Tip na kosmické ubytování: Rocket Ranch v Texasu

Ač není na Kosmonautixu zvykem dělat recenze na ubytování, čtenář se snad nebude zlobit, když uděláme výjimku. Rocket Ranch si tuto poctu jednoznačně zaslouží. Raketová základna Starbase je na hranicích Texasu a Mexika, přičemž její návštěva je určitě zážitkem na celý život. Každý raketonadšenec by se na tento svatý grál kosmonautiky měl alespoň jednou v životě jet podívat. Chce-li člověk prozkoumat všechny detaily Starbase, potřebuje více než jeden den. Je neuvěřitelné sledovat i to, jak se základna mění v průběhu samotného dne a často i v noci. Je logické, že návštěvníci zároveň potřebují někde přespat.

Brána do ráje

Brána do ráje
Foto: M. Přibyl

Byť jsou nejbližší a nejlevnější motely v Brownsville, je to na Starbase čtyřicet minut jízdy. Další možností ubytování je krásný ostrov South Padre Island, který je sice od Starbase vzdálen vzdušnou čarou asi deset kilometrů, ale autem je to hodina jízdy. Bezkonkurenčně nejbližší ubytování tak nabízí Rocket Ranch. Ten stojí přímo na břehu Rio Grande a je od Starbase vzdálený jen asi deset minut jízdy. Cenu má trochu vyšší než ostatní ubytování, ale to vyvažuje jeho unikátnost. Nejen, že je blízko ke kosmodromu, ale zároveň je poutním místem fanoušků SpaceX. Člověk má možnost popovídat si v jakoukoliv denní či noční dobu s podobně smýšlejícími lidmi.

Východ slunce nad Starbase

Východ slunce nad Starbase
Foto: M. Přibyl

V areálu ranče je spousta odkazů na Elona Muska a SpaceX obecně. První věc, které si člověk po příjezdu všimne, je Astrobus, který je místním zájezdovým autokarem. Z jedné strany je pomalovaný tématikou Marsu, z druhé Měsíce. Dále je tu rozcestník do všech světových směrů s názvy různých vesmírných středisek a objektů (Bajkonur, Mars, Vandenberg atd.). Nechybí ani dobíječka Tesla stylizovaná do podoby sto let staré pumpy. Na řece Rio Grande, u které celý ranč stojí, je malé přístaviště, kde kotví malá rybářská loď. Ta má na sobě symboly SpaceX a hlavně klasické velké X, které mají všechny přistávací pontony raket Falcon.

Kovošrot aneb železo, které hodně pamatuje

Kovošrot aneb železo, které hodně pamatuje
Foto: M. Přibyl

Nad řekou je krásná veranda, na které se dá večer posedět, poklábosit a samozřejmě něco popít. V hlavní budově je kromě dvou pokojů pro hosty („The Moon Room“ a „The Solar Room“) také pokoj obývací kombinovaný s jídelnou, který je plně věnovaný firmě SpaceX a jejímu zakladateli. Leckteré muzeum by se nemuselo stydět za to, co je tu k vidění. Namátkou: slavné koště „American Broomstick“, které je odkazem na exředitele Roskosmosu Dmitrije Rogozina a jeho výrok, že Američané si mohou létat do kosmu třeba na košťatech. Jsou tu i kusy raket Starship ze suborbitálních zkoušek. Na stolech najdeme místo váz modely Starshipů z 3D tiskáren. V rohu nepřetržitě běží televize, na níž jsou živé záběry z desítek kamer snímajících nedalekou základnu. A když se půjdete osprchovat… Nemusíme všechno prozrazovat, že?

Rocket Ranch nabízí několik variant ubytování. Můžete si vybrat mezi pohodlnými pokoji, venkovními karavany, vlastním přívěsem nebo spánkem pod širákem. Z pohledu nezasvěcence by se mohlo jednat o obyčejný kemp s táborákem, ale pro ostatní se jedná o splněný sen. Vždyť, kde jinde máte možnost zahrát si večer na kytaru s bagristou, který staví Starbase? Nebo s jeřábníkem, který v noci pije pivo Lone Star a ve dne přesunuje Starshipy?

Kam to bude dnes?

Kam to bude dnes?
Foto: M. Přibyl

Řídicí středisko na Rocket Ranch: některé kamery odtud můžete i ovládat

Řídicí středisko na Rocket Ranch: některé kamery odtud můžete i ovládat
Foto: M. Přibyl

Před námi Rio Grande, na druhém břehu Mexiko

Před námi Rio Grande, na druhém břehu Mexiko
Foto: M. Přibyl

Jako houby po dešti

Jako houby po dešti
Foto: M. Přibyl

Většinou na cestách záchody nefotíme, tady jsme udělali výjimku

Většinou na cestách záchody nefotíme, tady jsme udělali výjimku
Foto: M. Přibyl

Autor textu užívající si vlahého večera na Rocket Ranch

Autor textu užívající si vlahého večera na Rocket Ranch
Foto: T. Přibyl

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

16 komentářů ke článku “Tip na kosmické ubytování: Rocket Ranch v Texasu”

  1. pidzej78 napsal:

    Už předchozí reportáž o raketách jsem přečetl s nadšením. Z jedné přednášky si pamatuju, jak jste na vykolíkovaném pozemku posetém vlaječkami jednu nahradili vlaječkou České republiky, a tím jste si na tomto památném území vznesli nárok .) Jsem rád, že jste se tam po letech vrátili a svůj nárok potvrdili. Upřímně vám Michale přeju takovéhle zážitky, cestujte co nejvíc to půjde, věřte že to je ta nejlepší investice do sebe a čím budou roky přibývat, tím více si pak budete těchto zážitků z mládí cenit. Dodnes mám také v živé paměti unikátní přednášku vašeho otce o zvířecích kosmonautech, kde jste měl svou pasáž o kenotafech a hřbitovech těchto úplně prvních průkopníků dobývání vesmíru (na smuteční banán pro šimpanze Hama si pamatuju dodnes :)) Tak jsem opravdu rád, že vás nabídka širokých možností dnešní doby neodvála od kosmonautiky a že máme tu skvělou možnost číst od vás (obou Přibylů) tyto úžasné reportáže, kam se běžný člověk jen tak nepodívá. Díky .)

  2. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Vtipné, poučné…prostě Přibyl!
    Fotky nemají chybu, těžko vybrat tu nej.

  3. MPOCH napsal:

    Cim vic Pribylu, tim lepe!

    Take sa tam chystam, a proto mi tyto informace prichazi vhod.

    Diky.

  4. Fuji napsal:

    Fajnový výlet a parádní reportáž o něm. Díky

  5. Robert napsal:

    Tak mám pocit mladý pane že jste klasický příklad pořekadla že jablko nepadá daleko od stromu.Máte hezky našlápnuto pokračovat v šlépějích pana otce(podle shody jmen bych to tipnul,jinak se omlouvám) co se týče kvality a odbornosti jeho článkú.Moc hezké počtení ale s jednou obrovskou chybou-je moc krátký,myslím že těch zážitku bylo víc a klidně bych uvítal kdyby jste se o ně podělil.Já jsem už ve věku kdy cestování není otázkou peněz ale zdraví a tak díky Vasim článkum a článkum pana otce se alespoň zprostředkovaně podívám na místa která jsou i pro mne fascinující ale bohužel je už nenavštívím.Děkuji moc za nádherné fotografie,ten východ slunce zpoza rampy je uchvatný

    • Michal Přibyl Redakce napsal:

      Jablko by padlo, ale otcovská gravitace je příliš silná. Délka příspěvku je opravdu úměrná jen jednomu z mnoha zážitků, nebojte se, přijdou další, ale bylo by hloupé si hned vystřílet všechny náboje najednou.
      A s Muskovým megalomanství se člověk nebude stačit divit, a Starship jednoho dne přistane i u vás na zahrádce.

      • Robert napsal:

        Děkuji za odpověď,ta poznámka o gravitaci mne pobavila.S těmi vystřílenými náboji máte pravdu,tak to bude lepší,ale co třeba jako nový seriál každý čtvrtek než pan Pojezný připraví další seriál o X-Planes?Ovšem záleží na Vašem času a to respektuji

      • Michal Přibyl Redakce napsal:

        Pokud pan šéfredaktor dovolí, samozřejmě další projekty přijdou, ale v nynější době nejsou na pravidelný seriál kapacity.

  6. Ivo napsal:

    Nevíte proč má majitel pifku na Kazachstán?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.