože se experti připravovali na vrtání. V prvním solu začali s nezbytnými přípravnými pracemi. Rover použil svůj nástroj DRT (Dust Removal Tool) pro odstraňování prachu, následně se dané místo vyfotilo detailní kamerou MAHLI, aby bylo možné zachytili sedimentární textury. O analýzu složení před odběrem se postaral rentgenový spektrometr alfa částic APXS. Tyto kroky jsou klíčové pro pochopení potenciálu lokality předtím, než se tým odhodlá k vrtání.

Během druhého solu začalo aktivit přibývat. Přístroj ChemCam vypálil k cíli salvu laserových pulsů s cílem odpařit povrchovou vrstvu kamene a provést analýzu tohoto materiálu. Následujícím krokem bylo fotografování okolí, aby mohli vědci lépe porozumět kontextu celé oblasti. Kamera MastCam se tak skoro půl hodiny otáčela, aby pořizovala snímky pro rozsáhlou mozaiku okolí. Přístroj ChemCam pak posloužil k vytvoření snímků sedimentárních textur v okolních kamenech ve vysokém rozlišení, které pomohou lépe porozumět prostředí, kde se usazoval materiál, který tyto kameny vytvořil. I v takto nabitém harmonogramu našli plánovači místo na monitorování prachu. Nezbývá než věřit, že z Marsu přijde potěšující zpráva a Mammoth Lakes se stane 41. kamenem, který rover Curiosity navrtá.

Přeloženo z:
https://science.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://science.nasa.gov/…/nlb-771233456edr-f1072496ncam00353m-1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.