ŽIVĚ A ČESKY: Umožní počasí dva starty za sebou?

Pondělní velmi brzké ráno může být perfektně nabité zajímavými momenty. V 5:21 SEČ by totiž měl z floridské rampy číslo 40 odstartovat Falcon 9 se 60 družicemi Starlink, přičemž první stupeň bude použit pošesté. Hned v 5:45 by měl následovat start rakety Sojuz 2.1a, která vynese na oběžnou dráhu nákladní bezpilotní loď Progress MS-16. Ten by měl ve středu ráno našeho času doletět k Mezinárodní kosmické stanici. Jelikož chceme oba starty komentovat živě a česky, nedá se vyloučit, že se dočkáme dvojitého přenosu. Je tu však jedno velké ALE a tím je počasí. Meteorologická předpověď pro Falcon totiž očekává v době startu pouze čtyřicetiprocentní pravděpodobnost dobrého počasí a navíc v místě přistání prvního stupně má být střední riziko špatných podmínek. Připravme se tedy na možnost odkladu.

Pokud se SpaceX rozhodne pro start Falconu 9, bude náš přenos nepřetržitě pokračovat a plynule přejde do startu Sojuzu. Náš přenos ze startu Falconu spustíme zhruba okolo 5:05 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 4:55
SpaceX kvůli nevhodnému počasí odložila start Falconu 9. Poletí se nejdříve 16. února ve 4:59.

Pokud by byl start Falconu 9 odložen s dostatečným předstihem (než bychom spustili přenos), vysílali bychom logicky pouze start Sojuzu, pro který je připraveno níže vložené okno. Náš přenos ze startu Sojuzu v takovém případě spustíme zhruba okolo 5:30 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/D6o5z9OW0AUn9Js.jpg:large
https://cs13.pikabu.ru/post_img/big/2021/02/07/7/16126968071551810.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.