sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Astra Space ruší všechny nasmlouvané starty Rocket 3.3

Společnost Astra Space 4. srpna oznámila, že po posledním selhání její malé nosné rakety Rocket 3.3 ruší všechny její plánované starty, a zaměří se na vývoj nové rakety Rocket 4, kterou společnost oznámila tento rok. U rakety Rocket 4 společnost očekává, že bude připravena pro první ostrou misi, tedy ne testovací, do roku 2024. Jedním z důvodů ke zrušení všech nasmlouvaných startů pro Rocket 3.3 je také její vysoká neúspěšnost. Rocket 3.3 celkem letěla pouze pětkrát a z toho uspěla pouze dvakrát. Pokud bychom počítali i předchozí verze Rocket 3, což jsou Rocket 3.1 a 3.2, tak tato raketa selhala celkem pětkrát ze sedmi startů, což v zákaznících nebudí velkou důvěru.

John Kraus zachytil při startu Rocket 3.2 tento působivý snímek.
John Kraus zachytil při startu Rocket 3.2 tento působivý snímek.
Zdroj: https://techcrunch.com/

Pokud se ovšem bude Rocket 4 dařit, firmě se tím může naskytnout příležitost nalákat více zákazníků. Jelikož Rocket 4 má mít nosnost na nízkou oběžnou dráhu kolem 300 kilogramů (což je dvakrát více, než co mohla nabídnout Rocket 3), nebude společnost omezená pouze na vynášení CubeSatů, ale i větších družic. Nyní když ale Astra Space oznámila ukončení provozu Rocket 3.3, musí NASA vyřešit jak vypustit zbývající družice TROPICS, které měly letět právě na Rocket 3.3. První mise s těmito družicemi již odstartovala, ale skončila neúspěchem. „Uzavřeli jsme smlouvu s novou inovativní společností a věděli jsme, že podstupujeme určité riziko. V tomto případě se riziko nevyplatilo,“ řekla Karen St. Germain, ředitelka oddělení NASA pro průzkum Země. Společnost Astra Space uvedla, že v letošním roce již neplánuje žádný další start a zkušební lety rakety Rocket 4 by chtěla zahájit příští rok. Můžeme tak doufat, že Rocket 4 udělá firmě Astra Space mnohem lepší pověst než rodina Rocket 3. Z důvodu, že už Rocket 3.3 nepoletí, se tak všechny náklady, které měla vynést Rocket 3.3, přesouvají na Rocket 4.

Zdroje informací:
https://spacenews.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2022/05/rocket4-1.jpg
https://techcrunch.com/wp-content/uploads/2020/12/50724621862_59e6df1195_k.jpg?w=1390&crop=1

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Matěj Horák
2 let před

A za jak dlouho se dočkáme Rocket 4 smím-li se zeptat?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  Matěj Horák

Hned na začátku prvního ve zdrojích odkazovaného článku se píše, že to nebude před rokem 2024.

… much larger vehicle that may not be ready to fly customers until 2024.

KajaK
KajaK
2 let před

Zajímalo by mne, kde vezmou finance na vývoj Rocket 4 a její uvedení do provozu, když tímto oznámením de facto potvrdili blížící se bankrot.
V dohledné době nebudou mít žádné významné příjmy a vzhledem k dosavadním kapitálovým výdajům jim dojdou peníze už v příštím roce.
Má někdo představu, kolik takový vývoj rakety řádově stojí (vč. zkoušek několika prototypů)?

Borin
Borin
2 let před
Odpovědět  KajaK

Je to rizikové podnikání ale s výhledem na velký zisk, pokud se zadaří. Záleží na tvářích, které tomu dodají punc záruky.
Tipoval bych, že musí najmout někoho úspěšného v tom oboru, kterým před investory „zamávají“.

PetrV
PetrV
2 let před

CEO Kemp je možná úspěšný bývalý IT v NASA, jiných úspěchů moc nemá.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chris_Kemp
Investoři ztratili s jeho sliby trpelivost.
Konkurence Rocket lab létá.

https://kosmonautix.cz/2022/08/05/astra-space-rusi-vsechny-nasmlouvane-starty-rocket-3-3/