Sci-fi prázdniny v Plzni

Dnes vychází poněkud odlišný článek, než jste na Kosmonautixu zvyklí. Chtěli bychom vás pozvat na jeden speciální program, který je svým způsobem v České republice ojedinělý a může vám oživit prázdniny. Dojde na kosmonautiku, zajímavé hosty třeba z programu Galileo, nebo a to hlavně na knihy nejznámějších sci-fi autorů. (A také obnovená premiéra jednoho kultovního českého sci-fi filmu)

Arthur Charles Clarke, Isaac Asimov, Frank Herbert, nebo také Ikarie XB-1 a Ludvík Souček. To je neúplný výčet autorů a filmů, které budete moct každou sobotu po celé prázdniny znovu objevit, nebo nově poznat. Seriál plzeňského 3D Planetária se zaměří zejména na technologické rozbory děl, kdy se v každém díle podíváme na techniku, která je popsaná v knize a porovnáme jí s tím, co používáme dnes, nebo jak si to dnes představujeme.

Ze Země na Měsíc

Ze Země na Měsíc
Zdroj: http://66.media.tumblr.com/

Třeba Jules Verne a jeho dílo Ze Země na Měsíc konfrontujeme s programem Apollo. Isaac Asimov nás vezme nejen k současným robotům, ale také na mezihvězdné cestování, protože se tento díl bude zabývat knižní sérií o Nadaci. Celkový seznam všech přednášek naleznete na konci článku.

Specialitou tohoto seriálu bude ovšem obnovená premiéra zřejmě jediného československého sci-fi v pravém slova smyslu. Film Ikarie XB-1 byla letos remastrována a digitalizována pro projekci na festivalu v Canes a v létě má obnovenou premiéru i v České republice. Tento film si svou premiéru odbude i v Plzeňském 3D Planetáriu v sále 3D Cinema.

Právě filmový doprovod bude součástí každé přednášky. U Julese Verna si například pustíme filmovou adaptaci z roku 1902. Dále budou součástí přednášek i významní hosté, například lidé pracující v pražském sídle evropského navigačního systému Galileo a mnozí další. Aktuální informace naleznete vždy na tomto facebookovém profilu.

Seznam přednášek:

2. července: Jules Verne – Ze Země na Měsíc

9. července: Isaac Asimov – Nadace

16. července: Nikolaj Nosov – Neználek na Měsíci

23. července: Ikarie XB-1

(26. července obnovená premiéra Ikarie XB-1)

30. července: A. C. Clarke – 2001: Vesmírná odysea

6. srpna: Ludvík Souček – Tušení

13. srpna: Frank Herbert: Duna

20. srpna: Jak se domluvit s E. T.?

27. srpna: Star Wars

Vstupné na každou přednášku je 60 korun s tím, že dostanete navíc 30 minut před začátkem přednášky na prohlídku celé expozice Vesmír v 3D Planetáriu. Přednášky pořádám já a proto i Kosmonautix bude partnerem těchto sci-fi prázdnin. Budu moc rád, když někdo z vás dorazí a uvidím se s ním. Snad vás tato pozvánka neobtěžovala a napříště opět s kosmonautikou.

Isaac Asimov

Isaac Asimov
Zdroj: http://www.famousauthors.org/

Zdroje obrázků:
http://25fps.cz/wp-content/themes/goodnews/framework/scripts/timthumb.php?src=http://25fps.cz/wp-content/uploads/2016/05/ikariexb1.jpg&h=340&w=615&zc=1
http://66.media.tumblr.com/tumblr_l9uqevwNJf1qac76ro1_1280.jpg
http://www.famousauthors.org/famous-authors/isaac-asimov.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “Sci-fi prázdniny v Plzni”

  1. Spytihněv napsal:

    „Arthur Charles Clark“ nebrat. Je to ClarkE.

    Všechny výše zmíněné autory včetně pochopitelně Neználka na Měsíci 🙂 mám důkladně načteny. A také K mrakům Magellanovým (Ikarie XB-1). Do Plzně se ale bohužel nedostanu.

  2. Vladimír Podivínský napsal:

    Rád bych se zeptal, všechny přednášky vypadají velice zajímavě. Bude je možno později někde zhlédnout? Plzeň je docela daleko. Děkuji

    • Lukáš Houška Redakce napsal:

      Bohužel vám slíbit natočení přednášek nemohu. Zatím jsme s ním nepočítali a zřejmě k němu ani nedojde. Ale uvidíme, třeba nakonec k tomu přistoupím. V tom případě bych zde na Kosmonautixu dal vědět. Nicméně pokud byste přes prázdniny do Plzně zavítal, určitě zde naleznete bohatý program na celý den. 🙂

      • Vladimír Podivínský napsal:

        To by byla velká škoda něco takového nezaznamenat. Určitě nebudu jediný kdo by rád shlédnul všechny přednášky.

  3. AdamPiškot napsal:

    Kluci, ta vaše kniha začíná slušně smrdět.

  4. Amper napsal:

    Zkusim si vzpomenout a prijit ale nic nezarucuju, o vikendech clovek vetsinou jezdi na navstevy ratolesti u babicek.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.