sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Včerejší motto – Nepropadejte panice!

úvodní obrázek

„‘Nepropadejte panice‘ je velkými písmeny napsáno v knize Douglase Adamse Stopařův průvodce po Galaxii. ‚Nepropadejte panice‘ bylo také naše včerejší motto v Řídícím středisku Columba v Oberpfaffenhofenu v Německu stejně jako v řídících střediscích Mezinárodní vesmírné stanice v Houstonu, Moskvě a japonské Tsukubě. V 9:44 středoevropského času byl na Mezinárodní vesmírné stanici spuštěn nouzový poplach, což naznačovalo, že se čpavek z externího chladícího okruhu mohl dostat do interiéru stanice. Následujíce nouzové postupy, astronauti se rychle stáhli do ruské části stanice, jelikož v jejích modulech k chlazení není použit žádný čpavek. Díky měřením vzduchu astronauti věděli, že v ruském segmentu jsou v naprostém bezpečí.

Čtvrtek 15. ledna 2015

Už od začátku zde byly pochybnosti, jestli čpavek opravdu unikl, ale pro bezpečnost posádky jim bylo řečeno, aby zůstali v ruském segmentu, zatímco byla situace detailně analyzována. Astronauti nás rychle informovali, že si vedou dobře. Samantha tweetla do světa: „Děkujeme za vaše obavy. Všichni jsme v pořádku!“

V takovéto nouzové situaci je okamžitě vypnut externí chladící okruh s amoniakem a jeho pracovní tlak je snížen, aby se předešlo dalšímu proudění toxického plynu do vnitřního prostoru modulů. Včera byl odstaven okruh B, což znamená, že stanice přišla o polovinu svého chladícího výkonu. Řídící středisko Columba muselo částečně vypnout vesmírnou laboratoř, aby byla redukována produkce tepla. Zatímco astronauti čekali na povolení k otevření průlezu, řídící střediska byla vytížena snažíce se pochopit, co se děje a přizpůsobit konfiguraci stanice nově vzniklé situaci. Mezitím, co jsme prováděli tyto procedury, byli přivoláni experti, kteří měli zjistit, proč se rozezněl nouzový alarm. Odpoledne jsme došli k závěru, že nemůžeme věřit nahlášeným měřením, která zpustily poplach. Detailní analýzy založené na jiných měřeních naznačovaly počítačovou chybu namísto skutečného nouzového scénáře.

K večeru posádka dostala „Go“ ke vstupu do americké části vesmírné stanice v maskách, aby provedli měření. Žádný čpavek nebyl detekován. Okolo 21:00 SEČ astronauti otevřeli poklop a mohli spát v americké části stanice.

Ačkoli šlo o planý poplach, chladící okruh B je stále odstaven. Nechceme na věci spěchat. Namísto toho přivedeme stanici pomalu zpátky do plné operační činnosti. Nouzová situace se pro nás rozvinula do problému s plánováním harmonogramu s tím, jak jsme se snažili přizpůsobit rozvrh a dohnat ztracený čas.

Svým způsobem ale situace nastala v nejvhodnější možný čas. Astronauti se zrovna chystali připravit experimenty s žijícími muškami a další biologické pokusy. Kdyby je nechali bez dozoru, experimenty by selhaly během doby jejich pobytu v ruském segmentu. „Naštěstí“ byl alarm spuštěn těsně před začátkem, takže všechny experimenty budou moci být uskutečněny v blízké budoucnosti.

U experimentů a hardwaru v Columbu se zdá, že také přežil nouzové vypnutí bez následků. Myslíme, že Samantha a Terry budou moci zítra uskutečnit první kolo pokusu monitorování dýchacích cest, který navzdory problémům zůstává na programu.

Závěrem bych rád napsal, že i kdyby opravdu došlo k úniku čpavku, astronauti i řídící střediska měli situaci plně pod kontrolou. Je to pro nás ale připomínkou důležitosti procvičování nouzových situací stále dokola a přehrávání si těchto procedur v hlavě. Když tedy opravdu nastanou, nepropadáme panice…“

Thomas Uhlig, letový ředitel modulu Columbus

 

zdroj informací:
http://outpost42.esa.int/
http://www.dlr.de/blogs/

zdroj obrázku:
http://outpost42.esa.int/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2015/01/19/vcerejsi-motto-nepropadejte-panice/