ŽIVĚ A ČESKY: Nova-C přistává na Měsíci

Lander Nova-C Odysseus čeká krátce před půlnocí vyvrcholení mise IM-1. Ve 23:30 SEČ by totiž měl dosednout do kráteru Malapert A u jižního pólu Měsíce. Pokud se mu to podaří, stane se firma Intuitive Machines první soukromou společností, jejíž výtvor přistál na Měsíci. V minulosti už tady podobné pokusy byly, ale zatím se to žádné soukromé firmě nepodařilo. Tuto atraktivní událost Vám nabídneme v rámci živě a česky komentovaného přenosu, ale kromě toho v tomto článku najdete také psaný online přenos, abyste byli informováni i v případě, že nebudete moci sledovat video.

EDIT: 22. února 20:40
Náš přenos spustíme zhruba 25 minut před přistáním, tedy okolo 00:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Zdroje informací:
https://twitter.com/int_machines?lang=cs
https://www.intuitivemachines.com/im-1

Zdroje obrázků:
https://danielmarin.naukas.com/files/2024/02/Captura-de-pantalla-49.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

35 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Nova-C přistává na Měsíci”

  1. kolemJdouci napsal:

    Ahoj,
    třeba někdo uvítá automatický přepis
    z tiskové konference NASA a Intuitive Machines z 23. 2. 2024
    NASA News Conference on Intuitive Machines’ First Lunar Landing
    Dva soubory, originál anglicky a automatický neupravený Google český překlad.
    viz:
    https://www.filemail.com/d/cilyzehqiruhbdo
    Pozor možnost stahování pouze cca 6 dní.
    Volně k použití, k úpravě, ….

  2. Spytihněv napsal:

    Byla už zveřejněna nějaká data kromě informace, že „komunikace probíhá“? Je mi jasné, že přenosová rychlost je asi díky poloze nízká, ale přece jen bych očekával alespoň něco málo z přístrojů na palubě.

  3. vilous VÝSTRAHA napsal:

    Leží mi v hlavě, proč se aktuální poloha landeru odvozuje od umístění paliva nebo úhlu osvětlení panelů. Vždyť snímač naklonění ve všech osách má každý mobil a i v šestinové gravitaci ba se nejednalo o nic složitého.

  4. Josef Somik napsal:

    Co se týká zveřejnění fotografií při a po přistání, tak je tu ještě možnost, že se prostě nepovedly, proto není co zveřejňovat. Třeba nejsou správně zaostřené, nebo jsou přesvětlené či naopak tmavé.

    Jinak, kdybych to přistání modulu měl hodnotit jako potencionální zákazník, tak bych nechtěl, aby moje přístrojové vybavení spočinulo na povrchu Měsíce v neplánované poloze, když jsem tolik zaplatil.
    Ty informace z tiskovky o tom, že modul funguje, je tak trochu z nouze ctnost.
    Sice je pravda, že přistání bylo měkké, modul vysílá data, takže to lze zapsat do historie jako úspěch.
    Ale přiznejme si pravdu, z technického hlediska se přistání prostě nepovedlo.
    To co se s modulem stalo, nebylo v plánu. Docela mě vyděsily i ty hodnoty vertikální a horizontální rychlosti při přistání. Dalo by se to přirovnat dopadu kabiny Crew Dragon na padácích do moře – jak to hezky šplouchne.
    Je zajímavé, že i po 50ti letech nejsou počítače tak dobrými piloty, jako třeba Pete Conrad nebo Alan Shepard. https://www.youtube.com/watch?v=WUXm5yM9-Js

    Rozhodně ale držím týmu Intuitive Machines palce, ať vytěží z této mise maximum a budu se těšit a fandit, ať se jim další mise povedou na výbornou.
    Někdo musí jednou dokázat udělat z dopravy nákladu na povrch Měsíce rutinu. 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Většině palubních přístrojů / nákladů ta nezvyklá orientace nevadí.

    • PetrDub napsal:

      S Vaším hodnocením v zásadě souhlasím, ale musím upozornit, že se přistávalo de-facto s experimentálním systémem pomocí lidaru. Primárně mělo být navedení na přistání řešeno pomocí laseru, který by možná dával přesnější informaci o aktuální výšce nad „zemí“ a modul by pak, doufám, dosedl měkčeji, což by zase zvýšilo šanci, že zůstane stát ve vzpřímené poloze. Jinými slovy bych si netroufl úplně tvrdit, že je to o pilotních schopnostech, ale myslím, že to spíše bude o vstupních datech. A přeci jen oči astronautů jsou/byly dobré senzory 🙂

  5. peret napsal:

    Dobrý den, nevím jestli jsou na měsíčních pólech oblasti kde delší dobu slunce nezapadá, a je vhodná pro umístění sondy s delší životností.

  6. entes napsal:

    Stále žádné fotky. Skoro jako by kamera nefungovala nebo byla ve špatné pozici.
    Není to už divný?
    Sice vědecká data jsou jedna věc, ale musí si být vědomi významu fotek pro veřejnost a sponsory.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Zřejmě je to dáno velmi nízkou přenosovou rychlostí. Pak je logické, že mají přednost „číselné údaje“ s mnohem menším datovým objemem než velká fotka. Ale i té bychom se měli dočkat. Dokonce má být odhozen i EagleCam.

      • entes napsal:

        Doufám, akorát jsem si myslel, že měsíc je dost „blízko“ na rychlejší přeno. A taky, že když mají kamery s vysokým rozlišením tak s nějakou rozumnou přenosovou kakacitou počítat museli.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jasně, počítali s vyšší přenosovou rychlostí, ale tu není možné použít, protože lander leží na boku. Jsou proto odkázáni jen na anténu pro nízkorychlostní přenos.

  7. Borin napsal:

    Vypadá to že poměr výška ku šířce volený u posledních landerů šťastný není. Technologie přistání a zamýšlené polohy ve složitém terénu nevychází.
    Stále očekávám zveřejnění snímků z kvalitních kamer teď po přistání. EagleCam modul je údajně ještě připojený.
    Čerpal jsem z https://www.cbc.ca/news/science/odysseus-lander-moon-1.7123958
    …kde připouštějí i ulomení nohy.

  8. Spytihněv napsal:

    Podle různých náznaků se dalo předpokládat, že ten oznámený vzpřímený postoj nebude realitou. Pokud tedy box s uměleckým dílem (což je těch 125 koulí Moon Phases) míří k povrchu, znamená to, že deployer s Eagle Cam trčí směrem vzhůru a pokud to půjde, tak doufám, že ji vypálí a mohli bychom krásně vidět přesnou polohu landeru.

  9. Cilek napsal:

    Přes 30 km/h svisle a 10 km/h vodorovně?
    To se nedivím, že to zakoplo.

  10. Radek V. napsal:

    Tak nevím. Pořád nic. Žádné fotky, žádné novinky. Všichni v USA spí? Nebo mají problémy a snaží se alespoň něco zachrínit?

  11. Honzax napsal:

    Dnes jsem bohužel nemohl sledovat přenos živě, tak alespoň teď ze záznamu. Moc díky za výborný komentovaný přenos!
    A smekám před Dušanovou trpělivostí u některých komentářů. Sam bych ji neměl.. 😀

  12. Paslik napsal:

    Dobrý den,
    mohu se prosím zeptat zda rotace modulu v této sekvenci je normální? Připadá mi že není ustálený ve směru k měsíci. Díky https://x.com/__MR_R080T/status/1760864525169918000?s=20

    • Josef Somik napsal:

      Modul musí být ustálený ve správném směru jen když provádí motorické manévry. Zbytek času letí setrvačností a jeho orientace v prostoru je dána spíše termálními nebo telekomunikačními požadavky. Předpokládám, i vzhledem ke kryogenním pohonným hmotám, že modul při přeletu k Měsíci byl uveden do pomalé rotace, aby se „opékal na Slunci“ rovnoměrně a nedocházelo v jeho konstrukci k velkým teplotním rozdílům.
      Takže nejspíš ano, ta rotace v té videosekvenci je normální.

      • Paslik napsal:

        Děkuji moc za vyčerpávající odpověď ! 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ta odpověď byla velmi správná já jen doplním, že daná sekvence je velmi výrazně zrychlená (což je vidět z toho, jak rychle se vzdaluje Země). V reálu byl pohyb výrazně pomalejší. 😉

  13. Josef Somik napsal:

    Díky za komentovaný přenos pane Majer.
    Dnes to byl pro vás asi perný den. Viděl jsem vás v České televizi a slyšel zde i v Českém rozhlase. Díky za tuhle práci kterou děláte.
    Jinak, když jsem viděl na co se někteří jedinci ptají v chatu, tak obdivuji vaše nervy a vytrvalost se kterou jim odpovídáte.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za sledování! Ano, nejprve ČT, pak cesta na přednášku do Prostějova, po příjezdu vstup na CNN Prima, pak přenos a nakonec ještě vstup do ČRo. 😀 Prostě se to pěkně sešlo. 🙂

    • pidzej78 napsal:

      Kdyby to zajímalo i další fanoušky, tak aby to nemuseli hledat podobně jako já, tak prozradím, že Dušan vystoupil v pořadu Studio ČT24, najdete to přes iVysilani /Zpravodajství/Studio ČT24 a tam najděte datum 22.2., ale pozor, je tam několik videí z tohoto data, takže si najděte to video, které má v popisku „Přistání komerční sondy na Měsíci“ (aktuálně je to čtvrté video odshora), reportáž začíná v čase T: 8:00 min. Co se týče ČRo, tam bylo moje hledání bohužel neúspěšné, tam je tolik stanic a tolik relací během noci, že jsem to prostě nedokázal dohledat, třeba nám to tady Dušan prozradí sám .)

  14. Petr Kasan napsal:

    Děkuji za dnešní Živě a česky!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.