sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Tohle není Arrakis, tohle je Mars!

Po staletí vzhlížejí lidé k rudé planetě s nadějí, že na ní naleznou život. Prvotní nadšení ovšem vystřídalo vystřízlivění. Původní fotografie v nízkém rozlišení ze sond ukázaly něco jiného. Rudý, prašný a zdánlivě mrtvý svět. Bylo to vlastně zklamání, protože očekávaná senzace nepřišla. Čím jsme však zdokonalovali naše přístroje, tím více jsme začali tamním podmínkám rozumět, a vysvitla opět naděje, že tam dole by skutečně někde mohl být mimozemský život. Rozhodli jsme se to zjistit a vyslali na povrch vozítka, která brázdí zpustlou krajinou a hledají důkazy o tom, že tyto pustiny byly dříve jezera a koryta řek.

Zjistili jsme, že procesy, které dělají ze Země obyvatelný svět, se na Marsu zastavily před stovkami milionů let. Život tu ale být mohl, anebo dokonce ještě někde je. Pokud ano, žije na mrtvé planetě. Vzduch je tu řídký, přesycený oxidem uhličitým a je tu zima, až mínus osmdesát stupňů. Pozitivní ovšem je, že je tu voda, zmrzlá. Najdeme jí pod povrchem a na pólech. Dokonce i v atmosféře – sněží tu. Pokud ale uvážíme všechny okolnosti, je těžké si představit cokoli schopného v takto drsných podmínkách přežít.

Kamera HiRISE sondy MRO.
Kamera HiRISE sondy MRO. Zdroj: NASA/JPL/Ball Aerospace

Něco přesto existuje. Jsou to viry, které, jak už víme ze Země, dokáží přestát ledacos a je možné, že se některé dokázaly adaptovat i takovému prostředí. Odpověď stále hledáme. Máme roboty, jak na povrchu, tak okolo planety. Jedním z těchto automatů je americký Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), který má na svém „těle“ umístěnou nejvýkonnější kameru, jaká kdy byla k jiné planetě vyslána. HiRISE ( High Resolution Imaging Science Experiment), je jeden z šesti hlavních přístrojů na sondě MRO určené ke studiu geologie a klimatu rudé planety. Dále i k průzkumu budoucích míst pro přistání a k přenosu dat z povrchových misí zpět na Zemi. Součástí orbiteru jsou tři kamery: HiRISE, CTX a MARCI, dva spektrometry: CRISM a radar SHARAD a dva vědecké přístroje, které využívají údaje z technických subsystémů pro sběr vědeckých dat.

Seán Doran dal dohromady již několikátou dechberoucí podívanou, kterou složil právě z dat pořízených kamerou HiRISE. Pamatujte však na to, že barvy, které vidíte na snímcích z HiRISE, nekorespondují s tím, jak bychom je ze stejné vzdálenosti vnímali my. Je to proto, že kamera HiRISE vidí Mars v jiných částech spektra, které lidské oko není schopno vidět. Kombinace tří různých, barevných filtrů: červený, modrozelený a blízký infračervený, umožňuje vytvářet výsledné obrázky ve vysokém rozlišení. Ovšem nenechte se mýlit, tyto snímky jsou i tak nesmírně cenné, protože osvětlují rozdíly mezi různými materiály a texturami povrchu. Velmi dobře lze vnímat změny. Což je perfektně patrné právě na tomto fascinujícím videu, které nebylo pořízené na fiktivní planetě Arrakis z románu Duna, jak by se mohlo zdát, ale na Marsu.

Stačí si jen zvolit vhodné rozlišení a kochat se detaily. Snímky byly pro účely videa upraveny z dat NASA/JPL-Caltech/Univ. z Arizony. Celý záznam ukazuje oblast velkou asi 1 km pořízenou z výšky 250 km kamerou HiRISE. Jde o část z oblasti známé jako Nili Patera, což je jedno z nejaktivnějších dunových polí na Marsu. Pozorováním toho, jak se duny pozměňují, mohou odborníci NASA posléze určit, jak se mění směr větru rok od roku a sezónu od sezóny. Jasně patrné jsou písečné barchanové duny, které známe i ze Země. Nili Patera se nachází na vrcholu lávového dna v blízkosti starodávné sopky. Oblast leží poblíž marťanského rovníku. Souřadnice polohy jsou 8,7° severní šířky, 67,3° východní délky.

Jedna z divočejších teorií říká, že v minulosti do Marsu mohl narazit asteroid. Srážka vyvrhla do kosmu spousty úlomků s obsahem mikroorganizmů, a ty pak dopadaly na mladou Zemi, kde započal život. Pokud je to pravda, tak není divu, že nás Mars, tak přitahuje. Mohla by to totiž klidně být i naše domovská planeta. V takovém případě vlastně hledáme vlastní minulost. To všechno jsou ovšem tajemství, která stále čekají, až budou prozkoumána.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/watch?v=lBq9Tnv8jus

Zdroje obrázků:
https://i.ytimg.com/vi/lBq9Tnv8jus/maxresdefault.jpg
https://mars.nasa.gov/layout/mro/hirise.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JanHonnza
JanHonnza
2 let před

Krásnej text, stejně tak obrázky, moc děkuju….

Borin
Borin
2 let před
Odpovědět  JanHonnza

Ano, krása a obava, že se při splněné naději něco zvrtne. Nepřàl bych si boj o životaschopnost mezi genetickými informaceni Marsu a Země.

Jiří Hadač
Jiří Hadač
2 let před

Zajímavé, co dokáže malinké posunutí spektra, jak kdyby tam tekla čokoláda 🙂

https://kosmonautix.cz/2022/05/16/tohle-neni-arrakis-tohle-je-mars/