sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Druhý pokus o start Artemis I

Vizualizace rakety SLS při startu.

Již dnes kolem osmé hodiny večer nás čeká druhý pokus o start americké superrakety SLS. Ta měla původně startovat již v pondělí, ale kvůli problému se senzorem, který hlásil špatné údaje, počasím mimo limity a závadě odvzdušňovacího ventilu na intertanku byl odpočet pozastaven a následně byl start odložen. Během pondělního pokusu o start se povedlo úspěšně naplnit nádrže centrálního a druhého stupně. Předpověď počasí pro dnešní den nevypadá až tak bledě a meteorologové předvídají pro dnešní start 80% pravděpodobnost dobrých podmínek. Můžeme tak doufat, že všechny problémy, které se v pondělí objevily, byly vyřešeny a že startu nestojí nic v cestě. Samozřejmě vzhledem k složitosti celého systému je tu možnost, že se objeví jiné problémy, ale pevně věříme, že se start tentokrát vydaří. Pro více informací si můžete přečíst tento článek, který jsme vydali v pondělí. Jsou v něm popsány všechny důležité informace od CubeSatů, přes popis SLS až po průběh celé mise.

A jelikož se jedná o výjimečnou událost, náš přenos ze startu bude začínat již v 19:15 a bude pokračovat další dvě hodiny po startu, až do oddělení kosmické lodi Orion od druhého stupně ICPS. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

U takto důležitého startu Vám navíc zajistíme klasický psaný online přenos, u kterého není potřeba manuálně obnovovat stránku. V rámci tohoto přenosu pokryjeme závěrečné hodiny před startem, start samotný i nejbližší hodiny po něm. Několik hodin po startu pak vyjde samostatný článek věnovaný pouze psanému přenosu z průběhu mise.

Zdroje informací:
https://kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2017/04/SLS_Cover-e1460397725347.jpg

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
2 let před

20:17 se krásně trefilo do Hyde parku Civilizace, který se misi bude živě věnovat. Což je jistě motivace pro techniky, aby si mákli a nedopustili další odklad. Tak snad jim to někdo na té prosluněné floridské pláži řekne. Třeba spolu s donáškou dalšího koktejlu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Kéž by to klaplo. Kolega Lukáš Houška dnes kvůli Artemis pojede do ČT podruhé vlakem z Plzně. Tak se snad dočká odměny za vytrvalost. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Předpokládám, že ten pořad se konat bude tak jako tak. Je to jeho běžný čas a rozhodně bude o čem debatovat.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Věřím, že ano.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Psal jsem si s Lukášem, který je na cestě do Prahy. Prý se má pouštět výroční díl Hyde Parku – oni by měli jen krátký vstup pro start. Pokud se nepoletí, otočí se pojede zase zpět.

Krakra
Krakra
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Chudák …
se nacestuje……

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Krakra

Prý z Plzně vyjel šest minut před oznámením zrušení dnešního pokusu. Na Smíchovském nádraží si dal Kofolu a jel zase zpět. 🙂

Ondřej J.
Ondřej J.
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Respekt Lukášovi!

pave69
pave69
2 let před

Zase jim to cáká, tak dneska asi nic.

tjov
tjov
2 let před
Odpovědět  pave69

Neměli už ochlazovat motory ?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  tjov

Když není naplněna vodíková nádrž, nelze k tomuto kroku přistoupit. Času je zatím dost, ale původnímu termínu startu moc nevěřím.

tjov
tjov
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Aha takže prodloužený čas chlazení nestihnou, až teď jsem se díval že to mělo být 8AM a mají aktuálně po desáté.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  tjov

Stihnout to mohou, pořád se může posunout start na úplný konec okna. Nebo to ještě nějak upraví. Těžko říct, možnosti jsou stále velmi pestré.

tjov
tjov
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak snad příště, SCRUB. Tak nejspíše VAB a říjen ?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  tjov

Záleží na podstatě závady. Pokud bude potřeba oprava / výměna, bude VAB nezbytná.

TritonJ
TritonJ
2 let před

Zamíří teď raketa do VAB nebo bude ještě 3. pokus?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  TritonJ

Záleží na tom, jak to tým vyhodnotí.

TritonJ
TritonJ
2 let před
Odpovědět  TritonJ

Už vidím aktualizaci o dalším pokusu v pondělí, ale měl jsem za to, že mezi 2. a 3. pokusem musí být minimálně 72hodin.

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  TritonJ

To je informace z tiskovky po prvním pokusu. Tam říkali, že pokud nevyjde sobota, zkusí pondělí. Zdůraznili však, že vždy záleží na konkrétní podstatě problému.

tjov
tjov
2 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak VAB a říjen

Jiří Hošek
2 let před
Odpovědět  TritonJ

Ve startovním okně jsou možné maximálně tři pokusy o start. Pozemní zásobník kapalného vodíku má po započítání ztrát souvisejících tankováním SLS a vrácením paliva do zásobníku kapacitu jen na dva starty, které mohou být v rozmezí 48 hodin. Před třetím pokusem musí být vodík v zásobníku doplněn s pomocí kamionů. Proto musí být mezi druhým a třetím pokusem rozmezí 72 hodin.

Protože v reálu uplynulo mezi prvním a druhým pokusem pět dnů, tak byl zásobník kapalného vodíku doplněn už před dnešním pokusem. Proto je čistě z hlediska zásoby kapalného vodíku třetí pokus o start teoreticky možný už v pondělí 5. září (při abstrahování od hloubky problémů s únikem v rychlospojce).

Jiří Hošek
2 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

oprava 3. řádku: kapacitu jen na dva pokusy o start

TritonJ
TritonJ
2 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Díky moc, teď už tomu rozumím.

Mojmir
Mojmir
2 let před

Dobrý večer, asi OT, ale nedá mi to… Po hodně dlouhé době jsem se zašel podívat na Kosmonautix. Ne kvůli online přenosu, od doby co se stream přesunul na Mall Group sleduji raději vysílání na YT, ale čistě z nostalgie. A první o na mě bafne je… Reklama. Tak nějak si mlhavě vzpomínám na prohlášení někoho z Kosmonautixu, že samotný web bude vždy bez reklam. Že by padla bída už i na kozáky???

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Mojmir

Jak už napsal pan Ergin. Na našem webu opravdu nejsou reklamy, tak, jak jsem sliboval. Pro psané online přenosy používáme službu liveblog 24, která je k dispozici zdarma, pouze se v ní ukazují reklamy. My z nich ale žádný příjem nemáme – případné zisky z nich jdou liveblogu, který tuto službu poskytuje zdarma. Je to podobné, jako když třeba vložím video z YouTube – také se vám tam mohou ukázat reklamy, ale nejsou to naše reklamy. My z nich nic nemáme. Náš několik let avizovaný přístup stále trvá – na web žádné reklamy, ze kterých bychom měli zisk, nedáváme. Kosmonautix je i nadále neziskovým projektem.

Tom
Tom
2 let před

Me to tedy reklamu nehazi, dokonce i s vypnutym Adblockerem. Ale mozna mi to blokuje neco jineho 🙂 Na druhou stranu, i kdyby tu reklama byla tak se to da pochopit, z neceho se ten hosting a prace zaplatit musi.
Mall vs YouTube mne take mrzi, jsem v Australii a Mall rozhodne nema tak dobre CDN jako YouTube a zvlaste prime prenosy se dost trhaji. Navic Youtube si pustim na velke TV, Mall ne. Ale je to rozhodnuti redakce a maji pro to sve duvody. Bud to akceptujeme nebo ne. Ja kvuli tomu z Kosmonautixu neodejdu, na to se mi moc libi, i kdyz je pravda ze vetsinou ctu clanky a videa vetsinou vynechavam.

Tom
Tom
2 let před
Odpovědět  Tom

To patrilo pod Mojmira

Mojmir
Mojmir
2 let před
Odpovědět  Tom

Tak já reklamu vidím v sloupci online zápisu (mám i screen obrazovky). Co se týče sledování / nesledování Kosmonautixu, nešlo jen o Mall Group jako takový, I když mi samotný MG dost leží v žaludku. Bylo toho trochu víc. Tečku tomu dal… Ale to je jedno. Jen mě prostě udivilo, že tu najednou svítí reklama.

Ergin
Ergin
2 let před
Odpovědět  Mojmir

Myslím, že to je reklama, kterou vkládá 24liveblog, ne přímo kosmonautix

Tom
Tom
2 let před

Diky za prenos, snad do tretice vseho dobreho.
Ta rychlospojka je skoda, ale asi se to blbe diagnostikuje kdyz se chyba projevi jen pri tlaku a hlavne pri kryogenickych teplotach. Holt „rocket science“ no 🙂
Akorat ty startovni casy jsou pro nas protinozce dost drsny, kolem 3-4 rano…

Ivono
Ivono
2 let před

To mi připomíná scénu z filmu Marečku, podejte mi pero.

https://kosmonautix.cz/2022/09/03/zive-a-cesky-druhy-pokus-o-start-artemis-i/