Působivý pohled na Mars od roveru Curiosity

V dubnu se americké vozítko Curiosity dočkalo velké softwarové aktualizace a po jejím dokončení si naposledy prohlédlo lokalitu Marker Band Valley, kterou opouští a při té příležitosti vytvořilo tzv. pohlednici. Výrazem pohlednice (anglicky postcard) se označuje metoda ležící někde na pomezí mezi klasickou fotografií a uměleckou interpretací. Navigační kamery roveru Curiosity nejprve vytvořily dvě černobílá panoramata celé scény, do kterého pak byly uměle dodány barvy. Snímky byly pořízeny 8. dubna v 9:20 a 15:40 místního marsovského času a poskytují dramaticky odlišné osvětlení celé scény. Když se pak oba snímky spojí do jednoho, detaily doslova vystoupí. Do části pohlednice pořízené ráno byla přidána modrá a do části vyfocené odpoledne zase přibyla žlutá. Ostatně není to poprvé – podobná pohlednice už vznikla v listopadu 2021.

„Pohlednice“ pořízená roverem Curiosity při opouštění oblasti Marker Band Valley.

„Pohlednice“ pořízená roverem Curiosity při opouštění oblasti Marker Band Valley.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Výsledkem je působivý obrázek. Curiosity se pohybuje po svazích hory Mount Sharp, která se v kráteru Gale tyčí do výšky 5 kilometrů. Rover zde projíždí již od roku 2012, kdy v obřím kráteru přistál. V pozadí snímku, kde se již stopy kol ztrácí, se nachází Marker Band Valley, klikatá oblast v lokalitě hojné na sírany, v níž rover objevil nečekané známky dávného jezera. Ještě dále (uprostřed a těsně vpravo) vidíme  dva kopce (Bolívar a Deepdale), mezi kterými Curiosity projíždělo při průzkumu oblasti Paraitepuy Pass.

Černobílé kamery NavCam se nachází na stranách hlavy roveru Curiosity.

Černobílé kamery NavCam se nachází na stranách hlavy roveru Curiosity.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Každý, kdo někdy navštívil třeba národní parky, dobře ví, jak odlišně scéna vypadá ráno oproti tomu, jak vypadá odpoledne,“ říká Doug Ellison z Jet Propulsion Laboratory, který plánoval a zpracovával snímky a dodává: „Zachycení obou částí dne poskytne temné stíny, protože světlo přichází zleva i zprava – podobně byste to měli třeba na scéně v divadle. Ovšem namísto osvětlovací techniky spoléháme na Slunce.

Hloubce stínů pomohla i skutečnost, že v lokalitě, kde se pohybuje Curiosity, byla v té době zima, což je období s nízkým množstvím prachu rozptýleného v atmosféře. „Stíny na Marsu se zostří a prohloubí, když je v atmosféře málo prachu. Když je ho naopak hodně, dochází ke zjemnění,“ dodal Elliot. Kromě působivé krajiny můžeme na snímku vidět i zadní část vozítka – především trojici antén a radioizotopový zdroj. Dobře vidět je i přístroj RAD (Radiation Assessment Detector), který vypadá jako bílý kruh ve spodní pravé části snímku. jeho data mají pomoci vědcům určit, jak nejlépe chránit astronauty poslané k Marsu před nebezpečným zářením na povrchu planety.

„Pohlednice“ pořízená roverem Curiosity při opouštění oblasti Marker Band Valley doplněná o popisky.

„Pohlednice“ pořízená roverem Curiosity při opouštění oblasti Marker Band Valley doplněná o popisky.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.universetoday.com/wp-content/uploads/2017/02/31443895180_5500677e0a_c.jpg
https://www.nasa.gov/…/1a-pia25912-curiositys-postcard-view-of-marker-band-valley-portal.jpg
https://www.nasa.gov/images/content/677580main_pia15106-43_946-710.jpg
https://www.nasa.gov/…postcard-view-of-marker-band-valley-figure-a-portal.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Působivý pohled na Mars od roveru Curiosity”

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.