Proba-3 využije k přesnému zarovnání jasné body

Mise Proba-3

Dvojice družic má v rámci mise Proba-3 provádět let ve formaci s přesností na milimetr. Jenže k dosažení takového úkolu musí jedna družice neustále sledovat tu druhou – ať už je přesvětlena slunečním svitem, nebo se koupe v černočerné tmě. Za tímto účelem připravili inženýři zařízení pro vizuální detekci, kterou si dnes ukážeme. Ta však nebude jediným prostředkem pro určení vzájemné polohy a vzdálenosti. Mise využije také rádiové spojení, data z navigačních družic a laserový dálkoměr. Dnes se zaměříme pouze na vizuální detekci, ke které se sáhne, pokud budou od sebe obě družice maximálně 250 metrů. Světla z LED diod na družici – koronografu (viz animace níže) budou zachycena kamerami na družici – stínítku. Kamera tak bude moci jejich jas zachytit oproti tmavému okolí.

Animace zobrazující pozici LED diod, které využije optický systém mise Proba-3.

Animace zobrazující pozici LED diod, které využije optický systém mise Proba-3.
Zdroj: https://www.esa.int/

Pro maximální přesnost bude stínící družice pálit laserem do koutového odražeče umístěného na družici – koronografu. Obě družice nemají letět v extrémně přesně dané formaci jen tak pro nic za nic – půjde o velkorozměrový kosmický experiment. Obě družice vytvoří 144 metrů dlouhý sluneční koronograf, který umožní vědcům studovat jemnou sluneční korónu až k okraji slunečního disku mnohem lépe, než jak to kdy bylo možné. Cílem je provozovat obě družice tak, jako kdyby se jednalo o jedno obří zařízení na oběžné dráze. Momentálně obě družice prochází zkoušky v německé firmě IABG, přičemž jejich start z Indie je momentálně plánován na příští rok.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/16898131-1-eng-GB/Proba-3_s_pair_of_satellites.jpg
https://www.esa.int/…/25052218-2-eng-GB/Proba-3_seeing_in_the_dark.gif

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Proba-3 využije k přesnému zarovnání jasné body”

  1. Borin napsal:

    Oba satelity budou prověřovat let ve formaci ve vzdálenostech 25 až 250m.

    Na rozdíl od stínítka-Proba-3, které má solární panely umístěné tak, aby nerušily okraj průměru 1,4m je u koronografu-Proba-3 solární panel vyosený, aby právě zastíněný nebyl. Krásná konstrukce.

    Bude zajímavé se dočíst, jak často při jednom obletu Země bude nutné konfiguraci korigovat.
    Snímkování bude probíhat jen část doby obletu.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.