Pošlete své jméno k Europě

Vizualizace sondy Europa Clipepr.

NASA opět připravila pro veřejnost akci, v rámci které mohou zájemci zdarma poslat své jméno na nějakou zajímavou kosmickou misi. Tentokrát jde o výpravu k jupiterovu měsíci Europě, přičemž Vaše jméno stylově podepíše originální báseň. Sonda Europa Clipper se na svou cestu vydá příští rok v říjnu a zmíněná báseň na její palubě popluje vesmírem miliardy kilometrů jako symbolický vzkaz v lahvi. Zaregistrovaná jména přijatá do konce roku 2023 (konkrétně do americké půlnoci z 31. prosince na 1. ledna) budou zvěčněna na mikročipu společně s básní „In Praise of Mystery: A Poem for Europa“ (volně přeloženo: Chvála tajemství: Báseň pro Europu) od Ady Limón. Po zaregistrování Vašeho jména dostanete možnost stáhnout si malý suvenýr – certifikát s Vaším jménem na papíru v láhvi, která putuje k Jupiteru.

Europa Clipper během instalace silových setrvačníků.

Europa Clipper během instalace silových setrvačníků.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zpráva v láhvi je ideálním spojením vědy, umění a technologie. Jsme nadšeni, že se můžeme se světem podělit o možnost být součástí cesty lodi Europa Clipper,“ řekla Nicola Fox, přidružená administrátorka z ředitelství NASA pro vědecké mise ve Washingtonu. „Velice se mi líbí myšlenka, že naše jména budou cestovat napříč Sluneční soustavou na palubě radiaci odolné kosmické lodi, která se snaží odhalit tajemství zmrzlého Jupiterova měsíce.

Samotná sonda Europa Clipper se nyní staví v JPL a průběh montáže můžete sledovat v přímém přenosu na YouTube. Po startu z Mysu Canaveral začne její 2,6 miliardy kilometrů dlouhá cesta k Jupiteru, kam dorazí v roce 2030. Na oběžné dráze Jupiteru pak kolem Europy prolétne zhruba 50× kolem Europy, čímž přidá dalších 800 000 kilometrů, přičemž její přístroje budou studovat podpovrchový oceán, ledovou krustu i tenkou atmosféru tohoto ledového měsíce.

I Vaše jméno může vyrazit k Jupiteru.

I Vaše jméno může vyrazit k Jupiteru.
Zdroj: https://europa.nasa.gov/

Zdroje informací:
https://europa.nasa.gov/

https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/…/image/4-pia24321_europaclipper_poster-1041.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/e-pia25496-europa-1041.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Pošlete své jméno k Europě”

  1. Rosta napsal:

    Nechci skončit rozplácnutý o Ganymed. Tuto možnost vynechám

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.