sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Juno proletí nad Velkou rudou skvrnou

Dnes si připomínáme rok od chvíle, kdy americká sonda vstoupila na oběžnou dráhu kolem největší planety naší soustavy – Jupiteru. A sonda nám připravila hezký narozeninový dárek – už za pár dní (konkrétně 11. července) proletí přímo nad Velkou rudou skvrnou v atmosféře Jupiteru – ikonickou bouří o průměru 16 000 kilometrů. V celé historii lidstva půjde o vůbec první blízké přiblížení k této oblasti – poprvé v historii ji tak uvidíme hezky zblízka. Velká rudá skvrna byla objevena již v roce 1830 a zřejmě existuje více než 350 let. Velkou rudou skvrnu od té doby sledoval bezpočet amatérských i profesionálních astronomů a několik kosmických sond – náhledovou fotku pořídila sonda Cassini v době, kdy mířila k Saturnu.

„Je to asi nejznámější útvar na Jupiteru,“ říká Scott Bolton ze Southwest Research Institute v San Antoniu, který stojí za misí Juno a dodává: „Tahle monumentální bouře se rozpoutala na největší planetě sluneční soustavy a vydržela stovky let. Teď se může Juno a její přístroje, které vidí skrz mraky, doslova ponořit do jejích hlubin a prozkoumat její vlastnosti. to nám pomůže při pochopení principů, kterými se obří bouře řídí a které z ní dělají tak unikátní jev,“

Velkou rudou skvrnu vyfotila i sonda Voyager 1
Velkou rudou skvrnu vyfotila i sonda Voyager 1
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Velká skvrna bude hlavním objektem studia šestého vědeckého průletu nejnižším bodem dráhy. Tím by se měla sonda prohnat v úterý 11. července ve 3:55 našeho času času (ve Spojených státech bude v té době ještě pondělí 10. července) a dostane se pouze 3 500 kilometrů nad horní vrstvy mraků. O 11 minut a 33 sekund později sonda uletí 39 771 kilometrů a dostane se přímo nad rudou skvrnu – v té době bude od ní vzdálená 9 000 kilometrů. V akci bude všech osm vědeckých přístrojů včetně kamery JunoCam.

Sonda Juno za rok své služby nasbírala 114,5 milionu kilometrů kolem Jupiteru a vědci si zatím její vědecká data nemohou vynachválit. Každý průlet přináší podle jejich slov nové a nové poznatky o Jupiteru a tím i o celé naší soustavě.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia04866.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Great_Red_Spot_From_Voyager_1.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Cateye
Cateye
7 let před

Máte v plánu nějaký dosavadní souhrn nejzajímavějších vědeckých dat dosažených Junem u Jupiteru?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Cateye

Už jsme udělali. 😉
https://kosmonautix.cz/2017/05/prvni-vedecka-data-od-juno/

Pokud se v budoucnu objeví něco dalšího, rádi uděláme nový článek.

Cateye
Cateye
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky! 🙂

kastelan
kastelan
7 let před

Dobrý den, není někde nějaká statistika (podobná jako u oppo), jak si vedou sluneční panely u jupitera?? Kolik dodávájí, kolik by dodávat měly, a tím pádem, jak moc je poškodila radiace?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  kastelan

Dobrý den, o ničem takovém nevím.

kastelan
kastelan
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji.. Nějak jsem tušil že to nebude dostupné… Ale vzhledem k tomu že Evropa má spoustu plánu s jupiterem a žádnej Rtg zdroj, tak mě to zajímalo, nakolik jsou evropské plany na solár u jupiteru reálný…

pbpitko
pbpitko
7 let před
Odpovědět  kastelan

ESA je na informácie skúpejšia ako NASA. Nechápem prečo ?
pb 🙁

Michal Václavík
Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  kastelan

Na konci nominální mise by nemělo dojít ke snížení výkonu o víc jak 12 %.

kastelan
kastelan
7 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Děkuji, a jestli ještě mohu, a jak se to řeší?? udělaají se prostě o desetinu cca větší, nebo na energii náročný experimenty proběhnou na začátku, a pak až ten nenáročný zbytek?

Michal Václavík
7 let před
Odpovědět  kastelan

Ano, velmi zjednodušeně řečeno se panely udělají větší. Reálně je to samozřejmě složitější musí se zohlednit délka mise, typ mise, cílové těleso, management provozu užitečného zatížení atd. + do tohoto vstupují další faktory, jako je špatná montáž, stabilita kvality ochranného skla, vliv UV záření, kontaminace spalinami, poškození mikrometeoroidy, ztráta propojení fotovoltaických článků, degradace způsobená teplotou a jejími cyklickými změnami, či degradace způsobená zářením. Na škole tomu věnuji při výuce 2 hodiny, takže je to opravdu velmi komplexní záležitost. Avšak kritická pro správnou funkci kosmického tělesa.

kastelan
kastelan
7 let před
Odpovědět  kastelan

Děkuji…

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2017/07/04/juno-proleti-nad-velkou-rudou-skvrnou/