sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kosmotýdeník 159. díl (28.9. – 4.10.2015)

Jsme na konci týdne nabitého kosmickými událostmi. Pojďme si je shrnout v pravidelně vydávaném Kosmotýdeníku, který vám každých sedm dní přináší shrnutí novinek z kosmonautiky. Celkem tři starty se uskutečnily během minulého týdne. Neunikne nám ani jediný z nich. Podíváme se však i na přípravu komponent pro misi EM-1, zavítáme na nově vznikající kosmodrom Vostočnyj a čeká nás ještě několik dalších novinek. Přejeme vám příjemný zbytek neděle a dobré čtení.

Ariane 5 si připsala další úspěšný start

Třicátého září ve 22:30 SELČ vynesla raketa Ariane 5 dvojici telekomunikačních satelitů. Start probíhal z kosmodromu Kourou v Jižní Americe. Náklad tvořila dvojice satelitů. První byl australský Sky Muster a druhým byl argentinský Arsat 2. Raketa satelity vynesla na výslednou dráhu o parametrech 35,786×250 kilometrů. Z té se už vlastními motory satelity dostanou na své oběžné dráhy.

Satelit Sky Muster
Satelit Sky Muster
Zdroj: http://www.abc.net.au/

Australský satelit Sky Muster v hodnotě půl miliardy dolarů a váze 6,440 kilogramů má za úkol poskytovat vysokorychlostní připojení k internetu pro přibližně čtyři sta tisíc australských domácností. Zároveň slouží i jako retranslační satelit pro satelitní telefony. Sky Muster patří mezi největší telekomunikační satelity, vypuštěné v poslední době. To je dáno jeho schopností poskytovat služby na poměrně rozsáhlém území Austrálie, Vánočních ostrovů a dalších oblastí Tichomoří. Tento satelit však v Austrálii rozžehnul ostrou debatu mezi ministerstvem komunikací, které ho prosazuje a opozicí. Opozice tvrdí, že satelit byl příliš velký a příliš drahý a že neposkytne vzhledem k ceně dostatečně rychlé služby. Opozice by raději viděla několik menších telekomunikačních satelitů, než jeden velký. Další výtka hovoří o tom, že ve špičkách nebude jediný satelit schopný poskytnout rychlé připojení a naopak bude celou komunikaci zpomalovat. Kde je pravda se ukáže až v polovině příštího roku, kdy po všech testech na orbitě bude satelit zprovozněn pro běžný provoz.

Argentinský Arsat 2 váží 2,975 kilogramů a po dobu patnácti let má poskytovat internetové a komunikační služby v na jihu i severu Ameriky. Jedná se již o druhý velký telekomunikační satelit postavený v Argentině. První startoval pod názvem Arsat 1 již minulý rok. Satelit nese 26 transpondérů v Ku pásmu a deset transpondérů v pásmu C.

Kosmický přehled týdne

Prvního října ve večerních hodinách se na kosmodromu Bajkonur zažehly trysky rakety Sojuz, která úspěšně vyslala další zásobovací loď Progress na misi k Mezinárodní kosmické stanici. Progress M-29M nesl přibližně 3,1 tuny nákladu a po necelých šesti hodinách letu se připojil k zadnímu portu modulu Zvezda. Mimo 350 kilogramů paliva, nebo 420 kilogramů vody, nesl i 1549 kilogramů nákladu v hermetizovaném prostoru. V tomto nákladu byly potravinové zásoby, náhradní díly pro celou stanici a vědecké experimenty. Tento Progress by měl být posledním se značením M-xxM a na příští start by měl být použit již vylepšený Progress MS. Progress M-29M se od stanice dle plánu oddělí 9. prosince, načež i s nákladem odpadu shoří v atmosféře. Záznam ze startu je zde.

Na pondělí si NASA připravila tiskovou konferenci, kde avizovala oznámení zásadního objevu na Marsu. I přesto, že výsledné oznámení bylo poněkud méně zásadní, než bylo naznačováno, je zpráva zajímavá. Bylo definitivně potvrzeno, že na Marsu dochází k sezonním tokům povrchové vody – zejména v létě, kdy teplota stoupá nad –23 stupňů Celsia. Na svazích kráterů a hor jsou po této činnosti zaznamenatelné stopy, které nejlépe zatím mapuje orbitální marsovská sonda MRO.

Do firmy ATK v Promontory v Utahu dorazily první díly jednoho z urychlovacích bloků na tuhá paliva, který bude součástí rakety SLS, která v roce 2018 vynese loď Orion k bezpilotní misi, při které tato loď oblétne Měsíc a vrátí se zpět na Zemi. Fotografie z vykládání dílu si můžete prohlédnout pod tímto textem.

Letové části vylepšených bloků SRB pro SLS EM-1
Letové části vylepšených bloků SRB pro SLS EM-1
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/
Další z částí SRB pro SLS EM-1
Další z částí SRB pro SLS EM-1
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/

Roscosmos oznámil, že avizovaný první start rakety Sojuz z nového kosmodromu Vostočnyj neproběhne v prosinci tohoto roku. Dosud probíhají stavební práce zejména u obslužných budov i na samotném kosmodromu. Díly rakety Sojuz nicméně na nový kosmodrom již dorazily a start se posouvá na první čtvrtletí 2016. Jak upřesnil v komentářích Jiří Hošek (díky), montážní hala MIK měla být hotová do 30. září, ale termín se nepodařilo dodržet. Dosud jsou zde některé stavební nedodělky a provádějí se dokončovací práce. Do provozu nebyly předány systémy ventilace, požárních hlásičů, rozvody tepla a vody. To je jediný důvod, proč jsou kontejnery s raketou stále ve Vostočném na nádraží.

V pátek ve 12:28 SELČ úspěšně odstartovala raketa Atlas V s mexickým telekomunikačním satelitem Morelos 3. Pro Mexiko byl tento start velmi důležitý. Jednalo se totiž o záložní exemplář satelitu, který byl zničen při květnové havárii rakety Proton. Nový satelit má vylepšit internetové a komunikační spojení na mexickém území. Pracuje v pokročilých 3G sítích. Záznam ze startu si můžete prohlédnout zde.

Start Atlasu V se satelitem Morelos
Start Atlasu V se satelitem Morelos
Zdroj: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/

Přehled z Kosmonautixu:

Tento týden jste se na Kosmonautixu mohli například dočíst o ledu na kometě 67P, který mizí a zase se objevuje. Ukázali jsme vám video, které mapuje postupné objevování blízkozemních asteroidů. Nečekaně dechberoucí podívaná stojí za zhlédnutí. Podrobněji jsme pro vás rozebrali oznámení NASA o objevu tekuté vody na Marsu. Podívali jsme se na zajímavou misi, která by mohla nárazem vychýlit asteroid z kolizní dráhy. Data ze sondy Dawn umožnila vytvořit globální topografickou mapu planetky Ceres. V rámci programu Discovery NASA bylo představeno pět kandidátů na nové mise.

Snímek týdne:

Nádherné záběry Charonu z New Horizons, neobvyklý záběr kometárního jádra z Rosetty nebo další zajímavý snímek čerstvého kráteru na Ceres z DAWN. V tak tvrdé konkurenci je jako snímek týdne vybrán snímek slanotoků v kráteru Horowitz na Marsu. Můžeme spekulovat, že podobné snímky nám z Marsu proudí už více než deset let a že se o závratnou novinku nejedná, avšak před týdnem jsme se těšili na něco převratného a potvrzení, že na Marsu jsou sezónní vodní výrony, byť hodně slané, určitě není zpráva, která by měla být nějak upozaděna. Navíc to v očích veřejnosti zpráva týdne byla. A snímek samotný? Ten si jistě své příznivce našel.

Slanotoky v kráteru Horowitz na Marsu. NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
Slanotoky v kráteru Horowitz na Marsu. NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://www.abc.net.au/
https://spaceflightnow.com/
http://space.skyrocket.de/
http://siberiantimes.com/other/

Zdroje obrázků:
http://www.abc.net.au/news/image/6817944-3×2-940×627.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/12087161_843924702390015_8002686984750331321_o.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/12022456_843924689056683_6795510782071670087_o.jpg
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12106834_936470179760983_688236764811489105_n.jpg?oh=c057f577374e73fcf96c7781308ecadb&oe=56A2A17B

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Snímek týdne je to moc pěkný, to ano, ale překvapivě připomíná záběry z komety, Měsíce a vůbec z těles bez atmosféry. Myslím, že takováto podívaná by se nám na Marsu ve skutečnosti nabídnout nemohla. Ale nechme tvůrcům licenci.

Martin Gembec
Martin Gembec
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

To je zajímavá připomínka, která třeba mě doteď unikala. Charon by tam asi seděl víc, ale to by byla pořád jen New Horizons. Těžký výběr.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před

„Do té doby se technici pokusí vyřešit i problém s výrobní linkou nového Sojuzu, která je malá a vylepšená raketa se jim tam nevejde.“

Mám jiné informace a sdělil jsem je v tématu Kosmodrom Vostočnyj.

Martin Gembec
Administrátor
8 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Jiří díky, tuto informaci jsem přehlédl a mohl ji tam asi doplnit, než článek vyšel, ale prakticky všichni byli mimo počítač. Pokud nevadí, přidal jsem ten komentář z fóra přímo do článku, přijde mi to tak nejlepší.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
8 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Ano, díky.

Bystroushaak
8 let před
Odpovědět  Bystroushaak

I když ne, omlouvám se za mystifikaci.

https://kosmonautix.cz/2015/10/04/kosmotydenik-159-dil-28-9-4-10-2015/