SLEDUJEME: Progress MS-21 ztratil chladicí médium

Podle aktuálních informací se zdá, že na Mezinárodní kosmické stanici došlo k mimořádné situaci, která je podle bývalého šéfa mediálního oddělení Roskosmosu, Dmitrije Strugovece, podobná té, která v polovině prosince 2022 potkala kosmickou loď Sojuz MS-22. Tentokrát však byla postižena nákladní kosmická loď Progress MS-21, která u stanice pobývá od konce října loňského roku. Také v tomto případě došlo k úniku v oblasti vnějšího radiátoru chladicího okruhu kosmické lodi. Posádka stanice není v bezprostředním ohrožení a postarala se o uzavření průlezu do lodi. Výrobní kancelář RSC Energija svolala schůzi, na které se rozhodne o dalším postupu.

Aktuální událost naznačuje, že prosincový únik chladicího média ze Sojuzu MS-22 zřejmě nebyl způsoben zásahem mikrometeoroidu, jak se původně předpokládalo. Jelikož by mohlo jít o systémovou chybu, dojde pravděpodobně k odkladu startu kosmické lodi Sojuz MS-23 – ta měla 20. února vyrazit k ISS bez posádky, aby se v ní za několik měsíců vrátili Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin a Frank Rubio, jejichž loď Sojuz MS-22 není po úniku chladicího média považována za stoprocentně bezpečnou pro návrat.

EDIT
prohlášení agentury Roskosmos se nepíše o úniku chladicího média, ale o ztrátě tlaku, což se bez bližšího upřesnění dá chápat i jako únik atmosféry z útrob lodi. Jakmile budou k dispozici bližší informace, upřesníme je v tomto článku.

EDIT 16:25
Michal Václavík z České kosmické kanceláře potvrdil zprávu Roskosmosu. Jedná se o únik atmosféry z kosmické lodi Progress MS-21. Původně avizovaný únik chladicího média zjevně vznikl překroucením zprávy v médiích.

EDIT 20:00
Informační přemety neberou konce. Podle vyjádření RoskosmosuNASA šlo o původně avizovaný únik chladicího média a nikoliv o únik atmosféry.

EDIT 20:40
Situace je značně nepřehledná a svůj pohled s rozborem jednotlivých variant nabízí Michal Václavík z České kosmické kanceláře:
Drobná úvaha k současné situaci ohledně nákladní kosmické lodi Progress MS-21. Oficiální vyjádření, zejména ruské strany, nejsou jednoznačná. Stále se tak nevyvratitelně nepotvrdila informace o úniku atmosféry z hermetizovaného nákladového prostoru či úniku chladiva. Ve hře je také možnost, že došlo k oběma zmíněným problémům a může mezi nimi být spojitost. V případě úniku atmosféry by situace byla poměrně neškodná a mohlo by se pokračovat dle normálního harmonogramu, který počítal s odletem Progressu MS-21 od ISS 18. února v 01:55 SEČ. Tomu by napovídalo i tvrzení Sergeje Krikaljova, podle něhož nemá současná situace vliv na kalendář ruských letů k a od ISS. V případě, že Progress MS-21 skutečně postihl únik chladiva z vnějšího chladícího okruhu, tak nastává několik problémů. V první řadě je zde podobnost s nedávným únikem chladícího média z pilotované kosmické lodi Sojuz MS-22. I když si systémy nejsou 100% podobné, je to napováženou a stín pochybností padá také na výsledek původního šetření u Sojuzu MS-22, kdy mělo jít o vnější příčinu. Pokud by u Progressu MS-21 stejně jako u Sojuzu MS-22 došlo skutečně k úniku chladiva, můžeme hovořit o velkém problému až systémové chybě na straně výrobce. A tato skutečnost už by měla vést k revizi existujících lodí a změně harmonogramu letů. Stejně tak by únik chladiva měl dopad na samotný let Progressu MS-21. Zejména elektronika se postupně začne přehřívat a mohlo by dojít k jejímu poškození. V úvahu připadá například dřívější odlet od ISS než zmíněného 18. února. U Sojuzu MS-22 toto vyřešila cirkulace atmosféry ze systémů stanice ISS. Pokud je ale hermetičnost Progressu MS-21 porušena, pak je tato možnost krajně riziková. Aktuálně je průlez mezi kosmickou lodí a zbytkem ISS uzavřen.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://twitter.com/
https://t.me/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss_02-11-23.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “SLEDUJEME: Progress MS-21 ztratil chladicí médium”

  1. Richard Mrázek napsal:

    Říše zla kolabuje na všech frontách. Na jednu stranu je smutné sledovat konec kdysi tak mohutného a výkonného vědecko-technického kolosu (Roskosmosu), na druhou stranu, Rusku v současném zrůdném stavu vyspělé technologie do rukou nepatří, tedy vše zlé je i k něčemu dobré.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Osobně si nemyslím, že by současné problémy ruské kosmické techniky měly věstit avizovaný úpadek celé ruské kosmonautiky. Spíše jde o pokračování několik let trvajících problémů – viz zdržení Nauky a pak její zběsilý tanec, díra v Sojuzu, havárie Protonu kvůli obráceně instalovaným čidlům nebo neúspěch Fobos-Grunt.

    • Radim Pretsch Redakce napsal:

      „mohutný a výkonný vědecko-technického kolos (Roskosmos)“ je jen další Potěmkinova vesnice. Stejně jako např. „druhá nejsilnější armáda světa“. Obojí se tvářilo jako výkladní skříň Kremlu a obojí se odhalilo ve stejný čas. Císař je holt nahý.

  2. pave69 napsal:

    Nechcete ten článek přejmenovat v americkém stylu?
    Progres potkala anomálie
    🙂
    Když se moc neví jak to je…

  3. ventYl napsal:

    Ako to ma Progress s chladenim elektroniky pri dehermetizacii? Vostoky / Voschody mali palubne pristroje chladene vzduchom v kabine, tam dehermetizacia kabiny neprichadzala v uvahu. Sojuz vie dehermetizovat orbitalny modul a ten sa aj pouzil ako prechodova komora. Tam ale navratove puzdro stale ostavalo natlakovane. Co som tak zbezne hladal som nenasiel nic o tom, akym sposobom sa palubne pristroje Progressu chladia.

  4. Radim Pretsch Redakce napsal:

    Z mimořádných událostí se stává standard…

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.