ŽIVĚ A ČESKY: Připojení Progressu a start Crew-7

Snad již zítra, tedy v pátek 25. srpna, bychom se mohli dočkat další pilotované mise k Mezinárodní vesmírné stanici. Konkrétně k ní zamíří kosmická loď Crew Dragon společnosti SpaceX, která na ISS dopraví čtyři členy posádky. První členkou je velitelka Jasmin Moghbeli, podplukovnice americké námořní pěchoty. Druhým členem posádky je pilot, člen oddílu astronautů Evropské kosmické agentury, Andreas Mogensen. Třetím členem posádky a zároveň prvním letovým specialistou je japonský astronaut Satoši Furukawa, který je již dvacet čtyři let členem oddílu astronautů Japonské vesmírné agentury, zvaná jako JAXA. Posledním členem posádky a zároveň druhým letovým specialistou je ruský kosmonaut Konstantin Borisov, který se stane teprve třetím ruským kosmonautem, jenž poletí v lodi Crew Dragon. Pro tuto misi byla vybrána kabina s označením C210, která nese jméno Endurance a vydá se na svou třetí misi. Co se týče prvního stupně, tak ten poletí poprvé a o přistání se pokusí na pevninské ploše LZ-1. Ovšem ještě před startem mise Crew-7 nás v 05:49 čeká připojení kosmické lodi Progress MS-24 k modulu Zvezda na Mezinárodní vesmírné stanici.

Náš přenos z připojení spustíme zhruba 30 minut před spojením, tedy okolo 05:20 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

Závěrečný přehled:

  • Čas a datum startu: 25. srpna ve 09:49:59 SELČ
  • Místo startu: Rampa LC-39A, Kennedyho vesmírné středisko, Florida
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1081, který poletí porpvé)
  • Primární náklad: Kosmická loď Crew Dragon
  • Hmotnost kosmické lodi: cca 12 tun
  • Oběžná dráha: LEO, sklon 51,6° vůči rovníku s výškou 420 × 420 kilometrů
  • První stupeň: První stupeň se pokusí o přistání na pevninské ploše LZ-1

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 09:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu, čímž se dostanete na YouTube stránku tohoto přenosu.

EDIT 25. srpna 5:05
Start se odkládá o 24 hodin. Nový termín startu je 26. srpna v 9:27 SELČ. Přenos začne v 9:10.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://nextspaceflight.com/
https://nextspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/SpaceX_crew_7_crew_portrait.jpg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Připojení Progressu a start Crew-7”

  1. Garion napsal:

    Z důvodu uzavřené smlouvy mezi NASA a Roskosmosem o výměnných sedadlech, která se po každých dvou startech obnovuje. To je pravý důvod.

  2. Krakra VÝSTRAHA napsal:

    Proč létají rusové na Amerických raketách, a eště když tam letěl Sojuz ?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je to kvůli zajištění bezpečného provoz stanice. Rusové létají na Crew Dragonech a Američané zase na Sojuzech – důležité je, že jde o výměnu kus za kus a agentury si tak navzájem nic neplatí. Díky tomuto postupu je zajištěno, že na stanici bude v kteroukoliv chvíli minimálně jeden Američan a minimálně jeden Rus. Tito lidé nejlépe rozumí systémům svého segmentu stanice a v případě problémů mohou nejrychleji zakročit. Ani jedna strana nechce o ISS přijít vinou nečekané závady, kterou zrovna nikdo nemůže opravit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.