sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Start první korejské lunární sondy

Vůbec první korejská sonda určená k průzkumu měsíce, navržená a postavená Jihokorejskou vesmírnou agenturou KARI ve spolupráci s agenturou NASA. Takto by se dala velmi stručně popsat sonda Danuri, která má za úkol, jak již bylo zmíněno, zkoumat Měsíc. Sonda Danuri nese hned několik vědeckých přístrojů. Jedním z nich je přístroj Lunar Terrain Imager (LUTI). Jak jste si pravděpodobně odvodili z názvu, tak tento přístroj má za úkol pořizovat snímky měsíčního povrchu. Pravděpodobně bude fotit lokality, vytipované k přistání pro druhou fázi průzkumné mise Měsíce, která by měla odstartovat v roce 2030. Dalším přístrojem je například Wide-Angle Polarimetric Camera (PolCam). Jde o širokoúhlou polarimetrickou kameru, která bude získávat snímky celého měsíčního povrchu kromě polárních oblastí. Dále sonda nese magnetometr, kameru ShadowCam od NASA, komunikační systém DTNPL a spektrometr zaměřený na gama záření. Hmotnost sondy Danuri je 678 kilogramů a bude obíhat na oběžné dráze Měsíce s výškou 100 × 300 kilometrů a sklonem 90°.

První stupeň Falconu 9 zvolený pro tuto misi má označení B1052 a jedná se o první stupeň, který letěl na misích Arabsat 6A a STP-2 jako boční stupeň Falconu Heavy. Po misích Falconu Heavy musel tento stupeň čekat dva a půl roku, než byl upraven tak, aby mohl letět jako první stupeň Falconu 9. Jeho třetí let tak nastal až 1. února 2022 na misi CSG-2. Dále absolvoval další dvě mise s družicemi Starlink a nyní ho čeká start se sondou Danuri.

Závěrečný přehled:

  • Místo startu: Rampa SLC-40, Mys Canaveral, Florida
  • Čas startu: 5. srpna 01:08 SELČ
  • Raketa: Falcon 9 Block 5 (první stupeň B1052)
  • Náklad: Sonda Danuri
  • Hmotnost nákladu: Hmotnost sondy je 678 kilogramů
  • Oběžná dráha: Vysoce eliptická dráha k bodu L-1 soustavy Slunce-Země
  • První stupeň: První stupeň přistane na mořské plošině JRTI která bude čekat 640 kilometrů od místa startu

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 00:50 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://space.skyrocket.de/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/07/20220730kplo.jpg

 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
2 let před

Pokud se nepletu, tak CAPSTONE je první sondou na Ballistic Lunar Transfer. A Danuri to zopakuje. Je to náhoda, že se to sešlo takto krátce a bezprostředně po sobě?

Dan
Dan
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Japonci mají tyto zkušenosti díky sondě Hiten, letěly takto i GRAILy a myslím, že to není vše.

Spytihněv
Spytihněv
2 let před
Odpovědět  Dan

Tak to jsem se zřejmě zmýlil.

PetrV
PetrV
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Nemýlil jste se. Je to řízeno přes
JPL Horizons system
https://ssd.jpl.nasa.gov/horizons/news.html
Sleduje to Advanced Space, který řídí CAPSTONE.
https://twitter.com/AdvancedSpace/status/1555340475887890432

Vylepšují systém jak jsem pochopil a je to složité:
https://ssd.jpl.nasa.gov/horizons/manual.html

PetrV
PetrV
2 let před
Odpovědět  Spytihněv

Teď si ctu knihu od Kováře Druzicová navigace. Všechny navigacni systémy počítají s vlivem Slunce Měsíce. Je to zajímavé poctení. Každý system používá jiný souradnicovy systém geoidu. A my máme JTSK….To je slušně nepořádek….

Spytihněv
Spytihněv
2 let před

Doplnit bych dění po skončení českého přenosu podle originálního. Druhý zážeh horního stupně nastal v T+34, o minutu později došlo k definitivnímu vypnutí (asi 250 km od Země). Oddělení sondy přišlo v T+40 (asi 700 km od Země).

MichalTupy
MichalTupy
2 let před

Dneska to pristani bylo asi i trosku se stestim.

https://kosmonautix.cz/2022/08/04/zive-a-cesky-prvni-korejska-lunarni-sonda/