Sonda LRO našla lander Nova-C

V noci z 22. na 23. února se lunární lander Nova-C Odysseus od firmy Intuitive Machines podařilo přistát na povrchu Měsíce u kráteru Malapert A v okolí jižního pólu Měsíce. Sonda LRO patřící agentuře NASA později přelétla nad touto oblastí a z výšky 90 kilometrů vyfotografovala Odyssea. Díky tomu bylo možné přesně určit místo jeho přistání. První lunární přistání soukromé firmy proběhlo na souřadnicích 80,13° jižní šířky a 1,44° východní délky v „nadmořské výšce“ 2579 metrů. Lander Nova-C dosedl do erodovaného kráteru s průměrem zhruba 1 kilometru do místa, kde svah dosahuje 12°. Odysseus si připsal i další prvenství. Jde o první úspěšné přistání v rámci programu CLPS a také po více než 50 letech o první případ, kdy se vědecké přístroje a technologické demonstrátory od NASA dostaly na povrch Měsíce.

Animovaný gif ze dvou snímků sondy LRO. Jeden byl pořízen před přistáním landeru Nova-C, druhý po něm.

Animovaný gif ze dvou snímků sondy LRO. Jeden byl pořízen před přistáním landeru Nova-C, druhý po něm.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Stejný obrázek jako ten náhledový, jen bez šipky směřující k landeru Nova-C. Fotografii pořídila sonda LRO z výšky 90 kilometrů.

Stejný obrázek jako ten náhledový, jen bez šipky směřující k landeru Nova-C. Fotografii pořídila sonda LRO z výšky 90 kilometrů.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/02/nova-c-1100×1100-crop.png
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/02/im1-animation-m172936310-m1463440322l.gif
https://www.nasa.gov/wp-content/uploads/2024/02/nova-c-no-arrow-1100×1100-crop.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Sonda LRO našla lander Nova-C”

  1. peter1492 napsal:

    Myslite ze budu aj nejake dalsie fotky. Napriklad z pristania? Boli tam kamery, ale je problem tie data dostat na zem vzhladom k polohe landeru? V kazdom pripade, je super, ze misia bude mat dalsie pokracovanie. Urcite sa z toho pouzcia upravia software pripadne hardware a vytazia z toho maximum.

  2. Josef Somik napsal:

    Na stránkách Intuitive Machines https://www.intuitivemachines.com/im-1 se v tiskové zprávě z 26.2. píše, že modul přistál 1,5km od plánovaného místa přistání. Takže zřejmě nebylo v plánu přistávat na svahu.
    Je tam zveřejněn i snímek pořízený pár desítek sekund před přistáním a asi 100m od dosednutí modulu.
    Podle modulem vyfocených kráterů lze soudit, že sestupoval podél svahu dolů. Možná právě to byl důvod, proč modul nedosedl hladce. Podle světlého fleku pár metrů od modulu na snímcích z LROC to vypadá, že právě tam se modul dotkl povrchu, ale pak se asi převrátil a nejspíš spočinul na svahu tak „šikovně“, že v Intuitive Machines usoudili, že leží na kameni a on přitom zřejmě leží ve svahu.
    Ještě že je k dispozici sonda LRO, která nám pomáhá udělat si lepší obraz o tom, co se při přistání stalo. 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.