sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Podpovrchový rezervoár ledu na Marsu

Data ze sondy MRO naznačují, že by se na Marsu, konkrétně v jeho lokalitě Utopia Planitia měl nacházet velmi zajímavý útvar. Aktuální zprávu vydala NASA společně s Geophysical Research Letters, odtud se informace šířila internetovým světem a dokonce ji přejaly i mnohé české zpravodajské portály. Aktuální studie se zakládá především na tvaru terénu v této oblasti s mnoha prasklinami a propadlinami. Podle autorů studie to vypadá, jako na některých místech Země, kde se nachází podpovrchový led, nebo trvale zmrzlá půda, tedy permafrost. I na Marsu by se tedy mohlo jednat o velký podpovrchový zásobník ledu.

Princip přístroje SHARAD
Princip přístroje SHARAD
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com/

Odborníci proto použili data z přístroje SHARAD, což je radar pracující s frekvencí 15 – 25 MHz schopný proniknout až do hloubky jednoho kilometru. Tento radar dokáže určit vertikální rozložení materiálů – ve volném prostoru má přesnost 15 metrů a ve vodním ledu okolo 8 metrů. Tento přístroj dokáže používat různé metody výzkumu, přičemž tentokrát odborníci vsadili na tzv. dielektrickou permitivitu.

Přístroj SHARAD posílá k povrchu radarové vlny a některé z nich se odrazí od povrchu. Zbytek proniká pod povrch a občas se část odrazí zpět k družici. Přístroj pak vypočítá dielektrickou konstantu – v případě basaltu je to 8, vodní led pak leží v rozmezí 3,0 – 3,2. Ze 600 radarových záznamů v oblasti Utopia Planitia obsahovalo 80 odrazy z podpovrchových vrstev. Další úkol byl trochu složitější – aby se správně vypočítala potřebná hodnota, musíme znát hloubku odrazné vrstvy. K tomu pomohly zase údaje z přístroje MOLA z družice Mars Global Surveyor.

Ukázka odrazů v lokalitě Utopia Planitia
Ukázka odrazů v lokalitě Utopia Planitia
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com/

Získaná hodnota je menší než u čistého vodního ledu. Pokud se tedy opravdu jedná o led, obsahuje i nějaké příměsi – od vzduchových bublin až po kameny. Podle výzkumníků by měla tato oblast o ploše cca. 375 000 kilometrů čtverečních obsahovat 50 – 80% ledu, 0 – 30% tvoří kameny a 15 – 30% volný prostor vyplněný plyny. Výsledek by znamenal, že tato lokalita obsahuje 1,2 × více vody, než kolik se ukrývá v Hořejším jezeře na hranicích USA a Kanady. Když k tomu přidáme, že podobné výsledky přichází i z lokality Arcadia Planitia, mohlo by to znamenat, že severní oblasti Marsu jsou na podpovrchový led bohatší, než se čekalo.

Oblast Utopia Planitia
Oblast Utopia Planitia
Zdroj: http://planetary.s3.amazonaws.com/

Zdroje informací:
http://www.planetary.org/
http://onlinelibrary.wiley.com/
http://www.jpl.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA21136.jpg
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/2016/20161122_sharad_explanation.png
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/2016/20161122_grl55022-fig-0002.png
http://planetary.s3.amazonaws.com/…/2016/20161122_stuurman-utopia-morphologies.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Peter P
Peter P
7 let před

Spravodajske portaly o tom uz informovali, ale tu je to spracovane omnoho kvalitnejsie. Velmi zaujimava studia. Dufam, ze v buducnosti bude radarova technologia este vyspelejsia a nove generacie druzic na orbite Marsu budu podavat este detalnejsie informacie. Mozno tam pristane i nejaka vrtacia suprava, ktora by bola schopna sa k tomu materialu dostat.

Samo
Samo
7 let před
Odpovědět  Peter P

Myslím že tam zmieri najskôr nejaký Red Dragon kedže SpaceX ich plánuje použiť na objavenie najlepšieho spôsobu pre ťažbu vody ktorá sa v Marsovskej atmosfére získať nedá.

Tomáš
Tomáš
7 let před
Odpovědět  Samo

na takýto deň sa teším

Vincent Kerman
Vincent Kerman
7 let před

To je pro ISRU technologie velice pozitivní zpráva!
PS: Nechci dělat z komára velblouda a ani to nechci myslet špatně, ale překlep “má přesnost 15 metrů a ve vodním jedu 8 metrů” pobavil. 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vincent Kerman

To uznávám. 🙂 opraveno 🙂

gg
gg
7 let před
Odpovědět  Vincent Kerman

Vzhledem ke koncentracím některých látek v daném prostředí si nejsem zcela jist, jestli to vůbec je překlep. 😉

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Krásný příklad, jak vypadá marsovský terén, kde se mělce pod povrchem nachází permafrost, jsou snímky z landeru Phoenix. Rovná planina kolem s pravidelně rozmístěnými mělkými prohlubněmi. Phoenixu stačilo hrábnout nějakých 10 cm pod povrch a byl tam.

Je skvělé, že se podobné naleziště objevilo i mimo polární oblast v zamýšleném prostoru pro přistání člověka. Další vítaný argument pro uskutečnění expedice 🙂

A také stojí za zmínku, že na Utopia Planitia přistál Viking 2.

otaznick
otaznick
7 let před

Je trochu škoda, že se jedná o místo na opačné straně Marsu než Tharsis. Na druhou stranu se tam alespoň bude o to snáze přistávat. Jsem zvědavý jakým způsobem se bude s natěženou vodou hospodařit, aby nedocházelo k nevratnému výparu do vesmíru.

https://kosmonautix.cz/2016/11/24/podpovrchovy-rezervoar-ledu-na-marsu/