sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Parker Solar Probe překračuje očekávání

Parker Solar Probe u Slunce

Americká sonda studující Slunce se pomalu, ale jistě blíží ke svému třetímu průletu nejnižším bodem oběžné dráhy. Vědci zatím mají plné ruce práce, ale nejsou zatíženi žádnými problémy, právě naopak. Probírají se záplavou dat, která sonda naměřila během prvních dvou průletů perihelem. PSP si totiž vede přímo vzorně a pozemním týmům doručí nejen to, co čekali, ale i něco navíc. Třeba takový druhý průlet – 6. května, tedy jen lehce přes měsíc po skončení druhé vědecké fáze v okolí perihelu, dorazil do počítačů odborníků z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory i poslední balíček údajů nasbíraných při tomto průletu – celkem to bylo 22 GB dat.

Pozice solárních panelů Parker Solar Probe se bude měnit podle vzdálenosti od Slunce.
Pozice solárních panelů Parker Solar Probe se bude měnit podle vzdálenosti od Slunce.
Zdroj: http://parkersolarprobe.jhuapl.edu

Těchto 22 GB je o 50 % víc, než co vědecký tým v této fázi mise očekával. Důvod je jednoduchý – přenosový systém sondy totiž funguje lépe, než se čekalo podle předstartovních modelů. Již krátce po startu proběhla ostrá zkouška všech systémů a pozemní operátoři rychle pochopili, že jim přenosový systém na sondě umožní doručit více vědeckých informací, což vědci nikdy neodmítnou. Větší objem dat pomůže vytěžit maximum informací a mnohem lépe porozumět Slunci i jeho bezprostřednímu okolí.

Vědecký tým se rozhodl plně využít zjištěných možností – sonda dostala pokyn, aby zaznamenala a poté odeslala více dat, než se původně plánovalo. Těchto dodatečných 25 GB dat se na Zemi začalo posílat 24. července a hotovo by mělo být 15. srpna. „Všechna očekávaná data z prvního a druhého průletu jsou již na Zemi,“ vysvětluje Nickalaus Pinkine, provozní manažer Parker Solar Probe z APL a dodává: „Když jsme se dozvěděli více o fungování v tomto prostředí a této dráze, tak náš tým odvedl skvělou práci, když navýšil stahování dat shromážděných úžasnými přístroji kosmické sondy.

Pokud sledujete aktuální využívání sítě DSN, nnechte se zmást, že sonda Parker Solar probe je ozančena zkratkou SPP. Zkratka vychází ještě z původního názvu Solar Probe Plus. Tento snímek byl pořízen 1. srpna 2019.
Pokud sledujete aktuální využívání sítě DSN, nnechte se zmást, že sonda Parker Solar probe je ozančena zkratkou SPP. Zkratka vychází ještě z původního názvu Solar Probe Plus. Tento snímek byl pořízen 1. srpna 2019.
Zdroj: https://blogs.nasa.gov

Na Parker Solar Probe bychom našli čtyři vědecké přístroje, které sbírají údaje o částicích, vlnách a polích, které mají souvislost se sluneční korónou. Tyto informace, nasbírané blíže Slunci než kdy dříve, slouží vědcům společně s daty z jiných sond a vědeckými modely k rozšíření toho, jak známe Slunce a jeho chování. Zatím se zdá, že bychom se vědeckých výsledků z prvních dvou průletů perihelem mohli dočkat do konce roku. Sonda samotná se již chystá na třetí průlet perihelem – vědecká fáze začne 27. srpna a 1. září sonda proletí nejnižším bodem své dráhy.

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://img.purch.com/
http://parkersolarprobe.jhuapl.edu/Spacecraft/images/concept-of-operation.png
https://blogs.nasa.gov/…/uploads/sites/274/2019/08/Parker-Aug-1-contact.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Geo
Geo
5 let před

Naprosto úžasná mise ! Velice se těším na první vědecké výsledky.

Al
Al
5 let před
Odpovědět  Geo

áno, úžasná misia a úžasná doba v ktorej máme to šťastie žiť.

michal
michal
5 let před

Jestli je celá sonda navržená stejně dobře, jako komunikační systém, tak nás má ještě čím přkvapit.

Mrak
Mrak
5 let před

Skvělé zprávy, jen tak dál PSB! Myslím, že by stálo za to poslat ještě nějakou sestřičku této úžasné sondy, která by létala po sluneční polární dráze, nechystá se něco takového?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Mrak

ESA připravuje sondu Solar Probe Plus, která má prozkoumat polární oblasti Slunce – v pondělí jsme o ní psali. 😉

mrak
mrak
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky za informaci, podívám se na to.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Solar Probe Plus je staré jméno pro Parker Solar Probe. ESA připravuje Solar Orbiter 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Dan

Šmankote, máte pravdu, hlavně že jsem o tom psal na začátku týdne článek. Díky.

mrak
mrak
5 let před

oprava – ne PSB ale PSP.

https://kosmonautix.cz/2019/08/12/parker-solar-probe-prekracuje-ocekavani/