sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Kosmotýdeník 154. díl (24.8. – 30.8.2015)

Dalších sedm dní uteklo jako voda. Tentokrát však ještě rychleji, protože právě končící týden byl nabitý k prasknutí kosmickými událostmi a proto se náš pravidelný týdenní souhrn toho nejzajímavějšího, co stalo v uplynulém týdnu, se poněkud rozrostl. Pro vás čtenáře to znamená pořádnou dávku informací. Tentokrát se podíváme na start několika telekomunikačních satelitů a to jak z USA, tak z Číny, Indie, nebo Británie. Nevynecháme návštěvu Pluta, Marsu a trpasličí planety Ceres. A ani tento týden nebudete ochuzeni o snímek týdne. Přejeme příjemné čtení a hezký zbytek neděle.

MUOS-4 připraven ke startu

Atlas 5 pro misi MUOS-4 přejíždí k rampě
Atlas 5 pro misi MUOS-4 přejíždí k rampě
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

To, že se start čtvrtého armádního telekomunikačního satelitu MUOS-4 odsunul na pondělí, kvůli sílící tropické bouři Erika již víte. Nyní se pojďme podívat, co se v pondělí vydá do vesmíru. Satelity MUOS byly navrženy pro americkou armádu a mají ji pomáhat s telekomunikací. Starší komunikační satelity samozřejmě pomalu zaostávají v rychlosti přenosu dat a tak mají právě satelity MUOS poskytnout rychlou síť, která až šestnáctkrát zvýší objem možných posílaných dat (WCDMA nahradí starší UHF). Samotný výrobce Lockheed Martin udává, že do satelitů jsou zabudované i takzvané Smart systémy. Ty umožňují vojákům využívat podobné funkce, jaké mají dnešní chytré telefony. Skoro se zdá, jakoby armáda doháněla náskok soukromého sektoru. Skutečnost však bude taková, že armáda přichází s něčím ještě propracovanějším a funkčnějším, než běžně používá běžný uživatel chytrého telefonu.

Samotný start bude uskutečněn raketou atlas V v její nejsilnější variantě, kde na prvním stupni bude zároveň ještě pět urychlovacích bloků na tuhé pohonné látky. To umožňují při navádění na cílovou dráhu ušetřit palivo samotného satelitu a umožnit mu tak fungovat minimálně 15 let. Start by proto měl být dokončen až po dvou hodinách a padesáti čtyřech minutách, kdy se od satelitu oddělí poslední urychlovací stupeň Centaur. Bude se jednat již o čtvrtý satelit této řady. Celkem by jich mělo být vysláno pět.

MUOS-4
MUOS-4
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Kosmický přehled týdne

Raketa Proton se vrátila zpět do služby, když v pátek úspěšně vynesla telekomunikační satelit Inmarsat 5 F3 postavený firmou Boeing. Tento satelit bude sloužit jako komunikační prostředník pro lodní a leteckou dopravu pro Austrálii a Tichomoří. Předchozí dva satelity pokrývají území Evropy, Středního východu, Afriky, Atlantického oceánu a Severní a Jižní Ameriky. Patří do nové telekomunikační sítě Inmarsat Global Xpress. Síť těchto satelitů umožňuje přijímat až 50 megabitů za sekundu a až 5 megabitů za sekundu posílat zpět. Bezchybně pracoval tentokrát i problematický poslední stupeň Breeze M, který po dobu pěti hodin upravoval oběžnou dráhu satelitu. Záznam ze startu naleznete zde.

Inmarsat 5 F3
Inmarsat 5 F3
Zdroj: http://spaceflightnow.com/

Ve středu vynesla čínská raketa CZ-4C čínský armádní špionážní satelit Yaogan 27. O samotném satelitu se toho příliš neví. Ví se pouze to, že Čína vysílala stejně vážící družice umístěna na stejnou oběžnou dráhu již v předchozích letech a jednalo se o optické špionážní satelity s vysokým rozlišením. Samotná mise tak není příliš významná, zajímavější však byl osud prvního stupně, který již tradičně dopadl do obydlené oblasti.

Aktuální stav ISS
Aktuální stav ISS
Zdroj: http://www.spaceflightinsider.com/

U Mezinárodní kosmické stanice došlo k přeletu kosmické lodě Sojuz TMA-16M. Sojuz opustil port Poisk a přesunul se k zadnímu portu modulu Zvezda. Uvolnil tak pozici pro další loď s lidskou posádkou, která ke stanici zamíří s menším zpožděním. Stanice totiž musela zvýšit svoji dráhu, kvůli prolétajícímu kosmickému odpadu a tím znemožnila lodi Sojuz TMA-18M, která zamíří ke stanici začátkem září přiletět ve zkráceném šestihodinovém letu, ale poletí se po dvoudenním letovém profilu. Ke stanici by měla dorazit 4. září. Záznam z přeletu si můžete prohlédnout zde.

26. srpna úspěšně vynesla indická raketa GSLV indický telekomunikační satelit GSAT-6 o hmotnosti 2132 kg. Satelit je určen pro indickou armádu a má zajišťovat telekomunikační služby. Jednalo se již o dvacátou pátou družici vynesenou na geostacionární dráhu pro strategického partnera. Poněkud dlouhý a poměrně nekvalitní záznam ze startu naleznete zde. Nekvalita je však vyrovnána mnoha projevy na konci záznamu.

GSLV a indický telekomunikační satelit GSAT-6
GSLV a indický telekomunikační satelit GSAT-6
Zdroj: https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/

Jako další cíl sondy New Horizons, která nedávno proletěla kolem trpasličí planety Pluto, byl vybrán objekt 2014 MU69. Těleso o odhadované velikosti 45 km, by sonda měla minout v roce 2019.

Vozítko Curiosity vyfotografovalo velmi zajímavé skalní útvary na povrchu Marsu. Zvláštní útvary vznikly vlivem nízké gravitace, nízké hustoty atmosféry a dlouhodobému vystavení větrné erozi.

Byla představena animovaná sekvence průletu sondy New Horizons kolem Pluta založená na datech z palubních kamer z 12. 8. v rozmezí 09:35 – 13:35 UTC (největší přiblížení proběhlo v 11:50 UTC).

Přehled z Kosmonautixu:

Tento týden jste na Kosmonautixu mohli sledovat přímý přenos z příletu japonské zásobovací lodi HTV. Mohli jste se dozvědět něco o tom, jak se jí a pije ve skafandru. Podívali jsme se, že kamery pro OSIRIS-REx jsou již připraveny. Uvažovali jsme, jaká je nejlepší strategie pro let k Marsu. Podívali jsme se, jak pokračuje stavba teleskopu Jamese Webba. Zjistili jsme, jaké mise zvažuje NASA pro Neptun a Uran. Astrometrická družice Gaia oslavila první rok ve vesmíru, takže jsme se podívali na to, co za tu dobu objevila.

Snímek týdne:

Snímkem tohoto týdne bude nová fotografie, kterou poslala sonda Dawn, toho času na orbitě trpasličí planety Ceres. Snímek ukazuje šestikilometrovou kónickou horu na jižní polokouli ze vzdálenosti 1 470 km nad povrchem. Fotka je z 19.8 (rozlišení snímku je 140 m/pixel).

Hora na trpasličí planetě Ceres
Hora na trpasličí planetě Ceres
Zdroj: https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/2015/08/28/preview-launch-to-complete-navy-satellite-fleets-reach/
http://spaceflightnow.com/2015/08/29/tropical-weather-postpones-mondays-atlas-5-rocket-launch/
http://www.lockheedmartin.com/us/products/mobile-user-objective-system–muos-.html
http://spaceflightnow.com/2015/08/29/proton-back-in-action-with-successful-launch-for-inmarsat/
http://spaceflightnow.com/2015/08/27/chinese-spy-payload-fired-into-orbit/
http://spaceflightnow.com/2015/08/26/countdown-begins-for-launch-of-indian-military-satellite/

Zdroje obrázků:
http://www.spaceflightinsider.com/wp-content/uploads/2015/08/Proton-M_Inmarsat-5-F3_combo.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/08/PREVIEW-1.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/08/muos_artwork.jpg
http://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2015/08/CNfiq1eWwAAK17m.jpg-large.jpeg
https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/11947991_1053952341282619_7052358125687597111_o.jpg
http://www.spaceflightinsider.com/wp-content/uploads/2015/08/ISS_2015-08-28-e1440830665673.jpg
https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/11890036_1052526958091824_4476643759626120818_o.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Andrej
Andrej
9 let před

Nemala NASA vybrať tento mesiach finalistov na federálny grant?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Andrej

Grantů a výzev běží současně mnoho. Jaký konkrétně máte na mysli?

Andrej
Andrej
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer
Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Andrej

Podle toho, co se mi podařilo dohledat, tak zelenou pro další fázi (technologickou studii) dostal projekt NEOCam. Kromě toho jsou v programu Discovery ještě další dva projekty ve stejné úrovni schválení – PriME (hmotnostní spektrometr pro precizní měření složení kometárních jader) a Whiple (hledání objektů z vnějších částí Sluneční soustavy pomocí zákrytového pozorování).

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Datum průletu kolem 2014 MU69 je stanoveno na 1.ledna 2019. Tak asi jo, no. Ale rozhodně velká náhodička 🙂

slappy
9 let před

Video se startem GSLV smazali. Třeba tady je funkční:
https://youtu.be/agi-ufViz_I

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  slappy

Díky, opravím to.

https://kosmonautix.cz/2015/08/30/28410/