sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Třetí typ Sentinelu startuje

Evropská kosmická agentura se kromě průzkumu vzdáleného vesmíru zaměřuje také na výzkum naší planety země. K tomuto účelu je navržena série družic Sentinel, což je součást programu Copernicus. Zatímco družice z první řady disponují radarovou anténou, druhá série je zaměřena na snímkování pevniny, třetí bude mít na starosti oceány. Každá série bude jednou disponovat dvojicí družic a právě první exemplář třetí řady právě nyní stojí na startovní rampě ruského kosmodromu Pleseck na raketě Rokot. Ke startu by mělo dojít dnes v 18:57 a v tomto článku najdete česky komentovaný přenos ze startu.

Bez mučení přiznávám, že tento stream připravujeme narychlo. Z kosmodromu Pleseck se totiž většinou žádné přenosy nedělají. Proto mne asi tři hodiny před startem velmi překvapila informace, že bude k dispozici online přenos. Rozhodli jsme se proto narychlo sehnat všechny informace, které Vám budeme během přenosu sdělovat a zřídili jsme vlastní přenos. Ten by se měl rozjet okolo 18:45. Jestli máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

AKTUALIZACE:

19:12: Briz-KM se už plánovaně vypnul. V režii nám to zatím neukázali. Jsme na parkovací dráze 153 × 785 km. Dráha bude poté zakulacena krátkým asi půlminutovým zážehem. Dráha bude heliosynchronní. To znamená, že satelit bude vidět na určitá místa na povrchu pod stejným osvětlením. Briz-KM poté provede dva zážehy a měl by být naveden do atmosféry.

19:03: Byl odhozen druhý stupeň a začal pracovat horní stupeň Briz-KM.

19:00: A máme tu nečekaně i vizualizaci! Vidíme odhození prvního stupně. A pracuje druhý stupeň a máme tu i odhození aerodynamického krytu. Překvapivě vidíme i grafiku trajektorie startu a kvitujeme, že je vše v kilometrech 🙂

18:58: A máme tu krásný noční start. Motory prvního stupně RD-0233 a jeden RD-0234 pracují na plný výkon. Rampa je nyní chlazena, takže z ní stoupá pára.

18:55: I přes nepříliš propracované informace (odpočet, animace), máme alespoň živý přenos z rampy a start je na spadnutí.

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2016/02/Mating_of_Sentinel-3A_on_Breeze.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ptpc
ptpc
8 let před

A nemá sa náhodou štartovať 18:57 SEČ?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Má, opraveno.

antipod
antipod
8 let před

Paráda budem sledovať!

Lubomír
Lubomír
8 let před
Odpovědět  antipod

Díky za přenos a za výborný komentář pane Majere , palec nahoru jako vždy . Lub

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Lubomír

Díky za pochvalu, velmi mne to těší.

Martin Jaros
Martin Jaros
8 let před

Dobrý den, jednak chci poděkovat za komentované přenosy. A také upozornit na drobnou chybičku, v pravém sloupci, kde je odkaz na živě a česky je u obou startů chybné datum. Místo února je tam prosinec.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Martin Jaros

Díky za upozornění, opravíme to. Psal jsem to dnes odpoledne narychlo a ujelo mi to.

Lazy
Lazy
8 let před

Sákra, tak tohle jsem přehlédnul. Vůbec mě nenapadlo, že by byl komentovaný start Rokotu. Jediné, co jsem našel, byl ruský stream pochybné kvality a ono je to tady česky. Pro příště poučení, že se mám nejdříve podívat sem a teď si to alespoň pustím ze záznamu.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Lazy

Přiznám se, že jsem to nečekal ani já. Proto tento stream vznikal hodně narychlo, ale snad se to na kvalitě prezentovaných informací nijak neodrazilo. Doufám, že se Vám bude záznam líbit.

Sierra
Sierra
8 let před

Škoda ze mi to večer uteklo, ale záznam je super moc dekuji 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Sierra

Díky moc za pochvalu. 🙂

https://kosmonautix.cz/2016/02/16/zive-a-cesky-treti-typ-sentinelu-startuje/