Únik chladicí kapaliny ze Sojuzu MS-22

V noci na 15. prosince začala z ruské kosmické lodi Sojuz MS-22 připojené k Mezinárodní kosmické stanici, unikat neznámá látka. Jak se později ukázalo, šlo o chladicí médium. V reakci na nečekanou událost byl odvolán plánovaný výstup do volného prostoru dvou ruských kosmonautů a pozemní týmy se pustily do hledání zdroje, který způsoboval tento únik. Jak ve vysílání NASA TV prozradil tiskový mluvčí NASA, Rob Navias, experti v řídícím středisku poprvé zaznamenali únik ve čtvrtek 15. prosince v 1:45 SEČ. K úniku došlo v době, kdy se už Rusové Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin chystali na výstup do volného kosmického prostoru, při kterém mělo dojít k přemístění radiátoru z modulu Rassvet na modul Nauka.

Ještě než se však kosmonauti vydali do volného prostoru, všimli si experti z řídícího střediska nedaleko Moskvy „významného úniku neznámé substance ze zadní části Sojuzu MS-22 připojeného k modulu Rassvet na ISS,“ jak uvedla NASA v krátkém aktuálním prohlášení. Navis později upřesnil, že pozemní týmy nejprve dostaly upozornění od varovného tónu, který signalizoval pokles tlaku v externím chladicím okruhu lodi Sojuz. Vzápětí bylo vidět, jak se od lodi vzdalují částečky připomínající sněhové vločky. Navis později uvedl, že chladicí okruh lodí Sojuz obsahuje dva rozvody. Zpočátku nebylo jasné, jaký dopad bude mít tento únik na fungování lodi Sojuz, která 21. září odstartovala z kosmodromu Bajkonur s Prokopjevem, Petelinem a Američanem Frankem Rubiem.

Aktuální stav kosmických lodí připojených k ISS.

Aktuální stav kosmických lodí připojených k ISS.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Výstup do volného kosmického prostoru byl zrušen a pozemní týmy v Moskvě vyhodnocují původ kapaliny i potenciální dopady na integritu lodi Sojuz,“ uvedla NASA v následujícím prohlášení. „Experti v Moskvě se budou muset podívat na své systémy a na únik zareagují podle svých postupů a nařízení,“ doplnila Emily Nelson, vedoucí letová ředitelka z Johnsonova střediska v Houstonu a dodala: „Jakmile budou mít dostatečnou představu o konečném stavu Sojuzu dnes v noci, tak společně rozhodneme o dalším postupu.“ Navis dále ujistil, že únik chladicího média nepředstavuje pro posádku stanice žádné nebezpečí. Oficiální místa přesto budou muset zhodnotit stav lodi Sojuz MS-22, která funguje jako záchranná loď i prostředek pro zpáteční cestu tří členů posádky ISS. „Nejlepším plánem pro dnešek bylo zaměřit veškerou naši pozornost i pozornost týmu v Moskvě na zjištění, k čemu konkrétně na Sojuzu došlo a zítra se opět spojíme,“ doplnila Nelson.

Posádka Sojuzu MS-22 před startem. Zleva: Rubio - Prokopjev - Petelin

Posádka Sojuzu MS-22 před startem. Zleva: Rubio – Prokopjev – Petelin
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Odborníci v moskevském řídícím středisku také vyhodnocovali, zda mohl být únik způsoben zásahem kosmické tříště či mikrometeoroidu, nebo zda šlo o hardwarovou závadu samotné lodi Sojuz. Právě v Sojuzu MS-22 se mají 28. března na zemi vrátit Prokopjev, Petelin a Rubio. Do té doby loď plní funkci „záchranného člunu“ pro zmíněnou posádku, která na ISS pobývá od září. Pokud by Rusové po zhodnocení došli k názoru, že Sojuz MS-22 není schopen bezpečně dopravit posádku na Zemi, musel by z Bajkonuru odstartovat náhradní Sojuz bez posádky, který by se následně automaticky spojil s ISS.

Zatím však není jasné, kdy by mohl být další Sojuz (MS-23) připraven ke startu. Aktuálně je jeho start plánován na 16. března a na palubě mají být Rusové Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub. Společně s nimi má letět Američanka Loral O’Hara. Celá trojice by pak na orbitálním komplexu strávila půl roku. Operátoři z ruského pozemního střediska vyzvali posádku ruského segmentu ISS, aby pořídili hodně přiblížené fotografie servisního modulu Sojuzu MS-22, kde je zřejmý původ úniku. Na palubě ISS aktuálně pobývá sedm lidí. K západnímu segmentu dorazila 6. listopadu loď Crew Dragon, kterým na ISS dorazili Nicole Mann a Josh Cassada z USA, Japonec Kojči Wakata a Ruska Anna Kikina. Právě ona se po objevení úniku na Sojuzu posadila za interiérový ovládací panel a začala manipulovat s evropskou robotickou paží ERA, kterou natáhla vstříc Sojuzu, aby mohla proběhnout kontrola.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/12/20221214soyuzleak1.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/12/20221214issconfig.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/09/20220919soyuzms22crew.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Únik chladicí kapaliny ze Sojuzu MS-22”

  1. SGaba napsal:

    Docela zajimavá situace z pohledu toho, že kdyby na ISS nastala havarijní situace tak v případě, že Soyuz nebude použitelný tak by to byl větší než malý problém.

  2. Ferda napsal:

    Dobry den. Chtel bych se zeptat, nehrozi riziko ze jim ten glykol zaspini hlavni solarni panely na ISS? Pokud vim, nedavno tam navic instalovali nove, to by byl teda pruser, pokud by se jim snizila zivotnost. Diky!

  3. jirka44 napsal:

    Zdravím. Zajímalo by mme, jestli má Sojuz schopnost odpojit se od ISS a přistát bez posádky.

  4. Radek V. napsal:

    Rusové by zkusili připravit další Sojuz rychleji. Vzhledem k problémům v Rusku to ale zkrátí nejvíc tak o měsíc – takže místo 6 měsíců tam stávající posádka bude 11. Pořád je ale malá šance, že záložní systém bude pro návrat stačit a že se posádka vrátí v Sojuzu MS-22. Asi bude taky výstup s kontrolou stavu Sojuzu.

    • Petr Šída Redakce napsal:

      Proč by měli přidávat půlrok? Další Sojuz bude volný v březnu, mohou se s ním vrátit. Na Iss může do příletu dalšího být i menší posádka, bude záležet, jak to vyhodnotí. Pokud je tam záloha na systému chlazení, tak poletí ten stávající.

      • Radek V. napsal:

        Rusové nebudou chtít nechat na ISS jediného ruského kosmonauta. Takže spíš prodlouží pobyt stávajícím. Kdy dokončí další Sojuz?

  5. Kamil napsal:

    Pokud by letěl náhradní Sojuz, prodloužil by se pobyt současné trojice až na dvojnásobek?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.