sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

NASA TV chystá 4K vysílání

Pokud máte slušně vybavený počítač, pak Vás tato zpráva jistě velmi zaujme. NASA TV totiž chystá přechod na 4K vysílání, které je 4x detailnější, než FullHD a proto přináší neuvěřitelně detailní obraz. Na tomto kanálu by se měly vysílat záběry z paluby ISS (Kde už 4K kamery jsou), ale i snímky z Hubbleova teleskopu. Dočkat bychom se měli i remasteringu starších kosmonautických záznamů a dokumentů. Velmi potěšující je, že by se v ultravysokém rozlišení měly vysílat také starty kosmických misí.

Je ale potřeba znovu upozornit, že pro sledování videí v rozlišení 4K musíte splnit tři podmínky. V první řadě je to velmi dobré připojení k internetu – datová rychlost vysílání bude 13 Mbit/s a tomu musí odpovídat Vaše rychlost připojení. Druhou důležitou podmínkou, která určuje, zda UHD vysílání spustíte je technické vybavení Vašeho počítače. Požadavky se dají shrnout do dvou hlavních parametrů – čtyřjádrový procesor a minimálně 8 GB operační paměti. Třetí podmínkou je monitor, který dokáže tohle video přehrát – na českých internetových obchodech se nejlevnější 4K monitory dají sehnat lehce pod deset tisíc korun.

Je jasné, že při současné technologické vybavenosti splňuje požadavky jen malé procento diváků. Internetová NASA TV samozřejmě bude vysílat i v nižších kvalitách, aby o sledování neochudila ani diváky, kteří využívají slabší přístroje, nebo mají k dispozici horší připojení.

Pro našince méně podstatná zpráva je, že 4K vysílání bude šířeno i přes družici AMC-18, jejíž signál je ale pro Evropu nedostupný. Vysílání má mít navíc snímkovací frekvenci 60 fps. Nepodařilo se nám dohledat, zda tato frekvence bude i u internetové verze, ovšem pokud ano, pak to ještě zvýší nároky na přístrojové vybavení počítačů. Od prvního listopadu si Američané budou moci na svých televizích spustit NASA TV v ultravysokém rozlišení. Doufejme, že se tento trend bude šířit i do dalších částí světa. 4K vysílání je zatím stále v plenkách a je jen dobře, že s jeho rozšiřováním pomáhá právě NASA.

Pokrytí signálem ze satelitu AMC-18
Pokrytí signálem ze satelitu AMC-18
Zdroj: https://sat.ses.com

Zdroje informací:
http://technet.idnes.cz/
https://www.nasa.gov/
http://www.ign.com/
http://www.forbes.com/
http://www.theverge.com/

Zdroje obrázků:
http://www.neil-online.com/nasa/images/nasatv2.jpg
https://sat.ses.com/webservice/images/7408156

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

,

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michael Voplatka
9 let před

Dovolím si podotknout, že šťastní majitelé výkonných 4K televizorů musí splnit pouze podmínku rychlého připojení 🙂

endemit
endemit
9 let před

Opravdu je třeba čtyřjádrový procesor? Nestačí slušná grafická karta?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  endemit

Ano, grafická karta může hodně pomoci. Záleží na celkové konfiguraci počítače. Ale je pravda, že počítače s vhodnými grafickými kartami bývají většinou osazeny čtyřjádrovými procesory 🙂

Cateye
Cateye
9 let před

Opravdu je 4K čtyřikrát detailnější oproti Full HD, když je to přibližně ekvivalent 2300p? 😉

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Cateye

Ano, samozřejmě, obrázky jsou totiž dvojrozměrné. 😉

Michael Voplatka
9 let před
Odpovědět  Cateye

Ano, 2300p ale jen na výšku. Na šířku to je pak 4096. Oba rozměry jsou tedy 2x více než u FullHD. 4K tedy = 4x FullHD v mřížce 2×2.

Vojta
Vojta
9 let před
Odpovědět  Michael Voplatka

To bohužel není tak jednoduché. 4K formátů je totiž víc a ve výsledku to může mít od 7 do 16,3 Mpix. A jen jeden z nich z nich má dvojnásobek rozměrů Full HD v obou osách – Ultra HD (UHD) ekvivalent 2160p v 16:9 (3840×2160). Což je nejspíš to, v čem NASA bude vysílat.

Pokud by se ale „detailnost“ měřila podobně jako u kvality tisku, tedy v počtech obrazových bodů na jednotku délky, tak by se dalo říct, že UHD je oproti FHD jen dvojnásobně detailní (to je zajímavé především pro minimální velikost zobrazitelného objektu). Pokud jde o počet zobrazených objektů, tak je to celkem jasně čtyřnásobek. Záleží na tom, co od zařízení očekáváme.

endemit
endemit
9 let před

Laický dotaz. Zvládl by toto 4K vysílání mini počítač osazen

Intel Core i5-5200U Broadwell (3M Cache, 2.2 GHz, 2.7GHz v turbo režimu, Hyper-threading)
+ mobilní grafikou
NVIDIA GeForce GTX 960m 2GB

Filmy ve 4K HEVC 265 prý zvládne, tak se chci zeptat jak by to bylo s NASA.

http://www.czc.cz/asus-rog-gr6-r010r-cerna/175283/produkt

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  endemit

Zase až takový expert přes PC nejsem, proto, prosím, berte moje další názory s rezervou a nikoliv jako neotřesitelný fakt. Ten přístroj se tváří, že by mohl vysílání zvládat – samozřejmě pokud by byl na odpovídajícím internetovém připojení.

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Intel tvrdí, že nové ovladače pro IGP pro Broadwell podporují akceleraci HEVC přes GPU. Tedy pokud Intel nelže, přehrávání HEVC videa by neměl být problém. Pouze se dá čekat, že toto řešení bude mít větší spotřebu než budoucí čistě hardwarové dekódování, takže pozor na noteboocích při provozu z baterie.

endemit
endemit
9 let před
Odpovědět  gg

Já se trochu obávám, jestli ty nové ovladače pro Broadwell nepodporují akceleraci HEVC přes GPU až od Intel Core i7.
Teď se pustím na tenký led, ale možná ještě může být zádrhel v HDMI 1,4, které asi nepřenese víc než Full 4K (4096 x 2160) 24p. 25 a 30p už asi ne.

Tam by ale asi šlo snížit rozlišení na 3840 X 2160.

Můžete někdo napsat, jestli plácám nesmysly nebo to tak nějak náhodou opravdu je?

endemit
endemit
9 let před

Díky za odpověď a za čas.

Steve
Steve
9 let před

Bohužel mám počítač i TV ještě z minulého století, takže 4K můžu zapomenout. Elektroniku obměňuju za modernější tak jednou za 25 let.

Steve
Steve
9 let před

Tak moderní počítač nemám, abych se mohl kochat 4K videem 🙂
V obchodě s elektronikou jsem si prohlížel 4K TV a je to opravdu nádhera. Člověk má dojem, že kvalita rozlišení je na úrovni skutečnosti, které vidí lidské oko. Ale lidské oko možná vidí ještě ve vyšším rozlišení než 4K, dá se zjistit v jakém ?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Steve

Tak to jste mne dostal. Musel jsem chvíli googlit. Odpověď je více než složitá. Celý prostor, který můžeme vidět by musel mít rozlišení 576 megapixelů. Jenže vzhledem k tomu, jak funguje lidské oko ve skutečnosti využíváme jen asi 7 megapixelů. Zbytek je pak rozostřený a nepotřebuje tolik detailů. Velmi detailně je to (anglicky) vysvětleno v tomto videu.

https://www.youtube.com/watch?v=4I5Q3UXkGd0

https://kosmonautix.cz/2015/09/15/nasa-tv-chysta-4k-vysilani/