sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Dohoda o modernizaci evropského kosmodromu

Pohled na kosmodrom v Kourou získaný družicí Sentinel-2A 6. března 2017. Přibližně 15 kilometrů severozápadně od hlavního města lze v levém horním rohu obrázku vidět prostory evropského kosmodromu. Družice Sentinel-2A byla vypuštěna v noci ze 6. na 7. března 2017 spolu se svým „dvojčetem“, družicí Sentinel-2B.

Evropská brána do kosmického prostoru má zajištěnou budoucnost. Evropská agentura ESA a Francouzská kosmická agentura CNES totiž koncem roku 2020 uzavřely dohodu, která se týká provozu, ale také postupné modernizace kosmodromu CSG (Centre Spatial Guyanais) ve Francouzské Guyaně. Dohoda, která potvrzuje, že se na údržbě, provozu a modernizaci kosmodromu bude podílet Evropská kosmická agentura, platí do roku 2024. Na setkání rady ESA 16. prosince byl totiž podepsán dokument: „Údržba vzletového kosmického střediska v Guyaně v provozním stavu pro období 2020–24, včetně obnovovacích činností základních systémů“. Za ESA dokument podepsal její ředitel, Jan Wörner, za agenturu CNES pak její prezident, Jean-Yves Le Gall.

Podepsaný kontrakt navazuje na dohodu uzavřenou před více než rokem na jednání Space19+ ohledně financování evropského kosmodromu. ESA díky aktuálnímu kontraktu získá možnost:

  • přispívat k udržování bezpečného a funkčního vybavení evropského kosmodromu, včetně činností na něm, což ESA dělá již od roku 1975.
  • dále investovat do modernizace obslužných systémů kosmodromu a snížit opakující se provozní náklady.
Podepsaná dohoda o provozu a modernizaci evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně.
Podepsaná dohoda o provozu a modernizaci evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně.
Zdroj: https://www.esa.int/

Pojmem obsluha kosmodromu se rozumí zařízení a služby uvnitř kosmodromu i mimo něj, které jsou nezbytné pro startovní kampaň včetně zabezpečení prostoru a zajištění bezpečnosti práce.

Momentálně jsou v provozu tři evropské rakety – Ariane 5, Sojuz a Vega. Blížící se nástup nových raket Vega-C a Ariane 6 na kosmodrom CSG je příležitostí k reorganizaci a obnovení obsluhy kosmodromu, aby se tyto nové funkce co nejlépe přizpůsobily požadavkům nových misí, umožnily rozšiřovat areál a vylepšily dostupnost služeb. Tato vylepšení mají zajistit dostupnost a cenovou výhodnost těchto zařízení. Pamatuje se ale také na přepracování některých systémů, jejichž životnost se chýlí ke konci – jde třeba o síť podzemních rozvodů vody a klimatizace, ale i o povrchovou síť silnic. Tyto činnosti proběhnou v rámci programu obnovovacích činností základních systémů.

Technické středisko kosmodromu CSG v Jižní Americe.
Technické středisko kosmodromu CSG v Jižní Americe.
Zdroj: https://www.esa.int/

Aby mohlo být možné dosáhnout lepší flexibility a především snížení finančních nákladů, je potřeba provést základní restrukturalizaci provozního konceptu celého kosmodromu. Tento volně definovaný úkol má být dosažen například stavbou nového střediska pro řízení misí a centrální dohled. Toto středisko se má používat k dálkovému řízení a sledování prostoru kosmodromu. Provozní činnosti navíc mají v hojné míře využívat automatizaci a umělou inteligenci všude, kde to jen půjde.

Agentury ESA a CNES také mají zájem snížit finanční náklady, které jsou vynakládány na zajištění elektrické energie k provozu kosmodromu. Cílem je snížit závislost areálu na rozvodné síti Francouzské Guyany. Agentury toho chtějí dosáhnout přechodem k obnovitelným (tzv. zeleným) zdrojům elektřiny přímo na kosmodromu. Podle dosavadních analýz by tyto vlastní zdroje energie měly na konci roku 2025 pokrývat až 90% elektrické energie, která se na kosmodromu spotřebuje.

Umělecká představa areálu pro využití biomasy na kosmodromu CSG.
Umělecká představa areálu pro využití biomasy na kosmodromu CSG.
Zdroj: https://www.esa.int/

Díky těmto změnám se má evropský kosmodrom v Jižní Americe stát čistším prostředím a zároveň by měly výrazně klesnout i provozní náklady. „Role Evropské kosmické agentury v procesu údržby a modernizace evropského kosmodromu je nezbytná pro zajištění přístupu do kosmického prostoru pro všechny zákazníky a především pro mise evropských institucí. Současně se ESA také snaží být aktivní při změnách, které mají zajistit, aby byl provoz kosmodromu udržitelný,“ říká Daniel Neuenschwander, ředitel oddělení kosmické dopravy Evropské kosmické agentury.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.dlr.de/…blob=normal&v=12__ifc1920w
https://www.esa.int/…/ESA_and_CNES_sign_contract_to_maintain_and_modernise_Spaceport.jpg
https://www.esa.int/…/Technical_centre_at_Europe_s_Spaceport.jpg
https://www.esa.int/…/Biomass_plant_planned_at_Europe_s_Spaceport.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ivo
Ivo
3 let před

Tak vidíte, já jsem si vždy naivně myslel, že Sojuz je poctivá Ruská raketa a teď vidím jak moc jsem se mýlil. Je škoda, že se o této raketě všude píše, že ji vymysleli a vyrábí Rusko.

Michal Václavík
3 let před
Odpovědět  Ivo

Sojuz je ruská nosná raketa vyráběná RKC Progress v Samaře.

Ivo
Ivo
3 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Momentálně jsou v provozu tři evropské rakety – Ariane 5, Sojuz a Vega.

Tady něco nehraje, někdo neříká pravdu.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Ivo

Arianespace využívá Sojuzy, co je na tom špatného? Pokud Sojuz startuje z Bajkonuru, Plesecku nebo Vostočného, započítává se mezi ruské starty. Pokud však startuje pod hlavičkou Arianespace z CSG, pak jde o evropský start.

Ivo
Ivo
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

V článku se píše o tom, že to je Evropská raketa.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Ivo

Ano, pokud startuje z Kourou tak se její starty počítají mezi evropské rakety.

Michal Andrej
Michal Andrej
3 let před
Odpovědět  Ivo

Samara je v Európe.

https://kosmonautix.cz/2021/01/02/dohoda-o-modernizaci-evropskeho-kosmodromu/