Stavba nového superteleskopu pokračuje

JWST – to jsou čtyři písmena, která spolehlivě zvýší tep každému fanouškovi kosmonautiky. Jde o zkratku, za kterou se skrývá dalekohled Jamese Webba, který bývá často označován jako nástupce Hubbleova teleskopu. Jeho start je zatím stanoven na rok 2018 a i když se zdá, že je tento termín zatím na hony vzdálený, je potřeba už nyní podnikat kroky k jeho stavbě. Předevčírem přistál na Andrewsově základně letoun C-5, který sem dopravil speciální kontejner ukrývající tzv. „backplane“ pro dalekohled Jamese Webba (viz obrázek vlevo). Tato kompozitní struktura bude mít za úkol nést šestiúhelníková zrcadla tvořící primární zrcadlo. Tahač pak kontejner dopravil do čisté místnosti v Goddardově středisku, kde pokračují přípravy na vypuštění JWST.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/backplane.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “Stavba nového superteleskopu pokračuje”

  1. Anna Nová napsal:

    Ešte jedna kacírska úvaha. Nedalo by sa (neuvažuje sa?)z náhradných súčiastok poskladať ešte jeden exemplár a vybaviť ho iným harware aby snímal v inom rozsahu spektra? Predsa len ten výpadok v optickom rozsahu bude markantný …A kým sa dočkáme nástupcu HST a v podstate aj JWST …sľubovaný 8 meter, tak to bude podľa náčrtu aj rok 2040 ….

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Také mne napadlo, zda by nestálo za to udělat kopii, když se testy provádí prakticky na kopii letového hardwaru. Ale asi by to bylo moc drahé. Těžko říct.

      • Anna Nova napsal:

        ..veru tak…Len je mi ľúto, že sa u nijakej kozmickej veľmoci viacej „nerecykľuje“ vyradený špionážny hardware na vedecké účely. Aj HST bola vlastne pôvodne táto technológia a NASA má zrazu ponuku od NRO (asi pred dvoma rokmi to tu odpublikoval pán Dušan) na dva nevypustené satelity so zrkadlom 2,4 m …to by bol taký krásny interferometer na opačných bodoch dráhy GEO ! Alebo na orbite Mesiaca. Holt na vedu nie sú peniaze :-/ ….

  2. Anna Nová napsal:

    😉 Krásny stroj …len to už čakám desiatky rokov kedy konečne ožije a pozrie sa do hlbín vesmíru… Dúfam že najneskôr v roku 2019 (s malým sklzom, ktorý vždy príde viď HST, a oproti plánu 2018 ho vypustia). No žiaľ pôjde hodne ďaleko a aj keď je to špička našej technológie, raz sa ten stroj v L2 pokazí, možno za 3 možno za 5 rokov (len sa modlím aby nemal podobnú „výrobnú chybu“ ako HST!!) ..kto vie či by sa neoplatilo k nemu potom poslať servisnú misiu trebárs STS 4 ? 😉 Predsa len cena JWST je 8,5 mld + cena za SLS a Orion 2 mld. Možno by to potom stálo za úvahu, a opravou predĺžiť životnosť tak drahého hardweru. Predsa len HST mal 5 servisných misií a dokopy za stroj, misie a údržby je ti tiež pekne drahá hračka na orbite 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      JWST má být schopen díky systému polohování zrcadel opravovat drobné chybičky, takže chyba jako u Hubblea by hrozit neměla.

    • Spytihněv Čumpelík napsal:

      Anna: Řekl bych, že takhle daleko se člověk nebude schopen dostat ani do konce životnosti JWST. Tudíž servis asi nehrozí 🙂 A s tou STS 4 mi nějak uniká pointa.

      • Anna Nova napsal:

        S „STS 4“ to bolo myslené tak, že zatiaľ nie sú stanovené ďalšie lety po STS 3, a dosial sa „tápa“ na čo zrazu využiť tak silný drahý a raz za 2 roky dostupný nosič … 😉 A „servisný let“ niekedy v 2022 – 2025 (vid´životnosť Keplera…) by bola celkom zmysluplná výzva.

      • Spytihněv Čumpelík napsal:

        Omlouvám se, ale pořád mi to v této souvislosti nedochází. STS-3 bych samozřejmě věděl, STS-4 taky, ale evidentně máte na mysli něco jiného. Nechám se polopaticky poddat. Upozorňuji, že netrollím, ale prostě nevím 🙂

    • Samo napsal:

      JWST servis mať nebude ale k jeho potenciálnemu nástupcovi teleskopu ATLAS by sa malo letieť raz za 5-6 rokov 🙂

      • Spytihněv Čumpelík napsal:

        ATLAST mi zatím připadá spíš jako futuristická záležitost s velmi nejasným termínem. Někdy se dokonce uvádí až polovina 30-tých let. No to bych prosil, že v té době už budou pilotované výpravy do vzdálenosti L2 normální. V opačném případě ať poslední, kdo bude odcházet z Mysu Canaveral, prosím zhasne…..

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.