Další problém Hubbleova teleskopu

Hubble Space Telescope

Sotva čtvrt roku po vyřešení problémů, které trápily nejslavnější kosmický teleskop, se objevila nová překážka. Informací zatím bohužel není mnoho. Vše, co máme k dispozici, se objevilo 25. října pozdě večer našeho času ve stručném tweetu na oficiálním profilu mise: „V pondělí přešly vědecké přístroje na palubě Hubbleova teleskopu do bezpečného režimu poté, co se objevila závada v procesu synchronizace vnitřních komunikačních prvků teleskopu. Vědecká pozorování byla dočasně přerušena, zatímco pozemní tým pátrá po příčině. Palubní přístroje zůstávají v dobrém stavu.

Připomeňme, že Hubbleův kosmický dalekohled obíhá kolem Země už od roku 1990. Výrazně už překonal očekávanou životnost a významně posunul naše chápání vesmíru. S postupujícím věkem však bohužel souvisí i častější technické komplikace. V letoším roce byl teleskop několik týdnů mimo provoz kvůli závadě, kterou vyřešilo až aktivování několika záložních systémů. Od vydání výše uvedeného tweetu se žádné nové informace neobjevily. Pokud se tak stane, budeme Vás o nich informovat podle rozsahu buďto formou krátké zprávy nebo rovnou článkem.

Zdroje informací:
https://mobile.twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Upgrading_Hubble_during_SM1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

6 komentářů ke článku “Další problém Hubbleova teleskopu”

  1. Homer napsal:

    Čiste teoreticky – koľko by stála výroba novej kópe Hubla?

    Technologicky je to už tak preverený systé, že tam vlastne ani nie je čo testovať. Poskladať diely a šup s ním do vesmíru.

  2. pave69 napsal:

    Pokud si vzpomínám, minule museli kvůli vadnému zdroji přepnout na záložní sběrnici. Tj. pokud je problém synchronizace problémem sběrnice (což je relativně pravděpodobné), tak už nemají kam přepnout.

  3. Kamil napsal:

    Nejvyšší čas na Webba. Současná práce obou dalekohledů asi moc dlouhá nebude.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.