křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

krátké zprávy

MaiaSpace

Francouzská vesmírná agentura CNES si vybrala MaiaSpace, startup podporovaný ArianeGroup, který vyvíjí znovu použitelnou malou nosnou raketu, aby převzal odpalovací rampu ve Francouzské Guyaně původně postavenou pro raketu Sojuz.

Starfish Space

NASA udělila smlouvu ve výši 15 milionů dolarů společnosti Starfish Space pro financování vývoje mise na inspekci trosek. Mise Small Spacecraft Propulsion and Inspection Capability je naplánována na konec roku 2026.

D-Orbit

Italská firma D-Orbit, zabývající se vesmírnou logistikou, získala 150 milionů eur (168 milionů dolarů) ve dvoudílném kole financování série C. Prostředky umožní společnosti D-Orbit vyvinout vesmírné cloud computing a servisní systémy na oběžné dráze.

Hydrosat

Společnost Hydrosat rozšiřuje oblast svého podnikání v Latinské Americe. V Mexiku a Guatemale využívají nástroje Hydrosatu ke zlepšení efektivity využívání vody, zvýšení výnosů plodin a podpoře udržitelného zemědělství prostřednictvím firemní platformy IrriWatch.

Space Rapid Capabilities Office

Space Rapid Capabilities Office (Space RCO), specializovaná divize v rámci US Space Force, zahájila první fázi projektu zaměřeného na vývoj infrastruktury pro družicové operace založené na cloudu.

Federální komise pro komunikace

Federální komise pro komunikace odhlasovala 26. září otevření širšího spektra pro Starlink a další negeostacionární družicové operátory. Operátorům NGSO se tak umožní přístup k frekvencím v pásmu 17,3-17,7 gigahertzů pro družicovou komunikaci.

Radian Aerospace

Společnost Radian Aerospace oznámila 25. září, že provedla první sérii pojížděcích testů prototypu PFV01, prototypu znovupoužitelného orbitálního kosmického letounu.

Satellite Control Network

Americké vesmírné síly postupují vpřed s plány na rozšíření své stárnoucí Satellite Control Network (SCN) využitím komerčních satelitních antén. Vesmírné síly čelí nedostatku kapacity, kdy se roční vypouštění družic podporovaných SCN od roku 2012 ztrojnásobilo.

Outside Analytics

Společnost Outside Analytics získala zakázku ve výši 25 milionů dolarů na integraci dat z družic pro varování před raketami a dalších senzorů v Laboratoři nástrojů, aplikací a zpracování (TAP) při U.S. Space Force.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Může náraz vychýlit nebezpečný asteroid?

Země se již nespočetněkrát střetla s kosmickým kamením různých velikostí. Malých střetů jsme si ani nevšimli, jiné byly dobře pozorovatelé, ale způsobily jen minimální škody, některé však ovlivnily život na celé planetě. Aby bylo lidstvo připravené jednou odvrátit hrozící srážku, musíme nejprve dobře prozkoumat protivníka. Ačkoliv se od sebe asteroidy liší, některé vlastnosti mají podobné. Právě na výzkum jejich vnitřního složení cílí společný evropsko-americký projekt AIDA, o kterém jsme na našem webu psali již před rokem.

Pokud návrh dostane zelenou, vydá se na konci roku 2020 evropská sonda AIM k duálnímu asteroidu Didymos, kam dorazí v roce 2022. Průzkum se má zaměřit hlavně na menší ze dvou asteroidů. Sonda důkladně nafotí jeho povrch a data na zemi pošle pomocí laserového přenosu s vyšším objemem přenášených dat. Následně uvolní malé přistávací pouzdro, které dosedne na povrch a bude vysílat radiové vlny. Mateřská sonda je bude zachytávat ve chvíli, kdy landeru zmizí za horizontem. Vlny tak projdou skrz vnitřní vrstvy asteroidu, díky čemuž je budeme moci analyzovat.

Následně přiletí americká sonda DART, která narazí do asteroidu a AIM bude měřit nejen odmrštěný materiál, ale i to, jak tento impakt ovlivní oběžnou dráhu asteroidu. Bude to vůbec poprvé, kdy se bude zkoumat vliv impaktoru na oběžnou dráhu bombardovaného tělesa.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/watch?v=6-5J7iSLkkA

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/15274987-1-eng-GB/AIM_spacecraft_highlight_std.jpg

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Příjemně komplikovaná mise. Družice vypustí cubesaty (šest menších nebo dva větší) jako další družice, k tomu ještě posadí na planetku jakýsi lander s vysílačem. Všechny obíhající družice se budou muset v blízkosti osmisetmetrové planetky navigovat a upravovat dráhu, k tomu tu máme stopadesátimetrový měsíc kilometr od hlavního tělesa. A do toho všeho přijde americký drtivý úder do měsíčku. Myslím, že v řídícím středisku se nudit nebudou 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Pokud mise dostane zelenou.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Doufejme, moc se mi to zamlouvá. Alespoň už probíhá soutěž na konstrukci cubesatů, což je slabota, ale lepší než jen idea 🙂

Daniel Bozner
Daniel Bozner
8 let před

Pěkná mise ale nějak se nám to vleče, pokud tato se tato mise uskuteční tak to bude jen první výzkum dopadu tělesa na asteroid. Než se to vyhodnotí tak uplynou další roky, než se vymyslí další mise s dalším pokusem tak už tady nebudeme nebo už na nás něco poletí. Proboha lidi dyť je to to nejdůležitější co bychom měli zkoumat, tady jde o život nejen nám ale i veškerému životu na Zemi. Dyť jsme to ostatnímu životu na Zemi dlužni za to co provádíme. Proto život jako celek vyvinul inteligentního živočicha aby už konečně zastavil to masové vymírání způsobené dopady těles z vesmíru.

Tak teď jsem se vybrečel a už je mi dobře.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Zase tak černě bych to neviděl. V nejbližších desítkách let nevíme o žádném asteroidu na kolizní dráze se Zemí. Pravděpodobnost úplně nového asteroidu, který zatím nevidíme např. kvůli blízkosti Slunce není příliš pravděpodobná – nicméně je nenulová. Takže na vyvinutí odpovídajících systémů by mělo být dost času. 😉

Vojta
Vojta
8 let před
Odpovědět  Daniel Bozner

Tohle je věda a ne odvracení akutního nebezpečí. Naložit na Deltu IV Heavy několik tun železa a švihnout s tím do nejbližšího asteroidu, není až tak složité. Zjistit co nejpřesněji, jak se takový asteroid zachová, na to je potřeba spousta příprav. Na tu první variantu je času dost skoro vždy.

Petr Scheirich
Petr Scheirich
8 let před
Odpovědět  Vojta

Není to tak úplně černobílé. Obě mise, AIM i AIDA, jsou primárně mise technologické, sloužící k vyzkoušení nových technologií. Věda je u nich „až na druhém místě,“ ačkoliv samozřejmě astronomy ta vědecká část zajímá více. Říká se tomu „mission of opportunity“ – přestože jde o zkoušku technologií, byla by škoda nedat na ty sondy vědecké přístroje.

Daniel Bozner
Daniel Bozner
8 let před

Nestává se to tak často takže doufejme že máme spoustu času se na to připravit.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.