Zkoumáme Mars s Vytrvalostí – 5. díl

Perseverance si udělala self portrét během 189. dne pobytu na Marsu, když si prohlížela vrty do kamene Rochette. Zdroj: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic, db-prods.net

Dva měsíce se vypařily jako voda v marsovké čepičce na začátku jara, a tak je nejvyšší čas se ohlédnout za děním kolem nejdokonalejšího lidského výtvoru na povrchu jiné planety. Vítejte u pokračování seriálu popisujícím aktivity vozítka Perseverance, a také jeho věrného společníka, vrtulníčku Ingenuity. Opustili jsme je v říjnu v době, kdy Mars směřoval do horní konjunkce se Sluncem, což nám tak jako tak znemožnilo komunikaci se sondami na oběžné dráze i povrchu Rudé planety. V době od 2. do 14. října byl Mars úhlově méně jak dva stupně od Slunce, a to rušilo signály jdoucí k nám. Koncem října byly aktivity roveru i helikoptéry obnoveny a opět bylo čím žít.

Mars nebo Arrakis

Na úvod se musíme ohlédnout za snímkem sondy Mars Reconnaissance Orbiter, která svým orlím okem kamery HiRISE našla Perseverance stojící u písečných dun oblasti Séítah. Tomu jsme se věnovali v článku, který vyšel v listopadu. Co však zmíněno nebylo je fakt, že na snímku se prý nachází i vrtulník Ingenuity, nebo možná spíš jeho stín.

Perseverance a Ingenuity na snímku MRO 24. září 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Perseverance a Ingenuity na snímku MRO 24. září 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

14 let Ingenuity

24. října přišel na řadu už 14. let lidského výrobku na povrchu Marsu. A byla to událost mimořádná tím, že helikoptéra se musela zvládnout vznášet v řidší atmosféře než po přistání. Počet otáček jeho rotorů se zvýšil z 2500 na 2700 za minutu. Ingenuity se pouze vznesla do výšky pět metrů a popolétla dva metry do strany, aby se vyhla blízké pískové vlnce, ale i takový test stačil. Bylo to zároveň poprvé, co vrtulník pořizoval černobílé fotografie pod sebou s vyšší frekvencí cca 7 sn./s (pomocí navigační kamery).

OPTIMISM

Na Zemi dorazil na marsovský polygon v JPL dvojník Perseverance určený pro testy včetně odběrového mechanismu. Dostal jméno OPTIMISM (Operational Perseverance Twin for Integration of Mechanisms and Instruments Sent to Mars).

Testovací dvojče Perseverance v JPL (OPTIMISM). Zdroj: NASA/JPL

Testovací dvojče Perseverance v JPL (OPTIMISM). Zdroj: NASA/JPL

Opět brousíme kámen

5. listopadu 2021, během solu 253, proběhlo další obroušení kamene. Díky tomu se nám naskytl pohled pod zvětralý povrch horniny s krásnými zrny. Ta nejlépe vynikla na snímcích kamery SHERLOC na konci robotického ramene v nepravých barvách.

Obroušený kámen na snímku ze solu 255 (Mastcam-Z, levá, RGB filtry). Zdroj: unmannedspaceflight.com

Obroušený kámen na snímku ze solu 255 (Mastcam-Z, levá, RGB filtry). Zdroj: unmannedspaceflight.com

Sol 257, detail kamene v nepravých barvách. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Sol 257, detail kamene v nepravých barvách. Zdroj: unmannedspaceflight.com

15. let Ingenuity – počátek návratu

Se začátkem listopadu 2021 bylo zřejmé, že vrtulníček se začne vracet zpět do místa přistání roveru Perseverance (tzv. Wright Brothers Field). Let proběhl 6. listopadu. Ingenuity při něm letěla po dobu 128,8 sekundy, maximální výška činila 12 m, rychlost letu až 5 m/s a uletěná vzdálenost byla 407 m.

Přistání Ingenuity po 15. letu 6. 11. 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Přistání Ingenuity po 15. letu 6. 11. 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Další odběr vzorku

15. listopadu probíhal 262. den pobytu Perseverance na Marsu a došlo na další odběr jádrového vrtu. Ten byl úspěšný, jak ukázaly snímky. K odběru došlo v místě předchozího výbrusu kamene. Vzorek obsahoval hodně olivínu, což rozproudilo debatu mezi odborníky, kde se tam vzal.

Záběr na odebraný vzorek jádrového vrtu uvnitř bitu. Zdroj: unamnnedspaceflight.com

Záběr na odebraný vzorek jádrového vrtu uvnitř bitu. Zdroj: unamnnedspaceflight.com

Sol 262, záběr na otvor po vrtu i na výbrus kamene. Zdroj: flickr.com

Sol 262, záběr na otvor po vrtu i na výbrus kamene. Zdroj: flickr.com

Kámen dostal přezdívku Brac a protože se ukázal jako velmi zajímavý, proběhl zde ještě druhý odběr vzorku během solu 271.

Sol 271. Vpravo je vidět místo druhého odběru nedaleko výbrusu. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Sol 271, vpravo je vidět místo druhého odběru nedaleko výbrusu. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Sol 271, vrtné jádro s velmi zajímavým vzhledem odlámaných okrajů. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Sol 271, vrtné jádro s velmi zajímavým vzhledem odlámaných okrajů. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Západ Slunce

19. listopadu 2021 byl pořízen pěkný záběr na západ Slunce kamerou Mastcam-Z. Mělo by jít o první takový snímek touto barevnou zoomovací kamerou od přistání v únoru.

Západ Slunce na Marsu 19. 11. 2021. Zdroj: pbs.twimg.com

Západ Slunce na Marsu 19. 11. 2021. Zdroj: pbs.twimg.com

16. let Ingenuity

20. listopadu přišel na řadu přelet dlouhý 116 metrů. Výška letu byla tentokrát 10 metrů a rychlost horizontální nepřesáhla 1,5 m/s. Ingenuity přistála po 107,9 sekundách letu. Před přistáním pořídila helikoptéra snímek stop kol Perseverance a přistála tedy v místech, kudy už vozítko jelo směrem k jihu.

Stopy kol Perseverance pořízené při přeletu Ingenuity 20. 11. 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Stopy kol Perseverance pořízené při přeletu Ingenuity 20. 11. 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

To jsou panorámata..

27. listopadu (sol 275) nám bylo naděleno pěkné panorama pravou zoomovací kamerou. Prohlížet si jej můžeme v klidu na Youtube videu až ve 4k. Mozaiku poskládal Seán Doran.

17. let Ingenuity

5. prosince proběhl 17. let. Vrtulníček pokračoval v letu směrem k severovýchodu, jako při posledním letu. Za 116,8 sekundy urazil 187 metrů ve výšce 10 metrů. Rychlost letu se lehce zvedla na 2,5 m/s. Během závěrečné fáze letu došlo k výpadkům spojení mezi Ingenuity a Perseverance. Asi 15 minut po přistání přijal rover několik paketů telemetrie vrtulníku, které potvrdily, že akumulátory i elektronika Ingenuity jsou v pořádku.

Ingenuity na snímku během solu 279 (2. 12. 2021). Zdroj: pbs.twimg.com

Ingenuity na snímku během solu 279 (2. 12. 2021). Zdroj: pbs.twimg.com

8. 12. poslala helikoptéra další údaje. Napětí šesti palubních Li-ion akumulátorů bylo na nejlepší možné úrovni, což potvrdilo, že helikoptéra stojí tak, jak má, tedy s rotory směrem vzhůru a nepřevrátila se tedy při přistání. Vozítko Perseverance bylo pořád mimo přímý dohled, a proto stále nebyla přenesena další data ani fotografie ze 17. letu.

Nástup oblačnosti

7. prosince (sol 284) se na večerních záběrech objevila pěkná vysoká oblačnost.

Večerní oblaka 7. 12. 2021, sol 284. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Večerní oblaka 7. 12. 2021, sol 284. Zdroj: unmannedspaceflight.com

A pak to přišlo – unikátní snímek prvního halového jevu na jiné planetě. Lomem světla na ledových krystalech vysoké oblačnosti se kolem Slunce vytvořilo kruhové halo.

Halový kruh kolem Slunce během solu 292 (15. 12. 2021). Zdroj: pbs.twimg.com

Halový kruh kolem Slunce během solu 292 (15. 12. 2021). Zdroj: pbs.twimg.com

18. let Ingenuity

Zatím poslední přelet v roce 2021 se uskutečnil 15. 12. Helikoptéra letěla 124,3 sekundy max. rychlostí 2,5 m/s. Výška letu byla 10 metrů a uletěná vzdálenost 230 metrů. Tento let ukázal možnosti dosahu rádiové komunikace mezi roverem a helikoptérou. Tým Ingenuity se rozhodl během tohoto letu snížit rychlost komunikace, což umožnilo zvýšit výkon vysílače. Operátoři už neměli obavu z další ztráty signálu a sdělili, že to berou jako nový normální stav, pokud přijdou o signál na několik dnů, nebo déle v tomto složitém členitém terénu. Věřili, že přistání proběhne bez problémů. Snímek z navigační kamery přijatý těsně před přistáním to víceméně potvrdil. Helikoptéra dosedala na hladkém terénu.

Stín helikoptéry Ingenuity těsně před přistáním po 18. letu 15. 12. 2021 (sol 292). Zdroj: unmannedspaceflight.com

Stín helikoptéry Ingenuity těsně před přistáním po 18. letu 15. 12. 2021 (sol 292). Zdroj: unmannedspaceflight.com

Poslední odebraný vzorek 18. 12. 2021

15. prosince byl obroušen kámen Issole a 18. 12. z něj byl odebrán další vzorek z místa označeného Robine.

Sol 293, detail výbrusu kamene Robine. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Sol 293, detail výbrusu kamene Issole. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Na záběru kamene vidíme výbrus a vrt z 18. prosince 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Na záběru kamene vidíme výbrus a vrt z 18. prosince 2021. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Jádrový vrt ze solu 295 v detailu Mastcam-Z. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Jádrový vrt ze solu 295 v detailu Mastcam-Z. Zdroj: unmannedspaceflight.com

Pokud se ohlédneme spolu s vědci za geologickými zajímavostmi v oblasti South Séítah (jižní část Séítah, což v jazyce Navaho znamená ‚mezi písky‘), pak kámen Brac obsahuje velké množství olivínu. Typicky by mělo jít o pomalu tuhnoucí magmatickou horninu. Lávu, lávový proud nebo magmatické těleso. Láva byla později několikrát vystavena působení vody. Zatím není jasné, zda kámen vznikl v lávě tuhnoucí na povrchu nebo v hloubce.

Dále se potvrdilo, že v horninách v kráteru Gale (místo přistání Curiosity) i v kráteru Jezero (místo přistání Perseverance), byly nalezeny organické látky. Ať už jsou biologického nebo nebiologického původu, každopádně fakt, že se zachovaly do dnešní doby naznačuje, že pokud by se někde nacházely jakékoliv fosilie bývalého života, zůstaly by zachovány také. Otázka je, zda se někdy najdou nebo ne.

Pohled na podpovrchové vrstvy jižní části oblasti Séítah naznačují v místě červených linií pokračování odolných hornin pod povrchem. Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Pohled na podpovrchové vrstvy jižní části oblasti Séítah naznačují v místě červených linií pokračování odolných hornin pod povrchem. Zdroj: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona/USGS/FFI

Poprvé během průzkumu dna kráteru Jezero byl pořízen také podpovrchový „radargram“, tedy obraz struktur do hloubky až 10 m pomocí přístroje RIMFAX. Potvrdilo se, že výchozy pozorované na povrchu pokračují pod stejným úhlem i do hloubky a že Séítah je staršího data vzniku než horniny pozorované v této oblasti dna kráteru.

Ohlédnutí za rokem 2021

Pro letošek se tedy můžeme s Persy i Ginny rozloučit. NASA nám připravila stylově video ohlížející se za dosavadními událostmi. Začíná tedy záběry (stále naprosto neuvěřitelnými) na úspěšné únorové přistání. Ve 40. sekundě připomínají rekordy pro nejrychlejší rover (ujel už více než 1,8 míle, tedy asi 2,9 km a za den ujel největší vzdálenost, v čemž mu může konkurovat jen nezlomná Opportunity). V 55. sekundě videa se dozvídáme, že bylo přeneseno přes 55 gigabytů dat, z nichž bylo více než 100 000 obrázků (a dvě selfie). Rover také zvládl vyrobit 50 gramů kyslíku (šlo pouze o experiment, zda to vůbec jde, což je samo o sobě úspěch). 6. září přišla radost z prvního úspěšného odběru vzorku (a celkem bylo odebráno 6 vzorků hornin a marsovské atmosféry). Připomenuto je také, že vzorky mají být jednou posbírány a dovezeny zpět na Zemi. V čase videa 1:30 přichází radostný okamžik, když jsme 19. dubna mohli oslavovat první let lidmi vyrobeného stroje na jiné planetě. Vrtulníček si dokázal poradit i s řídnutím atmosféry a uletěl více než 3,8 km. Během 18 letů strávil ve vzduchu více než 30 minut. Závěrem jsou připomínány budoucí cíle mise, průzkum dávné říční delty, a samozřejmě hrdost z toho, jak se o vozítko a helikoptéru všichni perfektně starali.

Zdroje informací:
http://www.unmannedspaceflight.com/
https://mars.nasa.gov/technology/helicopter/
https://www.jpl.nasa.gov/news/

Zdroje obrázků:
https://www.db-prods.net/blog/wp-content/uploads/2021/09/Sol198_Watson_Postcard_web_m-1536×1536.jpg
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49546
https://mars.nasa.gov/system/resources/detail_files/26356_PIA24528-web.jpg
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49686
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49693
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49681
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49719
https://www.flickr.com/photos/thomasappere/51683152144/sizes/l/
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49746
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49753
https://pbs.twimg.com/media/FEguvjSVQAMg8CC?format=jpg&name=orig
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49797
https://pbs.twimg.com/media/FFpQ9EyXoAUup1y?format=jpg&name=orig
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49856
https://pbs.twimg.com/media/FGz3w7pVEAIQzLJ?format=jpg&name=orig
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49929
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49958
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49963
http://www.unmannedspaceflight.com/index.php?act=attach&type=post&id=49964
https://d2pn8kiwq2w21t.cloudfront.net/images/e1b—PIA25025—RadarGram1-Image-1041.width-1280.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Zkoumáme Mars s Vytrvalostí – 5. díl”

  1. tonda napsal:

    Děkuji Martine za super článek,či seriál.Mě nejvíc fascinují ta panoramata,vždycky si vzpomenu na svoje mladá pubertální léta,když jsem s otevřenou pusou koukal na kopečky,hory na Měsíci z Apolla 17,dodnes se na ně rád dívám.Ale tohle z Marsu a v barvě ve vysokém rozlišení je neskutečný a štípu se do tváře,jestli to není sen!Díky moc!

    • Martin Gembec Administrátor napsal:

      Ahoj Tondo. Díky že sis našel čas se přihlásit a napsat 🙂 Mě takhle vždycky fascinovaly pohledy na Mars už od Pathfinderu, takže to dokážu ocenit. Fascinuje mě to rozlišení. Je super, že tam tu Mastcam-Z nakonec poslali. Mohli to risknout už u Curiosity, ale neměli to dost vyzkoušené.

  2. MilanV napsal:

    Děkuji za skvělé shrnutí, pokaždé se na nový díl těším, takto přehledné informace na jednom místě snad nejsou nikde ani v angličtině, alespoň já je nenalezl. To máme na kosmonautixu luxus!

  3. vasekcer napsal:

    Díky, výborný článek. Mám dotaz, proč se vrtulníček vrací do místa přistání?

  4. pavelZ napsal:

    pane Gembec,

    díky za opět vynikající článek.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.