CAPSTONE zvládl korekční manévr

Malá americká sonda CAPSTONE 27. října úspěšně provedla manévr pro korekci své trajektorie. Vše je tedy na nejlepší cestě k tomu, aby tato sonda 13. listopadu mohla dorazit k Měsíci. Zvládnutí tohoto korekčního manévru se dá považovat za jednoznačný důkaz, že CAPSTONE už definitivně opustil tzv. bezpečný režim, který byl začátkem září vyvolán závadou, kvůli které začala sonda rotovat. Týmům se již podařilo identifikovat pravděpodobnou příčinu tohoto problému. Závada se s velkou pravděpodobností týkala ventilu na jednom z osmi malých raketových motorů. Specialisté proto budou plánovat příští manévry tak, aby při nich pamatovali na tento ventil.

Na sondu čekají ještě dvě korekce dráhy, než se usadí na oběžné dráze kolem Měsíce. Samotnou sondu CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) vlastní firma Advanced Space s pověřením od NASA. O návrh a stavbu tohoto malého průzkumníka se postarala firma Terran Orbital. Činnosti sondy jsou plánovány společným týmem, ve kterém najdeme zástupce společností Advanced Space a Terran Orbital.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/capstone_03a-19jan22.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “CAPSTONE zvládl korekční manévr”

  1. PetrDub napsal:

    A to se obávám, že tam nakonec bude první, protože F9 asi může zastavit jen počasí, zatímco u SLS to zatím vypadá, že jeho dráha po Zemi bude delší, než k Měsíci. Alespoň pořádně provětrají transportér…

  2. PetrDub napsal:

    CAPSTONE je pro mě osobně první mise, o které lze říci, že patří do programu návratu na Měsíc. Tedy samozřejmě měl u měsíce dávno být Orion v rámci Artemis 1, teď už je jasné, že pokud SLS odstartuje, tak to bude až po navedení CAPSTONe na oběžnou dráhu Měsíce. Tak doufejme, že bude mít u Měsíce brzo kamarády cubesaty :-), aby tam nebyl tak sám.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.