sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Juno uhýbala stínu

Juno dnes potřetí prolétá nejnižším bodem její oběžné dráhy kolem Jupiteru

Přelom měsíců byl pro sondu Juno ve znamení manévru, který trval 10,5 hodiny. Tento na poměry mise dlouhý zážeh měl mimořádně důležitý úkol a bez jeho provedení by mise skončila. Sonda Juno získává elektrickou energii pro palubní systémy z fotovoltaických panelů – při příštím přiblížení k planetě 3. listopadu by totiž pobývala příliš dlouho ve stínu obří planety. Samotný manévr začal 1. října v 1:46 SELČ, zatímco v USA bylo ještě 30. září. Zážeh využil malé korekční trysky a byl vskutku rekordní – trval 5× déle než jakýkoliv předchozí zážeh tohoto systému. Manévr změnil rychlost sondy o 203 km/h, k čemuž potřeboval 73 kg pohonných látek.

Kdyby k manévru nedošlo, sonda by při zmíněném přiblížení k Jupiteru strávila v jeho stínu 12 hodin, což je víc než dost na vyčerpání energie z akumulátorů. Bez energie by klesla teplota samotné sondy, což by pro ni mohlo být zničující. Hrozilo by, že se po opuštění stínu již neozve. „Díky úspěšnému zážehu se 3. listopadu stínu vyhneme,“ říká Scott Bolton, hlavní výzkumný pracovník mise Juno ze Southwest Research Institute v San Antoniu a dodává: „Uhnutí stínu je úžasně kreativní řešení problému, který vypadal likvidačně. Zatmění se moc se sondami vybavenými fotovoltaickými panely nekamarádí. Teď se můžeme místo obav z umrznutí těšit na další vědecké objevy, které si Jupiter schovává pro Juno.

Původní plán mise Juno - po dvou obězích s délkou 53 dní mělo přijít zkrácení oběhů na 14 dní.
Původní plán mise Juno – po dvou obězích s délkou 53 dní mělo přijít zkrácení oběhů na 14 dní.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com

A proč vlastně sondě toto nebezpečí hrozilo, proč se nezvolila jiná dráha už dříve? Pro odpověď musíme do historie. Sonda se 4. července 2016 dostala na oběžnou dráhu Jupiteru s oběžnou dobou 53 dní. Původní plány počítaly s tím, že za několik týdnů dojde k manévru, při kterém se oběžná doba zkrátí jen na 14 dní. Kvůli nejistotě kolem stavu hlavního motoru však odborníci doporučili nepokoušet štěstí a tento zážeh vynechat – proto také Juno při aktuálním zážehu nepoužila hlavní motor, ale pouze orientační trysky.

Dráha s dobou oběhu 53 dní tedy už sondě zůstala – po vědecké stránce umožní získat původně plánované informace, jen to potrvá déle. A právě tahle prodloužená služba je důvodem, proč se muselo řešit vyhýbání obřímu stínu, se kterým se dříve nepočítalo. „Předstartovní plánování nepočítalo s dlouhodobými zatměními, která by uvrhla fotovoltaicky zásobovanou sondu do temnoty,“ říká Ed Hirst, projektový manažer mise Juno z Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně a dodává: „To, že jsme mohli naplánovat a provést potřebný manévr za pochodu rovnou na oběžné dráze Jupiteru, je důkazem vynalézavosti a dovedností našeho týmu, spolu s mimořádnou schopností a všestranností naší sondy.“

Přeloženo z:
https://www.missionjuno.swri.edu/
Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/edu_juno_mission_jupiter.png
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2018/02/Juno-orbit-diagram.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Midix
Midix
4 let před

Úžasná mise. Jen pro připomenutí odkaz na simulaci.
http://www.lizard-tail.com/isana/orb/misc/juno_spacecraft/

zvejkal
zvejkal
4 let před

Osobne mi pripada dosiahnutie zmeny rychlosti o 203 kmh za cenu 73 kg pohonnych latok ako slabe.
Je ten udaj naozaj spravny? Co je to za motory?

android
4 let před
Odpovědět  zvejkal

Tak mne to zaujalo. To vypadá jako by to palivo nespalovali, ale jen pod tlakem vypouštěli..

bohyn
bohyn
4 let před
Odpovědět  zvejkal

Jsou to motory na jednosložkové palivo – hydrazin

Kolemjdoucí
Kolemjdoucí
4 let před
Odpovědět  zvejkal

Zdá se to hodně, ale asi to bude sedět. Nevím jaké mají korekční trysky Juno Isp, ale při 200 s by 73 kg paliva vyvinulo sílu kolem 150 kN. Ta by zvládla urychlit na 203 km/h těleso o hmotnosti 2,6 tuny. No a sonda je docela macek, měla startovní hmotnost 3,6 tuny, prázdná váží tunu a půl. Kolik paliva už vyplýtvala neumím odhadnout, ale podle čísel to vypadáže je vše v pořádku 🙂

zvejkal
zvejkal
4 let před
Odpovědět  Kolemjdoucí

Dakujem za info.

Jiří Brunner
Jiří Brunner
4 let před

Mne by zajímaly důvody, vedoucí k tak markantnímu stáčení roviny oběžné dráhy. Děkuji za odpověď.

Spytihněv
Spytihněv
4 let před
Odpovědět  Jiří Brunner

Ono nejde o nic nečekaného nebo náhlou anomálii. Jednoduše taková je dráha sondy a o této hrozbě se vědělo už v době, kdy bylo rozhodnuto o ponechání Juno na dlouhé oběžné dráze, a už tehdy se počítalo s nějakým manévrem. Prostě to tak vyšlo. A není ve stínu poprvé, i když ještě nikdy na tak dlouhou dobu.

Petr Scheirich
Petr Scheirich
4 let před
Odpovědět  Jiří Brunner

Obrázky dráhy jsou znázorněny v souřadném systému, v němž je směr ke Slunci pevný. Hlavní příčinou stáčení dráhy na obrázcích je tedy oběh Jupiteru okolo Slunce: i pokud by rovina dráhy byla stále stejná, bude se úhel mezi ní a spojnicí Jupiter – Slunce měnit kvůli jeho oběhu.
Další příčinou stáčení dráhy je to, že Jupiter není koule, ale zploštělý elipsoid. Ale to je méně významný jev než to první.

frank
frank
4 let před

První sonda k Jupiteru se solárními panely lehce naznačila určité slabiny oproti radioizotopovým článkům ve větších vzdálenostech od Slunce
Navíc je to slušná zátěž jen ty panely samotné váží cca 6x víc než radioizotopové články použité dříve na obdobných sondách , konkrétně 340 kilo .

Na druhou stranu skvělý manévr 🙂 Teď jen doufám, že sonda vydrží podstatně déle než se plánovalo tak jak je tomu o amerických sond zvykem 🙂

gg
gg
4 let před
Odpovědět  frank

„Navíc je to slušná zátěž jen ty panely samotné váží cca 6x víc než radioizotopové články použité dříve na obdobných sondách, konkrétně 340 kilo.“

1) V dnešní době máme k dispozici vesmírné solární instalace, které by s podobným výkonem měly u Jupiteru vážit kolem 100 kg.

2) Jestli se snažíte implikovat, že RTG podobného výkonu by vážily kolem 57 kg, pak mám otázku: které? MMRTG má 125 W výkonu a 45 kg. Potřeboval byste čtyři, což by dalo 180 kg. Pokud by se použily tři MHW-RTG o výkonu kolem 155 W, které již nejsou k dispozici, tak ty by vážily asi 113 kg.

https://kosmonautix.cz/2019/10/07/juno-uhybala-stinu/