Huginn: Mise Andrease Mogensena

Dánský astronaut Andreas Mogensen se chystá na svůj návrat na palubu Mezinárodní kosmické stanice, ale tentokrát už to bude plnohodnotný půlroční pobyt. Zhruba rok před plánovaným startem v polovině roku 2023 bylo vybráno jméno jeho mise – Huginn. Jméno, které si nakonec zvolil sám astronaut, pochází z norské mytologie – boha Ódina doprovázeli dva havrani Huginn a Munnin. Ti mají symbolizovat lidskou mysl – Huginn myšlenky a Muninn paměť a vzpomínky. Oba ptáci nebyli podle mytologie jen vyzvědači a nosiči zpráv pro nejvyššího boha, ale také sloužili jako jeho důvěrníci a rádcové, jelikož mluvili lidskou řečí. Za úsvitu je Ódin vyslal, aby létali nad celým Midgardem, kde měli sbírat světové znalosti a večer pak sdělovali své poznatky. Paralely mezi dávnými bájemi a pilotovanou kosmonautikou jsou zřetelné – Při svém pobytu na ISS bude Andreas provádět mnoho špičkových vědeckých experimentů a jejich výsledky pomohou zlepšit život lidem na Zemi.

Andreas Mogensen

Andreas Mogensen
Zdroj: https://www.esa.int/

Jak říká sám Mogensen: „Astronauti jsou průzkumníci, kteří se vydávají do kosmického prostoru, aby tam sbírali informace a rozšiřovali znalosti světa – stejně jako Huginn, který byl každý den vyslán, aby oblétal svět a přinášel Ódinovi informace. Jsem velmi potěšen jménem Huginn, jelikož je pro mou budoucí misi na ISS velmi symbolické. Logo, které ESA navrhla na základě tohoto jména, je jedinečné a krásné.“ Samotné logo, které vytvořila grafička ESA Karen Lochtenberg, využívá červenou a bílou, což jsou barvy Dánska, které doplňuje výrazná modrá barva, která je zase typická pro agenturu ESA.

Podobně jako v případě předešlých log, i tohle ukrývá mnoho více či méně skrytých symbolů. Huginn mířící vpravo letí vstříc budoucnosti a plachtí nad horizontem vycházející Země, ale může to být i Měsíc či Mars. Huginnovo křídlo má na sobě stín ve tvaru Andreasovy domoviny – Dánska. Bílá barva znázorňující obrys křídla má podle autorky představovat cestu na ISS z Andreasova místa narození – Kodaně. Dva proužky na havranových zádech symbolizují jednak výrazné fotovoltaické panely stanice, ale také ukazují, že jde o Andreasovu druhou výpravu na stanici. Šest hvězd, které zdobí nebe, vytváří souhvězdí, které připomíná symbol používaný Vikingy pro šťastnou cestu.

Andreas Mogensen během výcviku.

Andreas Mogensen během výcviku.
Zdroj: https://www.esa.int/

Andreas Mogensen je nominován do letové posádky lodi Crew Dragon na misi Crew-7, ovšem kromě toho také působí jakožto pilot v záložní posádce pro předcházející misi Crew-6. Na oběžné dráze zatím strávil pouze deset dní, když v roce 2015 letěl v rámci mise iriss na ISS.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/24408735-1-eng-GB/SpaceX_Crew-7_Huginn_mission_patch_2023.jpg
https://www.esa.int/…/24011701-1-eng-GB/Andreas_Mogensen_portrait.jpg
https://www.esa.int/…/ESA_astronaut_Andreas_Mogensen_training_for_spacewalks.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Huginn: Mise Andrease Mogensena”

  1. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Po delší době se mi zase líbí evropské logo. Díky za článek!

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.