sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Sojuz MS-17 se vrací

Dnešní noc pro nespavce přináší jednu kosmonautickou událost. V sobotu bude mezi 00:10 a 00:30 (všechny časy jsou v SELČ) uzavřen průlez mezi modulem Poisk a kosmickou lodí Sojuz MS-17. Ve 3:32:30 bude vydán povel k odletu a Sojuz MS-17 se ve 3:34:00 oddělí od stanice a připraví na návrat zpět na Zemi. Na palubě budou dva ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov a americká kosmonautka Kathleen Rubins. Ti tvořili dlouhodobou posádku ISS od 14. října 2020, kdy v 10:48:47 zadokovali svoji kosmickou loď k modulu Rassvet.

Kathleen Rubins - Sergej Ryžikov - Sergej Kuď-Sverčkov před startem.
Kathleen Rubins – Sergej Ryžikov – Sergej Kuď-Sverčkov před startem.
Zdroj: https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net

Stejně jako byl rychlý přílet k ISS, bude rychlý i odlet. Již v 6:01:33 bude zahájen brzdící manévr a v 6:29:53 dojde k rozdělení soulodí na návratový modul, obytnou a přístrojovou sekci. Ke vstupu do atmosféry dojde v 6:32:50, vytažení padáku v 6:41:27 a návratová kabina s posádkou dosedne na zemský povrch v 6:55:52 cca 147 km jihovýchodně od kazašského města Žezkazgan. Skončí tak 185denní kosmická mise. Posádka stanice ISS se z 10 členů vrátí na běžných 7. Tento stav ale nebude trvat dlouho a již 23. dubna v 11:30 přistane u dokovacího portu IDA-2 kosmická loď Crew Dragon se čtyřčlennou posádkou Crew-2. Na Mezinárodní kosmické stanici ISS tak bude najednou dokonce 11 osob.

Zdroje obrázků:
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…afccb9aac4cb01e17c2ccc33826d850e&oe=609F9FB1
https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…5a21c2d6058ccdb2f35d47ce300a267b&oe=609D88DA

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ov42
ov42
3 let před

Bude to noc s poněkud rozhozeným spánkem. A říkám si, že být členem posádky, tak by se mi ani na zarouškovanou a zalokdownovanou Zemi ani zpátky nechtělo.

Batistutta
Batistutta
3 let před
Odpovědět  ov42

Já bych chtěl videt hlavně celé dosednutí. Nějak to nikde nemohu najít.
Zdá se však, že měli štěstí a nefoukal vítr. Jinak by je to trochu poházelo a povláčelo po stepi 😀
Roušky jim asi nevadí, ale pěkně si při výstupu zašpinili ruce. To jim určitě vadí, když jsou zvyklí na intrinzickou čistotu :-S

ESA 1
ESA 1
3 let před

Proč okolo kabiny pořád lítal vrtulník a co to byl za podivný zvuk pípání?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  ESA 1

Vrtulník prováděl běžnou kontrolu ze vzduchu.

Batistutta
Batistutta
3 let před

Mohu se zeptat, proč se padák pří pádu (přistání) stále vyfukuje a nafukuje (placatí a zakulatí)?
Je to úmysl nebo nedokonalost?

https://kosmonautix.cz/2021/04/16/zive-sojuz-ms-17-se-vraci/