ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX chystá testovací skok Starship SN11

Páteční pokus o skok prototypu Starship SN11 do výšky 10 kilometrů zhatila nutnost dodatečné kontroly palubních systémů – konkrétně šlo o systém FTS, který by v případě odklonu od plánované dráhy zajistil zničení prototypu. Jelikož SpaceX většinou nedělá testy během víkendu, sklouznul nám skok na pondělí. Stejně jako ve všech podobných případech se ani tentokrát nedá spolehnout na nějaký konkrétní čas. Opět máme před sebou několikahodinové období, ve kterém SpaceX může k testu přistoupit. Bude ale záležet na celé řadě faktorů – od technických překážek až po počasí. I dnes tedy budou muset naši čtenáři sledovat aktualizace tohoto článku, které sem budeme přidávat.

Náš přenos ze skoku spustíme zhruba 10 – 15 minut před plánovaným skokem. Řídit se budeme průběhem příprav a pravděpodobně také tradiční sirénou. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 11:40 30.3.
Podle Elona Muska by se SpaceX mohla pokusit o skok SN11 už v úterý v 15:00 SELČ (8:00 místního času). Po poledni texaského času se totiž zhorší počasí.

EDIT 17:45 29.3.
Podle Elona Muska se poletí nejdříve v úterý. Komisař úřadu FAA se nestihne dostavit na místo včas pro pondělní pokus.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://twitter.com/
https://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EvWtvodXYAQr3As.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

31 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX chystá testovací skok Starship SN11”

  1. Josef Somik napsal:

    V čase 15:48 videa nahoře je vidět, že se náhle objeví plamen v oblasti potrubí motoru. Když si trochu zaspekuluji, tak bych řekl, že ten plamen způsobila závada. Je možné, že při opětovném nastartování jeden motor kvůli té závadě explodoval a následně explodoval celý Starship.

    Uvidíme. 😉

  2. Ivan napsal:

    Sice nejhorší záběry při přenosu vůbec, ale Dušanova reakce mě pobavila („sice nejsem raketový inženýr, ale usuzuji, že přistání se nepovedlo“ a na kameře záběr na dopadající kousky starship) takže za mě super 😀

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jsem rád, že se vám přenos líbil. 😉

      • Borin napsal:

        Šel jsem na web až v půl osmé, nečekal jsem tu 15. hodinu. Nechapu rozhodnutí testovat v takové oblačnosti a s komisařem po boku. Jako by čekali, že nebudou mít co ukázat na kamerách. Smutek, pánové.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Viditelnost není důvodem pro přerušení odpočtu. Je dobré, že stroj dokáže i v tomhle odstartovat. Pokud seděly všechny ostatní parametry, pak plně chápu, pro odletěli. Další možnost by byla až v pátek a pokud měly všechny ostatní podmínky v limitech, pak je volba jasná. Nejde o záběry, důležitá je telemetrie a tu mají.

      • Borin napsal:

        Já to, možná že špatně, chápu jako uspěchané, kdy se při vývojových testech ochudili o vizuální informace. Z těch lze zpětně vytáhnout chování komplexu, který třeba čidla v telemetrii nepokryla.
        Výpadek přenosu kamer nasadil červená.

      • Borin napsal:

        ….nasadil červíka (ne červená).

    • Qaxi napsal:

      Syn to okomentoval:

      „Neodborné avšak velmi rychlé rozebrání.“

      Prý to někde slyšel a mě to docela pobavilo …

  3. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Pamatuji si jako dneska učivo dějepisu pro pátý ročník ZŠ: Státy vznikaly za účelem ochrany vládnoucí třídy.

  4. ESA 1 napsal:

    @Dušan Majer do chatu při živě a Česky komentovaný přenosem jsem psal že bylo vysílání z jiné kamery kde je vidět docela velká oranžová koule.A právě před 3 min se na NASASpaceflight díval z jiných kamer na to co se stalo. Nejdřív se tam něco rozzářilo,pak ještě větší kusy padající z nebe než jsme všichni viděli z toho to přenosu. Jestli to chcete vidět tak dejte na NASASpaceflight a posuňte přenos o 15 min. (Ještě upozornění na vysílání:jsou dva přenosy NASASpaceflight. Tam kde je výbuch vidět je v přenosu který je teď živí druhý už skočil).

  5. vreckam napsal:

    „Komisař úřadu FAA se nestihne dostavit“

    Omlouvam se, ale mi prijde strasne usmevne, jak statni urednik dokaze zhatit investice soukromnika za nemale penize …

  6. Latom napsal:

    Vypadá to, že dnes skok nebude. ‍♂️

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.