sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

SLEDUJEME: První stupeň Falconu čeká na transport

První stupeň rakety Falcon 9, který 8. dubna úspěšně přistál na mořské plošině připlul minulý týden do přístavu, kde technici v průběhu několika dní odčerpali pohonné látky i chemikálie, které se používají jako zápalná směs. Následovalo postupné odpojení výsuvných teleskopických pístů, které zajišťují otevření přistávacích nohou a nakonec došlo i na demontáž samotných přistávacích nohou. Dalším logickým krokem bude sklopení celého stupně a jeho umístění na speciální transportér. Jelikož se dá očekávat, že k tomuto kroku dojde již v nejbližších hodinách, rozhodli jsme se Vám tuto událost zprostředkovat pomocí aktualizovaného článku.

Připravili jsme pro Vás psaný online přenos, který bude velmi podobný tomu, na co jste zvyklí během česky komentovaných přenosů. Nebudete tedy muset stránku obnovovat – systém Vám nové příspěvky zobrazí automaticky. Jelikož se dá očekávat, že manévry potrvají několik hodin, budou se i naše příspěvky objevovat s různými časovými rozestupy.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.kosmo.cz/
http://www.portcanaveralwebcam.com/

Zdroje obrázků:
http://www.portcanaveralwebcam.com/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Samo
Samo
8 let před

som nečakal že to tak rýchlo sklopia 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Samo

Po těch hodinách příprav jsem také čekal volnější tempo. Takhle by to mohlo utéct někomu, kdo se třeba několik hodin díval, ale potřeboval si na půl hodiny odběhnout. 🙂

Adam Trhoň
Adam Trhoň
8 let před
Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Aha, díky! Zkusím si o tom něco přečíst a doplním to tam.

Amper
Amper
8 let před

Ty trubky jsou na 99% nadrze na plyn. Osobne bych to odhadnul na dusik kterym by natlakovali nadrze pro zlepseni integrity. Ale na druhou stranu – kdyz se ta nadrz nezlomila pri pokladani tak prevoz by ji vadit nemel.

Delaj se v ruznych velikostech priklad je treba zde : http://blog.fibatech.com/wp-content/uploads/2012/11/cng-tube-trailer-fiba.jpg

Amper
Amper
8 let před
Odpovědět  Amper

aha, helium ma mnohem vetsi smysl vzhledem k tomu ze cela raketa je tim ovladana.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Amper

Díky, na těchto momentech doslova miluju, že se člověk pokaždé přiučí něco nového. 😉

Amper
Amper
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

No, ja si je pamatuju z detstvi 🙂 Kdyz se chodilo do nemocnice na kontrolu po zloutence (kazdy tyden ober krve, bezva zpusob jak znechutit doktory kazdemu diteti 🙂 ) tak podobne vleky stali na parkovisti. Jako militantni dite 🙂 jsem si myslel ze to jsou protiletadlove rakety ktere chrani nemocnici pred naletem zlych Pershingu (komunisticka vychova 😀 ) a az pozdeji jsem zjistil co to vlastne je.

To se cloveku zapise pomerne hluboko 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Daniel Heřt

Díky, dám to do přenosu.

Fuji
Fuji
8 let před

Zajímavý formát zpravodajství! Chválím. Napínavější než sportovní klání a dokonce i s obrázky (řečeno klasikem). Fakt povedené, díky…

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Fuji

Děkujeme, snažíme se čtenářům přinášet zajímavé informace a pokaždé řešíme, který formát je nejlepší. Jelikož jde o velkou událost, rozhodli jsme se po psaný přenos. 🙂
Těší nás, že se tento formát čtenářům líbí.

maro
maro
8 let před

Tak on ten dusík je zatraceně levnější než helium. Je to taky inertní plyn a pro zajištění pevnosti po natlakování stupně je to ekonomické řešení. U SpeceX se neplýtvá. To je na nich skvělé. Všechno promyšlené, aby to stačilo právě tak akorát na splnění úkolu.

kolemjdoucí
kolemjdoucí
8 let před

…trochu z jiného soudku
Zdá se, že X-Ray dalekohled Hitomi (ASTRO-H) je na pět kusů 🙁
Podrobněji zde – http://global.jaxa.jp/projects/sat/astro_h/topics.html

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  kolemjdoucí

Díky za informaci, je to smutné.

dolph1888
dolph1888
8 let před

Experimenty zajímavé, jistě je náročné s tím přistát, ale v tom případě musí být u paliva počítáno i s tím, čímž klesá hmotnost nákladu (pochopitelně i podpůrné zařízení má svůj vliv) a další věc. I u raketoplánu měl jeho návrat mimo jiné šetřit náklady, nakonec se ukázalo, že obnova modulů SRB a nakonec i vždy nutná výměna (s generálkou) SSME k žádných úsporám nevedl.
> Raketa vypadá dost zbědovaně a docela jsem nikdy neslyšel v jakém stavu je motor.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  dolph1888

Raketa vypadá docela dobře, je jenom trochu očouzená od sazí. Stav motorů odhalí až zkušební zážehy. U stupně, který přistál na pevninu vloni v prosinci se zážeh podařil, ale netrval dlouho kvůli nečistotě v palivu. Uvidíme, jak to bude nyní. Zážehů má být asi deset, pak by měla být jistota, že je stupeň schopen znovupoužití.

Radovan Kubrt
Radovan Kubrt
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

To že onen zážeh netrval dlouho rozhodně nebylo kvůli nečistotě v palivu. Byla to plánovaná délka zážehu. Se stejně dlouhými ověřovacími zážehy se počítá minimálně zpočátku i u tohoto stupně.

Mimoto zápalná směs se obvykle neodčerpává, nýbrž spaluje při posledním zážehu motoru.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Radovan Kubrt

Měl jsem dojem, že kvůli té nečistotě byl zážeh ještě o chlup kratší, než měl původně být.

Samo
Samo
8 let před

13:35 SLEČ odvoz stupňa

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Samo

Přesně tak, hned jsme k tomu vydali článek. 🙂

https://kosmonautix.cz/2016/04/18/sledujeme-prvni-stupen-falconu-ceka-na-transport/