křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Gaofen-12

Raketa Dlouhý pochod 4c vynesla z kosmodromu Jiuquan družici Gaofen-12. Družice je součástí civilního čínského systému pro pozorování Země s vysokým rozlišením.

Airbus defense and space division

Divize obrany a vesmíru společnosti Airbus oznámila plány na snížení až o 2 500 pozic do poloviny roku 2026. Tento krok následuje po téměř dvou letech těžkých ztrát, což Airbus přimělo přizpůsobit se vyvíjejícím se tržním podmínkám.

Qianfan

Čína v úterý úspěšně vypustila druhou skupinu 18 družic Qianfan pro plánovanou megakonstelaci Thousand Sails, která má mít 14 000 družic. Družice vynesla raketa Dlouhý pochod 6A odstartovala z Taiyuan Satellite Launch Center.

Venturi Astrolab

Venturi Astrolab, společnost vyvíjející velká lunární vozítka, oznámila plány na vybudování FLEX Lunar Innovation Platform, neboli FLIP, roveru, který bude uveden na trh již na konci roku 2025.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dočkáme se nové ISS?

Čas od času se objeví nenápadné náznaky toho, jak by mohla kosmonautika vypadat, až skončí životnost Mezinárodní vesmírné stanice. Nedávno se objevila jedna z těchto zpráv. Důvěryhodnost zprávy je sporná, protože o ní informoval jako první web rt.com, takže bychom k ní měli přistupovat s rezervou. Teprve až později začaly informace přebírat i další portály. Podle zprávy to vypadá, že šéf Roskosmosu, Oleg Komarov, informoval o tom, že Roskosmos a NASA budou spolupracovat na nástupci Mezinárodní vesmírné stanice. Jednání měla probíhat na Bajkonuru před nedávným startem roční posádky na ISS.

Nová stanice by měla disponovat unifikovanými systémy – nabízí se třeba dokovací porty, takže by tu neměl být problém s odlišnými porty na ruské a americké straně. Stejně tak by se mohly sjednotit i elektronické charakteristiky modulů, nebo skafandry. Nová stanice má být předstupněm ke společné cestě na Mars.

Pro jistotu ještě jednou upozorňujeme, že informací není na 100% jistá a realita mohla být trochu jiná. Postupně se objevují zpřesňující informace o tom, že nejde o dohodu, ale o předběžné plány. Přesto se z toho dá vysledovat jistý trend v oteplování vzájemných vztahů (pokud pomineme teoretickou možnost, že jde jen o propagandistické divadýlko). Objektivně vzato nemá ruská kosmonautika dostatek peněz aby mohla provozovat vlastní stanici. Možná si to už uvědomili i sami Rusové.

Do roku 2024, kdy by podle současných vizí měla ISS skončit, je zatím ještě mnoho času a za těch devět let se může stát ještě mnoho věcí. Přesto není od věci sledovat nejrůznější trendy a informace, které se v tomto směru vynoří – i za cenu toho, že se za pár měsíců či let ukáže, že šlo o slepé uličky. Nechme se překvapit, co nám budoucnost přinese.

Zdroje informací:
http://rt.com/
http://phys.org/
http://www.upi.com/

Zdroje obrázků:
http://o.aolcdn.com/…/201754129/753449main_s134e010590_full.jpg

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Miroslav Uhlíř
Miroslav Uhlíř
9 let před

Nějaká spolupráce Číny a Ruska se nechystá? Čína sice nemá know-how, ale peníze by na takový projekt určitě našli. Ambice jim rozhodně nechybí. I  politicky k sobě mají blízko.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  Miroslav Uhlíř

Zajímavé je, že s Čínou navazuje spolupráci spíše Evropa než Rusko. Dokonce proběhly i nějaké úvahy na téma pobytu evropských kosmonautů na čínskýách stanicích. Ale zatím to nemá žádné konkrétní obrysy.

Radim
Radim
9 let před
Odpověď  Miroslav Uhlíř

Čína již dnes má velmi solidní know-how co se týče kosmického výzkumu. A to včetně pilotovaných letů. Nenechte se zmást vnější podobou, není to tak, že by si od Rusů nakoupila technologie a pak je jen provozovala. Jejich možnosti a schopnosti jsou dnes přinejmenším srovnatelné, pokud už Čína náhodou neukazuje Rusům záda.

Jak píšete, na rozdíl od Ruska má i dostatek peněz.

A pokud se podíváte do historie, mezi Čínou a Ruskem je tradičně větší napětí a rivalita než mezi, obecně, „východem“ a „západem“.
Rusko toho již dnes dokáže Číně nabídnout jen velmi málo. A to málo je pro Čínu jednodušší prostě nakoupit, než se nechat svazovat v rámci společných projektů. Navíc ISS ukazuje, že Rusové jsou, co by partneři, nespolehliví.

Čína pokukuje tam, kde může něco získat. A to jsou dnes pouze ESA a NASA.

Racek
Racek
9 let před
Odpověď  Radim

Čínská kosmonautika a zbraňové systémy staví dosu skoro výhradně na ruských technologiích. A to jak od nosičů, tak po lodi Šen čou, stíhačky mají výhradně ruské motory a domácí vývoj se silně opožduje. No, samozřejmě, ruské suroviny potřebuje každý. Peněz mají dost? No, spíše se soustředují na vybrané cíle a postupují systematicky. Postupně dohánějí, třeba to přistání na měsíci bylo velmi impozantní a originální. A nezapomenme, rusové mají obrovské zkušenosti, i když spousta specialiostů dnes pracuje pro západní firmy. Peníze budou problém, ovšem pro armádu ne. A tam dnes spadá Vostočnyj i Angara.
No, snad se Ukrajina uklidní a spolupráce je žádoucí, to obě strany vědí. Konec konců, rusové ISS vlastně zachránili, i když ne zadarmo, jistě.
Takže, pokračovat je docela reálné. Rusové jsou se svými zkušenostmi a zázemím přínosnější než ESA. Jistě, z hlediska experimentů je evopa též přínosem.
A jestli se Čína připojí? Ne, ta má jiné plány. Osvojit si technologii, získat zkušenosti a potvrdit v budoucnu svou roli největší ekonomiky světa. Oni mají čas, nikdy nepospíchají. A takové země se nepřidávají do cizích programů, naopak, oni se žádají o možnost se připojit. Jako třeba do toho projektu Asijské rozvojové banky. A v budoucnu do nějakého opravdu velkého kosmického programu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.