Vesmírná technika: Kosmické štěpné reaktory z USA

VT_2022_05

Spojené státy americké několik desítek let pracovaly na různých verzích štěpných jaderných reaktorů, které se měly používat pro vojenské i civilní mise, meziplanetární sondy a kosmické základny. Mnohé projekty se však dostaly pouze do fáze studií a nedočkaly se tak zhmotnění. Reaktory, které vznikly v rámci jiných projektů, však poskytly cenné zkušenosti pro další vývoj.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Kosmické štěpné reaktory z USA”

  1. PetrV napsal:

    Jak ty reakzory ve vesmíru uchladí?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Složitě. Odvod tepla v kosmickém prostoru totiž není jednoduchý. S rostoucím tepelným výkonem se musí výrazně zvyšovat plocha radiátorů.

    • Michal Václavík VIP napsal:

      Pokud myslíte odvod přebytečného tepla, tak to se poměrně jednoduše vyzáří do okolního kosmického prostoru. Čím více tepla je nutné odvést, tím rozměrnejší je plocha, kterou k odvodu tepla potřebujete. Bohužel jste omezen pouze na zbavení se tepla zářením, stejně jako u všech ostatních umělých kosmických těles. S narůstající potřebným okamžitým vyzářeným výkonem roste dramaticky hmotnost a velikost. Konstrukčně je však systém jednoduchý, kritická je zde spíše část návrhová a výpočetní.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.