sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Doprava kousku Marsu na Zemi

MSR

Mise obecně nazývaná jako Mars Sample Return, která si klade za cíl dopravit vzorky z povrchu Marsu na Zemi, byla po dlouhá léta jen zbožným přáním, k jehož uskutečnění se nepodnikaly žádné významnější kroky. Tu a tam se objevila nějaká zmínka o možnostech uskutečnění tohoto projektu, přičemž se pokaždé jednalo o poměrně odlišné způsoby provedení a projekt prošel mnoha obměnami své podoby. Zdá se ale, že nyní se vše konečně dává do pohybu, vysněná mise se stává realitou a její první fáze odstartuje už za pouhé dva roky.

Z důvodu vysoké technické náročnosti a nesmírné komplexnosti celého úkolu jej neprovede pouhá jedna sonda, ale půjde o spolupráci několika strojů startujících v různých obdobích a plnících rozdílné úkoly v jednotlivých fázích dopravy vzorků z Marsu na Zemi. Kromě americké kosmické agentury NASA, která už dlouhá léta výhledově plánovala získat nedotčené marsovské vzorky, se do spolupráce oficiálně připojila také evropská kosmická agentura ESA a není vyloučeno, že svůj podíl neponesou také soukromé společnosti.

O pokrocích ve spolupráci na tomto ambiciózním projektu, stejně jako o jeho aktuálním stavu a nastíněném průběhu, jsme Vás podrobněji informovali v sobotním článku. Dnes se společně podíváme na krátké video, které ukazuje možnou podobu tohoto fascinujícího projektu.

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Martin
Martin
6 let před

To jsem opravdu zvědavý.
Jsou v plánu nějaké testovací mise? Například doprava menší rakety na Mars, která otestuje let na oběžnou dráhu? Byla by škoda selhat a zničit tak pečlivě nasbírané vzorky.
A co teprve trénink dokování na oběžné dráze, jak mají v plánu kontrolovat pozice s absencí radarů na povrchu?
Je zde hrozně moc nových věcí a pokud budou spoléhat na první dobrou, šance, že se mise celkově zdaří je velmi malá. Však program Apollo, taky nezahrnoval rovnou let na Měsíc.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Martin

Některé věci se prostě kompletně nasimulovat nedají.

Ladislav
Ladislav
6 let před

Tedy pokud se jim toto podaří ,bude to největší událost od přistání Apola. Ovšem pokud je náhodou Elon nepředběhne.

Yokotashi
6 let před
Odpovědět  Ladislav

Elon je samozrejme nepredbehne. Elon si necha nalozit do Dragonu cely ten mars Rover a priveze ho zpatky i se vzorky :-).

MartinH
MartinH
6 let před
Odpovědět  Yokotashi

Do Dragonu asi těžko, ten by adi na Marsu zvládl přistát, ale už by neodstartoval… Tohle by zvládla ITS, ale kdo ví kdy poletí k Marsu.

Branislav Pecho
Branislav Pecho
6 let před

Nechcem byť nejako prehnane paranoidný a viem, že sa stále jedná o štúdiu, ale čo biologická ochrana Zeme? Pravdepodobnosť Marťanského života je síce nízka, ako by bol riešená prípadná dezintegrácia návratového púzdra kapsule so vzorkami?

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Branislav Pecho

Technologie návratových pouzder je ověřená a je spolehlivá.

Alois
Alois
6 let před
Odpovědět  Branislav Pecho

Na Zemi po miliardy let přilétají meteory pocházející z povrchových vrstev Marsu, tak jakápak biologická ochrana.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Alois

No ale taky nevíme, jak nás ty dopadající marsovské meteority během těch miliard let biologicky ovlivnily, jak bychom vypadali bez nich. Třeba to, jak vypadá život na Zemi, je částečně způsobeno právě tím, co přinesly meteority z Marsu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Branislav Pecho

Se vzorky se bude pracovat jako kdyby obsahovaly smrtící viry. I na videu je vidět, kolik vrstev bude mezi stěnou, která se dotkne Země a tou, která je v kontaktu se vzorky. Do přímého kontaktu se Zemí nesmí přijít nic, co bylo v kontaktu s Marsem. Návratové pouzdro se otevře až v mimořádně zabezpečené laboratoři.

vj
vj
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Však by byl celkem trapas kontaminovat unikátní vzorky z Marsu za miliardy.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před

Když už se tam poletí, tak by nebylo špatné vzít těch vzorků aspoň metrák.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před

Vědcům stačí mnohem méně. Pro citlivé analytické metody se používají zlomky gramů.

Jaroslav Jansa
Jaroslav Jansa
6 let před

NASA nyní neinvestuje téměř nic do navrhování a budování technologií na příštích 5 let, které se skutečně potřebují k letům na Mars a návrtům domů.

frank
frank
6 let před

Pěkný program, ale když si člověk uvědomí s jakou pozorností se věnujeme sterilizaci a následné likvidaci vlastních dosluhujících sond “ aby někdy v budoucnu něco nekontaminovaly“ a najednou se budeme zabývat dopravou “ možné kontaminace“ přímo na Zem a k tomu dostáváme informace, že je to určitě bezpečné.

Kdysi jsem četl takovou povídku, že návrat lidí, kteří by žili dlouhodobě v podmínkách Marsu ( ne nutně tam) není na Zem žádoucí, aby sem nezavlekli zmutované (super)organismy, byť kdysi pozemského původu.

No a docela by mě zajímalo co je to “ mimořádně zabezpečená laboratoř“ v případě, že přivezeme něco “ co je schopné přežít na Marsu“ 🙂

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/04/30/doprava-kousku-marsu-na-zemi/