NASA zahájila stavbu roveru VIPER

Ve Spojených státech začala stavba prvního amerického robotického lunárního roveru. „Jsem nadšen a velice hrdý na čas a úsilí našeho týmu, který nás sem dostal,“ říká David Petri, vedoucí integrace a testů roveru VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover). Jeho tým nedávno začal na Johnsonově středisku v Houstonu sestavovat tento půltunový rover. Inženýři nejprve připevnili spodní desku tvořící podvozek vozítka a také spodní části rámu, které budou podpírat celý rover VIPER – od spodní části kol až po špičku světlometů. Tato konstrukce nyní leží na soustavě podpěr na pokročilém zvedacím stole v čisté místnosti.

Právě jsme dokončili první kroky integrace součástek roveru, který jednoho dne bude na povrchu Měsíce,“ uvedl Petri a dodal: „Přichází nám hardware z celého světa včetně několika středisek NASA. V tomhle období to tu opravdu jede.“ V průběhu dalších měsíců se technici a inženýři budou věnovat postupnému skládání roveru a přidávání jeho subsystémů – od počítačů přes energetické, komunikační, mechanické, navigační či termální systémy, až po vrtačku a specializované vědecké přístroje, které naplní primární úkoly mise VIPER. Jakmile skončí fáze integrace, projde rover sérií funkčních testů všech systémů, po kterých budou následovat environmentální testy – vibrační, akustické a termálně vakuové, které prověří, že je rover připraven.

Umělecká představa roveru VIPER na Měsíci.

Umělecká představa roveru VIPER na Měsíci.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Ale zpět do současnosti. Na Ames Research Center v kalifornském Silicon Valley, odkud je mise VIPER řízena, pracují softwaroví vývojáři na přípravě a testech mozku roveru, než dojde k jeho integraci s vozítkem samotným. Vědecký tým zase simuluje vědecké činnosti, které budou probíhat v rychlém sledu, protože termín přistání na Měsíci (10. listopadu 2024) se totiž blíží. Vědci tohle datum vybrali, aby bylo zajištěno, že solární energií napájený rover bude mít při svých častých analytických zastávkách zajištěné osvětlení na náhorní planině lunární hory Mons Mouton. Díky určenému termínu přistání může vědecký tým pokračovat v plánování nejvhodnější cesty, po které se má rover vydat, aby se maximalizovaly vědecké přínosy a stroj se pokud možno vyhýbal tmavým a chladným oblastem.

Úspěšné doručení prvního vědeckého přístroje je jen začátek, protože další by měly dorazit již brzy a mnohé další díly jsou již připravené v pomyslné řadě a čekají na integraci. NASA plánuje, že by v polovině roku 2024 dodala rover VIPER firmě Astrobotic. Ta totiž bude zodpovědná za doručení roveru do oblasti lunárního jižního pólu pomocí landeru Griffin, což proběhne v rámci iniciativy CLPS. Na Měsíci pak bude VIPER prozkoumávat a studovat prostředí v okolí místa přistání, aby vědci lépe porozuměli původu a prostorovému rozložení vody a dalších potenciálních zdrojů na Měsíci. Tyto objevy by se daly využít pro vytvoření map, kde se na Měsíci nachází užitečné zdroje využitelné pro udržitelný pilotovaný průzkum Měsíce v rámci programu Artemis i pro budoucí pilotované kosmické mise do hlubokého vesmíru.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/viper_chassis_3_quick_edit.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/viper_cdr_hero_08_lrg_1.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.