sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: SpaceX chystá zážeh znovupoužitého stupně

Fanoušci kosmonautiky mají ve svých kalendářích zakroužkované datum 29. března. Právě tehdy by mělo dojít ke startu rakety Falcon 9 s družicí SES-10. Myslím, že už asi všichni vědí, že při této misi bude poprvé v historii použitý již jednou letěný první stupeň. Dlouhé měsíce jsme se těšili na tuto výjimečnou událost, která se právem zapíše do dějin kosmonautiky a nyní nás od ní dělí pouhé desítky hodin. Čekání si můžeme ukrátit přímým přenosem, který zajišťuje portál spaceflightnow.com. Jeho kamera míří na floridskou rampu 39A, kde by v noci z dneška na zítřek mělo dojít ke statickému zážehu, který je nezbytným krokem k finálním předstartovním přípravám. Nejdůležitější momenty Vám zároveň přineseme formou psaného přenosu.

Statický zážeh provádí SpaceX před každým startem. Raketa bez aerodynamického krytu se vyveze na startovní rampu, kde se natankují nádrže a vše probíhá, jako kdyby mělo dojít ke startu včetně nejrůznějších kontrol. Vše je korunováno zhruba tři sekundy dlouhým zážehem všech devíti motorů na prvním stupni. Po úspěšném zážehu se nádrže vyčerpají, raketa se sklopí do horizontální polohy a převeze zpět do montážní haly. Tady se k ní připojí aerodynamický kryt s nákladem a pak už nás bude čekat už jen ostrý vývoz na rampu a start (doufejme, že úspěšný).

Okno pro statický zážeh je hodně dlouhé – otevírá se dnes ve 21:00, zavírá se zítra v 5:00 středoevropského letního času. Video můžete živě sledovat zde.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/images/content/694662main_logo425.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Adam
Adam
7 let před

Chlapi, neomlouvejte se, jako kdyby jste za to mohli… 😀 To se stane, lepší odklad než aby jim to vybuchlo ne?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adam

Spíš nás to mrzí, že jsme nemohli nic nového přinést. 🙂

Tomáš
Tomáš
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dušane fakt si to neberte tak k srdcu. Súhlasím s poznámkou vyššie. Radšej Muskova konštanta ako výbuch.

ventyl
ventyl
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To nevadi, tam kde sa „nic nestalo“ nemozno nic nove priniest. A je chvalyhodne, ze sa snazite informovat naozaj v realnom case na rozdiel od mainstreamu, ktory si pekne pocka az „bude o com informovat“. Potom je u nich informacia casto krat kusa a/alebo nepresna.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  ventyl

Díky za pochopení. Snad se to dneska podaří.

Tomáš
Tomáš
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nič si z toho nerobte, radšej Muskova konštanta ak výbuch. na ten let sa teším, a radšej si trošku počká ako nič.

Tomáš
Tomáš
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nič si z toho nerobte, radšej Muskova konštanta ak výbuch. na ten let sa teším, a radšej si trošku počkám ako nič.

Tomáš
Tomáš
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Nič si z toho nerobte, radšej Muskova konštanta ak výbuch. na ten let sa teším, a radšej si trošku počká ako nič.

Tomáš
Tomáš
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

nič si z toho nerobte. radšej muskova konštanta k dátumom „kedy“ ako výbuch. ja sa na ten start fakt tesim.

Tomáš
Tomáš
7 let před

Dušane fakt si to tak neberte. Súhlasím s poznámkou vyššie. Radšej Muskova konštanta ako výbuch.

Jirka
Jirka
7 let před

U Vás máme aspoň jistotu, že to nedopadne jako když Česká televize (ne)vysílala přistání raketoplánu v přímém přenosu 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jirka

To ani nevím, o co šlo.

Grejty
Grejty
7 let před

Zaujimala by ma informacia o tom, preco ma staticky zazeh okno. Ved nikam neleti, nemozu ho zapalit kedy chcu? Alebo je to sucastou nejakej formy civilnej ochrany, bezecnostnych predpisov a pod.?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Grejty

Přesně tak, souvisí to s bezpečnostními předpisy.

Grejty
Grejty
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ďakujem za odpoveď. Na chvíľu som bol súčasťou historickej chvíle: prvý zážeh (slovenčina asi nemá vhodný ekvivalent z ktorého by bolo jasné že ide o krátkodobé zapálenie a následné vypnutie motorov) rakety ktorá bude použitá druhý krát. Pustil som si Space Oddity od Hadfielda a čakal kedy to príde (tu a na spaceflightnow). Ďakujem za informácie a prenos 🙂

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Grejty

Ja osobne používam ako ekvivalent k „zážeh“ slovo „zážih“ a používajú ho aj napríikal slovenské internetové médiá v súvislost s raketovámi motormi a raketami 🙂
http://www.imagehosting.cz/images/cxxchhh.png

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Grejty

Rádo se stalo, držme palce, historická událost je blízko.

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
7 let před

Nebudu „pouštět moudra“ a do čtvrtka se zatajeným dechem mlčím. 🙂 Díky za informace.

Racek
Racek
7 let před

No, myslím že start bude v pořádku. Záleží ovšem na tom, zdali výnosy budou přesahovat náklady. Zatím bych brzdil optimismus, náklady spojené s přistáním, dopravou a generálkou stupně malé jistě nebudou. To uvidíme teprve časem. Koncept je dobrý a Mosk odvážný. Přeji mu samozřejmě plný úspěch.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Racek

Myslím, že vědí, co dělají. Neekonomickou myšlenku by nerozvíjeli.

Racek
Racek
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Bohužel, to je na té věci to hlavní a nejdůležitější. Musk není NASA, která taky zdůvodnila projekt raketoplánu mohutnými úsporami. Ten jede za svoje, i když s určitým příspěvkem NASA. Dál to opravdu nechci rozvíjet, ale to víte … my starci …

GameHaus
GameHaus
7 let před

Proč se start pořád odkládá.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  GameHaus

Odklady patří ke kosmonautice. Vše je podřízeno maximální bezpečnosti a úspěšnosti startu. Důvody odkladů jsou různé – někdy je problém na startovní rampě, jindy na raketě, jindy zase na vynášeném nákladu, někdy dělá problémy počasí, jindy zase časová kolize s jinými starty. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o mimořádně složitou a komplexní techniku a nikdo nechce riskovat její selhání. Kupříkladu tato aktuální mise se posunula kvůli odložení statického zážehu o jeden den (přesný důvod neznáme), předtím zase byla v kolizi se startem rakety Atlas V, který se ale odsunul kvůli problémům s hydraulikou.

https://kosmonautix.cz/2017/03/26/zive-spacex-chysta-zazeh-znovupouziteho-stupne/