sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Skok Starship SN11? Uvidíme …

Poslední hodiny byly z hlediska informací o přípravách prototypu Starship SN11  poměrně divoké. Nejprve se ukázalo, že se po statickém zážehu musí vyměnit jeden ze tří motorů Raptor. S tím souvisí i nutnost opakovat statický zážeh, který byl naplánován na pátek. Jelikož skok nemůže přijít před zážehem a proto, že SpaceX většinu nedělá testy během víkendu, bylo tedy prakticky jisté, že se skok posune nejdříve na pondělí. Tyhle úvahy se však v noci na pátek ukázaly jako mylné, jelikož podle oficiálních míst by mělo v průběhu dneška dojít nejen k avizovanému statickému zážehu, ale i k letu do výšky 10 kilometrů. Skok samozřejmě bude závislý na správném statickém zážehu. Pro nás to každopádně znamená, že budeme dění na Boca Chica sledovat a až se přiblíží start, spustíme náš přenos. Okno pro skok je otevřené od 13:00 do 1:30 v noci na sobotu. Od diváků tedy bude vyžadovat průběžné sledování tohoto článku, do kterého budeme doplňovat aktuality.

Náš přenos ze skoku spustíme zhruba 10 – 15 minut před plánovaným skokem. Řídit se budeme průběhem příprav a pravděpodobně také tradiční sirénou. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 22:30
Silnice v okolí rampy byla otevřena. Skok proběhne nejdříve v pondělí.

EDIT 15:15
Ve 14:09 proběhl statický zážeh jediného (zřejmě vyměněného) motoru Raptor. Nyní se očekává návrat pracovníků na rampu a analýza naměřených dat. Cesta ke skoku je ale o něco schůdnější.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EvWtvodXYAQr3As.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ESA 1
ESA 1
3 let před

Jak daleko jsou při skoku pracovníci? nebo někdo ze spacex.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  ESA 1

Přesnou vzdálenost neznám, ale je to více než kilometr.

Miroslav Pospíšil
Miroslav Pospíšil
3 let před
Odpovědět  ESA 1

Statické zážehy, tlakové zkoušky i lety prototypů Starship jsou řízeny z budovy střediska Stargate, která je od rampy vzdálena cca 3,5 km vzdušnou čarou. Mám dojem, že během testovacích letů nikdo z veřejnosti ani zaměstnanců SpX blíž k rampě nesmí.

ESA 1
ESA 1
3 let před

Před přibližně 41 min. Byla nařízena evakuace lidí v Boca Chica. Obyvatelé mají své domovi opustit do 18:00. To naznačuje že dnes proběhne možná skok!

Borin
Borin
3 let před

Tak 26.3. neletí. Dlouho pracovali na trupu z ramene v úrovni keramických desek. Jeden dohad byl, že opravují praskliny desek nebo spíš tmelu po statickěm zážehu. Druhý něco o sebraných datech zážehu, ale nechce se věřit, že by tohle trvalo dlouho a manuálně. Nakonec padla v podstatě mlha a bylo hotovo.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Borin

Musk psal něco o dodatečné kontrole, tak uvidíme.

Borin
Borin
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dodatek. Konečně jsem měl čas najít podrobnější foto. Pracovali z plošiny na hřbetu rakety, takže nejspíš u krytů systémů.

Miroslav Pospíšil
Miroslav Pospíšil
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Problém s FTS

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Miroslav Pospíšil

Díky!

https://kosmonautix.cz/2021/03/26/zive-a-cesky-skok-starship-sn11-uvidime/